Miniatură – Cuvinte dilematice

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani!

Acum ori niciodată croiește-ți altă soartă

La care să se închine și cruzii tăi dușmani.

Acestea sunt primele versuri ale Imnului patriei noastre pe care am sărbătorit-o de curând, la 1 Decembrie. Știm asta, desigur, dar acum vreau să vă introduc în universul unui copil de patru ani și jumătate care a învățat aceste versuri pentru prima dată la grădiniță, în avansul sărbătoririi unei zile importante și demne de tot respectul.

Mara este o fetiță minunată din familia mea mai extinsă, o fetiță aflată în al cincilea ei an de viață. Fratele ei mai mare, Gabriel, are deja opt ani și este elev în clasa a doua. Cei doi micuți sunt adorabili, deștepți, frumoși, bine crescuți, desfășoară multe activități și au interese specifice vârstei lor. Gabriel citește mult, joacă tenis, învață să cânte la ukulele și frecventează un cerc de teatru pentru copiii de vârsta lui. Evident că el este un model pentru micuța lui soră.

Cum spuneam, în zilele premergătoare sărbătorii de 1 Decembrie, doamnele educatoare de la grădinița frecventată de Mara i-au învățat pe copii să cânte imnul țării. Nu știu cât le-au explicat educatoarele înțelesul cuvintelor sau cât o fi fost fetița de atentă, cert este că anumitor expresii Mara nu le-a pătruns înțelesul. O fi rămas în căpșorul ei o dilemă peste care însă a trecut, ea având o bună doză de nonșalanță din fire.

În marea zi de sărbătoare, Gabriel era absorbit să privească la televizor transmisiunea paradei militare de la București, unde sunt prezentate forțele noastre de luptă prin defilarea de tancuri, de blindate, avioane, elicoptere și trupe fel de fel. Întotdeauna, cu prilejul defilării, este plin de copii pe care părinții îi duc spre mare încântare să vadă, o dată pe an, aceste interesante mașinării.

Gabriel se uita și el cu entuziasm la desfășurarea de forțe de pe ecran, iar micuța Mara voia să știe și ea despre ce este vorba. Desigur că atât fratele ei cât și părinții i-au dat explicații: ”Uite, azi este ziua aceea importantă, ziua patriei noastre, pentru care ai învățat și tu imnul, cântecul special al țării, și tot ceea ce se arată la televizor, tancurile, avioanele și soldații sunt pentru apărarea țării noastre de dușmani. Vezi, Mara, defilarea aceasta se face la București, cel mai mare și mai important oraș al țării, capitala, și uite câți oameni s-au adunat acolo să privească și să se bucure de sărbătoarea națională.”

În fine, am redat în mare explicațiile de care s-a bucurat fetița. Le-a ascultat cu interes, a mai pus întrebări, apoi a procesat totul și a făcut legături misterioase în căpșorul cu plete blonde unde explorările Marei asupra lumii își definesc contururile specifice copilăriei. După un timp, concluzia ei a fost ”aș vrea să mergem și noi la București să vedem barbarii de tirani”!

Le doresc Marei, lui Gabriel, tuturor copiilor și părinților lor să nu vadă niciodată vreun barbar și nici vreun tiran, să afle despre ei din versuri scrise demult, al căror înțeles se ascunde în istorie și a devenit doar simbolic.

Anca Laslo

Fotografia aparține site-lui ziare.com

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • BORIS MEHR commented on December 24, 2023 Reply

    DE FAPT TEXTUL IMNULUI ACTUAL AL ROMÂNIEI este cu totul anacronic, mă mir că nu sesizează nimeni anacronismul, cred că va fi cândva modernizat sau înlocuit poate chiar înlocuit cu TREI CULORI ori altceva.

    • Andrea Ghiţă commented on December 24, 2023 Reply

      Şi Trei culori e anacronic. Nu prea avem tradiţie cu imnurile. Cred că toate imnurile (cuvintele Masreillezei, de pildă) sunt anacronice şi sunt necesare doar la concursurile sportive.

  • Marina+Zaharopol commented on December 16, 2023 Reply

    Cam pe la varsta de 3-4 ani fiul meu a trecut printr-o “”faza poetica.” Eu ii colectam “perlele” pe care le scotea pe gura intr-un carnetel, ca sa nu le uit. Un exemplu: mergeam intr-un parc cu leagane atarnate de lanturi unde trebuia sa-l impingi pe cel din leagan. Fiiul meu a spus: “Daddy, push me harder, I want to embrace the wind!”/ Tata,, impinge-ma mai tare, vreau sa imbratisez vantul!” De fapt, maniera lui de a se exprima oglindea evolutia limbilor si primele epopei au folosit intotdeauna un limbaj metaforic (de ex., epopeea anglo-saxona Beowulf.) Copiii “muncesc” mult ca sa deduca cu ajutorul contextului sensurile abstracte ale termenilor si micuta Mara e de admirat!

  • Tiberiu Ezri commented on December 15, 2023 Reply

    Daca nu era copil, Mara putea să vadă adevărați barbari la TV Israel la data de 7 octombrie 2023.

  • Veronica Rozenberg commented on December 15, 2023 Reply

    Incredibil cat de bine, cat de profund a inteles Mara, imnul si semnificatia sa. Poate ca mai putine explicatii ar fi produs o preceptie mai potrivita pentru o fetita cu plete blonde de 4 ani. Iar timpul i-ar fi venit in ajutor 🙂

  • Andrea Ghiţă commented on December 14, 2023 Reply

    Parafrazând o cunoscută zicală se pare că şi gura copilului adevăr grăieşte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *