Și noi avem prieteni

În oceanul de ură împotriva Israelului și a antisemitismului, există și insulițe de solidaritate cu Israel. Printre ei se numără creștini, în primul rând de evangheliștii americani. Organizația Christians United for Israel (CUFI), întemeiată în 1975, are 10 milioane de membri sioniști neevrei.(1) În câteva articole anterioare am evidențiat că sunt și musulmani prieteni ai Israelului care privesc lucrurile bazat pe realitate, nu pe dogme și spălare pe creier. (https://baabel.ro/2021/11/arabi-israelieni-care-sprijina-israelul/, https://baabel.ro/2021/10/suporteri-neasteptati-ai-israelului-i /, https://baabel.ro/2021/10/suporteri-neasteptati-ai-israelului-i /)

Crimele odioase comise de Hamas, în 7 octombrie 2023, ignorate sau minimalizate de o mare parte a lumii, au lăsat o impresie adâncă nu numai asupra majorității evreilor, dar și a arabilor israelieni cu bun simț și obiectivi. Un exemplu este Sofia Salma Khalifa. Merită să vizionați acest clip și să aflați adevărul despre Israel, Gaza și Hamas, descris de o femeie arabă musulmană care declară că nu are niciun interes politic sau economic, ci numai dorința de a spune adevărul. Ea dezminte propaganda că în Israel se practică apartheid și că arabii nu ar avea drepturi egale.

Pe de altă parte, ultima festivitate Oscar ne-a arătat cât de meschini pot fi unii evrei, numai ca să fie glorificați de media. Este vorba de recentul premiat Oscar, Jonathan Glazer, regizorul filmului The Zone of Interest, care compară situația populației din Gaza cu Holocaustul. (2) Despre acest fel de “evrei”, din fericire destul de rari, am mai scris. https://baabel.ro/2020/04/auto-antisemitismul/

Jonathan Glazer, susţinându-şi discursul la preluarea Premiului Oscar 2024 pentru Zone of interest.

Dar să lăsăm “buruienile” și să vedem dacă în lumea dominată de antisemitism și atitudine anti-israeliană există și înțelegere, compasiune sau chiar prietenie față de Israel, care e nevoit să ducă actualul război de supraviețuire. Repet ceea ce toți cei de bună credință știu: este regretabil că populația civilă a Gazei suferă, servind drept scut formației teroriste Hamas.

State care nu condamnă Israelul.

Criteriile considerate aici sunt condamnarea crimelor Hamasului din 7 octombrie 2023 și recunoașterea legitimității războiului dus de Israel în Gaza.

De multe decenii, SUA este cea mai importantă susținătoare a Israelului, furnizând armament și sprijin la voturile anti-israeliene la ONU și mai important în Consiliul de Securitate. Dar celelalte țări? Pe dușmanii noștri nu îi voi înșirui, e păcat să irosim pe ei “cerneala virtuală”. Aș menționa totuși că țările arabe din jurul nostru, foste inamice aprige, cu care între timp Israel a încheiat tratate de pace (Egipt, Iordania, Emiratele Unite și Bahrein), precum și Arabia Saudită, au manifestat o atitudine ponderată în privința războiului din Gaza. Motivul? În primul rând ei au nevoie de noi într-un conflict viitor cu Iranul fundamentalist. În al doilea rând, ei cunosc Hamasul și intențiile sale. Nu degeaba, la încheierea tratatului de pace între Egipt și Israel, în 1979, egiptenii au refuzat responsabilitatea asupra Gazei.

Numeroase state au condamnat actele teroriste din 7 octombrie, declarând că Israelul are dreptul să-și apere țara și pe cetățenii ei. Printre ele se numără: zece state africane (Kenya, Camerun, R. D. Congo etc.), opt din Asia (India, Japonia, Filipine etc.), opt din Oceania (Australia, Noua Zeelandă etc.), 13 de pe continentul american (Argentina, Peru, Guatemala etc.). Canada are o atitudine ambivalentă. Premierul Justin Trudeau a condamnat actele comise de Hamas, dar și “crimele” comise de Israel în Gaza (3), ignorând faptul că Hamas îi folosește pe civilii Gazei drept scuturi vii.

Atitudinea Europei este complexă. Poziția Franței este ca de obicei ambivalentă. Premierul Macron condamnă atacul Hamasului, dar condamnă pe nedrept și “atacul asupra civililor din Gaza”. (3) Doar se știe că Israel a avertizat populația înainte de a intra în Gaza și le-a creat și căi protejate refugiu spre sudul Fâșiei. Ministerul sănătății al regimului Hamas raportează că au murit zeci de mii de civili, dar sunt aceste cifre credibile? Actele Hamasului au fost condamnate de trei state musulmane: Albania, Kosovo și Azerbaidjan. 31 de state europene au condamnat Hamasul și multe au recunoscut dreptul Israelului de a se apăra. Aș menționa Marea Britanie, Olanda, Bulgaria, Danemarca, Ungaria, Italia, Moldova, Serbia, Polonia și Țările Baltice. România și-a exprimat “solidaritatea cu Israel în acele momente teribile”. (3)

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a condamnat atacurile Hamasului, a sistat ajutorul financiar anual acordat palestinienilor, a oferit ajutor militar Israelului, iar președintele Frank-Walter Steinmeier i-a avertizat pe locuitorii arabi din Germania să se îndepărteze de doctrina Hamasului. (3)

Cehia s-a declarat “vocea Israelului” în Europa. În semn de protest împotriva voturilor anti-israeliene la ONU, ministrul apărării al Cehiei, doamna Jana Černochová, a propus ca țara să se retragă din ONU, dar guvernul s-a opus și bine a făcut: dacă Cehia s-ar fi retras din ONU, Israel ar fi pierdut un vot sigur. (3) Cehia (pe atunci Cehoslovacia) a fost prima țară care a ajutat Israelul cu armament în Războiul de Independență din 1948. Jan Masaryk, ministrul de externe al Cehoslovaciei, i-a ajutat și pe supraviețuitorii Holocaustului să ajungă în Palestina, în ciuda opoziției regimului mandatar britanic.(4). În semn de omagiu, o așezare din Israel îi poartă numele.

Organizații și personalități

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat vehement atacul terorist Hamas, susținând că Israel are dreptul de a se apăra. S-a propus și opțiunea sistării ajutorului financiar acordat Palestinei, deși unele state (printre care Irlanda) s-au opus. De partea Israelului sunt NATO și unele organizații internaționale ca: Liberal International, The Progressive Alliance of Socialists and Democrats, Centrist Democrat International, The International Democracy Union, The Identity and Democracy Group etc. Organizația Friends of Israel initiative a fost întemeiată în 2010 de fostul prim-ministru al Spaniei (1996-2004), José María Aznar.

José María Aznar

Centrul organizației se află la Madrid, cu sucursale în Marea Britanie și la Miami, SUA. Organizația este sprijinită de donatori particulari din Spania, SUA, Israel, Franța, Italia și Marea Britanie. Scopul ei este opoziția la delegitimarea internațională a Israelului și apărarea dreptului Israelului de a exista în pace și în granițe sigure. Motoul organizației este “Ții cu Israel, ții cu vestul. Organizația este activează și împotriva Iranului și a efortului său de înarmare nucleară. Organizația se împotrivește tuturor manifestărilor antisemite. Majoritatea membrilor nu sunt evrei.

Organizația se bazează pe următoarele principii:

– Israel este o țară modernă și democratică și trebuie tratată ca atare.

– Dreptul Israelului de a exista nu este discutabil.

– Israel este un stat suveran care are dreptul la auto-apărare.

– Israel este aliatul vestului împotriva terorismului și apărătorul moștenirii morale și culturale iudeo-creștine.

– Conflictul Israelian-Palestinian va fi rezolvat numai când palestinienii vor recunoaște Israelul ca patria legitimă a evreilor.

– Fundamentalismul islamic, jihadismul și Iranul cu puteri nucleare sunt un pericol existențial nu numai pentru Israel, ci pentru întreaga lume civilizată.

Actualul președinte al organizației, Stephen Harper, a fost prim-ministru al Canadei. El a declarat că războiul Israelului este legitim, iar hamasnicii trebuie să se predea, sau vor fi eliminați. (5)

Stephen Harper

Printre membrii proeminenți fondatori și cei actuali ai organizației se numără personalități de statură internațională precum foști președinți de state, prim-miniștri și miniștri, diplomați și intelectuali de marcă. (6,7)

Richard Kemp, un membru special al organizației.


Richard Kemp

De mulți ani, Kemp își exprimă solidaritatea față de Israel, înfruntând politicieni și jurnaliști ostili.

Richard Kemp este colonel în armata britanică. El a luptat în Irlanda de Nord și în războiul din Golful Persic (1990-1991), apoi a fost atașat militar în Germania și în Canada. După ce a participat la operațiunile ONU în Bosnia în 1992, a fost angajat la ministerul apărării britanice. În 2003 a comandat trupele britanice în Afghanistan. S-a ocupat de spionaj și contraspionaj britanic în Irak.

Kemp a luptat pentru apărarea drepturilor soldaților britanici acuzați crime de război în Irak și a dus o campanie intensă împotriva Statului Islamic ISIS. În 2013 a aflat că era “vânat” de gruparea teroristă Al-Qaeda. A primit mai multe titluri onorifice în Marea Britanie, Statele Unite și Israel.

De multă vreme Kemp activează în favoarea Israelului. În 2014 el a criticat raportul ONU despre Gaza, numind-l neobiectiv și periculos. În conflictul cu palestinienii, el a arătat că aceștia refuză să recunoască Israelul drept statul legitim al evreilor. El vede cauza actualul război în provocările continue și crimele oribile ale organizației Hamas. Atât Hamas cât și Hezbollah sunt sprijiniți de Iran care dorește să devină stăpânul Orientului Mijlociu. (8)

În actualul război, Kemp a adunat donații pentru armata israeliană (9) și a însoțit trupele israeliene în Gaza și tunelurile ei (vezi fotografia de mai jos).

Kemp a criticat poziția unilaterală a ONU, convenabilă palestinienilor. (10) El este convins că armata israeliană trebuie să intre în Rafah pentru a stârpi forțele Hamas, altfel acestea vor reveni la putere, iar provocările și crimele vor continua.

Ipocrizia politicienilor ONU și a presei, interesele materiale, spălarea pe creier și (să recunoaștem) frica de islamul extremist care ar putea domina în curând lumea liberă sunt cauzele condamnării continue și nedrepte a Israelului în conflictul cu palestinienii și mai ales în actualul război în Gaza. În acest ocean de ură și ipocrizie există și state ca Cehia și Germania, organizații (Friends of Israel initiative) și personalități ca Richard Kemp care, fără niciun interes, doar pentru a releva adevărul, au ieșit în apărarea Israelului, a dreptului său de a exista ca stat liber și democratic. Războaiele nu au fost niciodată provocate de Israel, dimpotrivă!

Închei cu recenta propunere a Parlamentului Român de a declara 14 mai 2024 (ziua independenței Israelului) drept ziua prieteniei și solidarității cu statul Israel. (11,12) Este o acțiune remarcabilă. “Jos pălăria” în fața României!

Sper că lumea liberă va înțelege că ceea ce se întâmplă în microcosmosul războiului dus de Israel, pentru existenţa statului evreu, poate avea loc în viitor și la ei, pe o scară mult mai largă și mai dureroasă.

Tiberiu Ezri

Bibliografie

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Christians_United_for_Israel

2.https://www.timesofisrael.com/jonathan-glazers-oscars-speech-against-israel-prompts-fierce-jewish-reactions/#:~:text=Jonathan%20Glazer’s%20Oscars%20speech%20against,The%20Times%20of%20Israel

3.https://en.wikipedia.org/wiki/International_reactions_to_the_Israel%E2%80%93Hamas_war

4.https://www.meforum.org/7263/the-birth-of-israel-prague-crucial-role#:~:text=Czechoslovakia’s%20foreign%20minister%20Jan%20Masaryk,an%20adjunct%20of%20Stalin’s%20decisions.

5.https://nationalpost.com/opinion/stephen-harper-israels-war-is-just-hamas-must-surrender-or-be-eliminated

6.https://en.wikipedia.org/wiki/Friends_of_Israel_Initiative

7.http://www.friendsofisraelinitiative.org/about/about-friends-of-israel-initiative

8.https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Kemp

9.https://aoav.org.uk/2023/col-richard-kemp-runs-a-charity-that-raises-money-for-the-idf-why-is-this-not-mentioned-by-the-british-media-when-they-use-him-to-speak-about-israel-and-gaza/

10.https://www.meforum.org/65514/richard-kemp-on-the-middle-east-widening-war

11.https://sintact.ro/legislatie/proiect-de-lege-pentru-instituirea-zilei-de-14-mai-ca-ziua-solidaritatii-si-prieteniei-100714767#content

12.https://main.knesset.gov.îl/en/news/pressreleases/pages/press20324q.aspx

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

41 Comments

 • Thomas Lewin commented on April 7, 2024 Reply

  O tumoare maligna trebuie extirpata cu bisturiul.
  Cred ca ati adoptat tonul potrivit,
  .Articolul Dvstra este necrutator si convingator!

  • Tiberiu Ezri commented on April 7, 2024 Reply

   Mulțumesc!

 • BORIS MEHR commented on April 1, 2024 Reply

  NU se prea aud vocile diasporei evreilor, foarte necesare pentru o opinie publică obiectivă…

  • Tiberiu Ezri commented on April 1, 2024 Reply

   Pornind de la o idee logică, majoritatea evreilor din diaspora sunt de partea evreilor și a Israelului, ceea ce ar fi creat un bias articolului. Toată poanta este ca acești neevrei dezinteresați sunt de partea noastră. Ideea dumneavoastră ar merita un articol separat: care sunt opiniile evreilor din diasporă.

 • Anca Laslo commented on March 30, 2024 Reply

  Așa este, sunt teroriști fără îndoială însă mi-a intrat și mie într-un fel de reflex să le zic luptători, așa cum îi numește presa pe aici. Regret exprimarea greșită!

  • Tiberiu Ezri commented on March 31, 2024 Reply

   Merci!

 • Florin commented on March 30, 2024 Reply

  Prea multa propaganda , dar cine sint eu “sa va trag de mineca” ?
  Oricum comentariul nu ar fi publicat.
  Apropo , evanghelistii asteapta a doua venire a lui Isus in Israel , de asta ii intereseaza zona.

  • Tiberiu Ezri commented on March 30, 2024 Reply

   După câte înțeleg nu trăiți în Israel, deci nu aveți cum să diferențiați între propagandă și adevăr. Propaganda adevărată o fac islamiștii extremisti în toată lumea civilizată, care se preface că îi crede. Din păcate, Israelul a neglijat propaganda zeci de ani în șir.
   Nu contează de ce ne ajută evangheliștii.
   “Trasul de mânecă”, este valabil când este vorba de extremiști, care din fericire nu influențează tactica Israelului în acest război. Este foarte ușor de criticat când nu cad tiruri rachete asupra ta, aproape în fiecare zi, ani de zile.

   • Florin commented on April 8, 2024 Reply

    Tocmai pentru ca nu traiesc in Israel am o imagine mai obiectiva.
    E ca si cum ati afirma ca Europa Libera nu stia ce se intimpla in Romania inainte de ’90 pt ca era in Germania.
    Acum exista BBC , CNN etc , nu mai ascult doar ce spune una din parti.
    Trasul de mineca se referea la comentariul d-nei Ghita , nu credeti ca articolul e putin exagerat ? ( putin mai mult )
    Mentionati state africane de care nu am mai auzit de la turneul Presedintelui Romaniei si de care o sa mai auzim la urmatoarea lovitura de stat.
    In toate statele democratice exista opinii si pro si contra , sustinerea neconditionata pentru Israel a disparut brusc.
    Mentionati SRL-uri evangheliste care vind tricouri cu mesaje pro-Israel pentru profit , nu pentru cauza poporului evreu.
    Friends of Israel Initiative are 1 ( unu ) subscriber pe youtube , 1 video si 126 de vizualizari.
    PragerU promoveaza conspiratii si neaga incalzirea globala.
    Dreapta conservatoare crestina nu prea a sustinut Israelul , dupa 1700 de ani de antisemitism.
    In Romania inca am auzit “jidov” pe strada.
    Mi se pare o tentativa de a incerca sa gasim prieteni acolo unde nu mai sint .
    De ce nu mai sint , mai ales in conditiile in care palestinienii au atacat primii acum 6 luni , e o intrebare pe care mi-o pun si eu.
    Intr-adevar , e usor de vorbit cind nu se aud sirene , dar depinde de ambele parti ca sa se opreasca luptele , fiecare , pe rind , il ataca pe celalalt in timp ce vorbeste de “aparare”.
    Mai lipseste o cruciada ca sa fie tacimul complet.

    Moderati acest comentariu cum doriti

    • Tiberiu Ezri commented on April 8, 2024 Reply

     Nu am ce să adaug și insist ca cine nu trăiește aici nu cunoaște adevărul. Cat de puțini prieteni avem, dar îi avem. Ați auzit de Douglas Murray? Are nenumărate clipuri pe youtube și vizitează des Israelul deși nu e evreu. Nimic nu este exagerat când este vorba de ridicarea moralei compatrioților. (Citiți celelalte comentarii).

     • Tiberiu Ezri commented on April 8, 2024 Reply

      Faceți aceeași greșeală ca majoritatea lumii libere. Va lăsați influențați de media “obiectiva” BBC, care de ani de zile vorbește în favoarea islamiștilor. Nu, nu este adevărat ca fiecare pe rând încep provocările. Numai ei nu ne suporta aici, îi deranjăm. Nici un conflict sau război nu a fost inițiat de Israel. Va sfătuiesc să cercetați ce au devenit Belgia, Suedia, etc, pentru ca au gândit ca dumneavoastră. Islamiștii extremiști au altfel de valori. Europa trebuie să înțeleagă ca noi suntem prima barieră care nu are voie să cadă. La fel cum au fost Belgrad și Viena în fața otomanilor.
      Mi se pare ca sunteți prea pesimist. Noi suferim dar avem nevoie de optimism.

      • Florin commented on April 13, 2024 Reply

       BBC ramine BBC , iar rudele mele din Belgia , inclusiv evrei , ( prin alianta ) o duc minunat.
       Alta e de fapt problema.
       Dupa Holocaust , miscarea sionista a reusit fondarea statului Israel si bine a facut , nu cred ca ar fi fost posibil mai tirziu.
       Dar “existing non-Jewish comunities in Palestine” mentionate de Balfour , evident nu au fost incintate sa fie “inghesuite” si era clar ca va urma un conflict. De fapt conflictul a inceput in anii ’20.
       Acum nu stiu daca Vestul antisemit a crezut ca acest conflict va fi cistigat de evrei sau de palestinieni , dar cred ca nimeni nu s-a asteptat sa dureze atit de mult .
       Si asa ajungem in prezent , cind Occidentul are cu totul alta atitudine fata de fostele colonii si ar prefera sa cistige din prietenia cu statele arabe decit sa cheltuie bani pentru Israel.
       Adaugati la asta modul in care Israelul a inteles sa “sustina” Vestul in razboiul din Ucraina si explozia recenta a mediilor de informare , care face vizibile opiniile ambelor tabere si o sa vedeti de ce suportul neconditionat pentru Israel a devenit istorie.
       Pina la urma toti sintem oameni , iar cei la care m-am referit anterior , care afiseaza un asa zis sprijin total , idealist , de multe ori asemanator cu dacopatii nostri , reprezinta propaganda la care ma refeream initial.
       De fapt , declaratiile recente “vom continua sa sustinem Israelul” inseamna ca deja s-a discutat opusul , iar Israelul , ca si Ucraina , nu poate cistiga fara ajutor.
       Acum decizia este a poporului israelian : v-a continua un razboi care nu aduce decit distrugere si moarte sau va incerca sa ajunga sa traiasca in pace cu poporul palestinian . Pina la urma , nu ei au facut pogromuri in ultimii 1000 de ani. Evident , cu actualii lideri pacea este imposibila , liderii ambelor parti.

       • Tiberiu Ezri commented on April 13, 2024 Reply

        Va mulțumesc pentru informații. Se pare că nu ați citit cu atenție articolele mele, și comentariile altor cititori, continuând să susțineți că Israel nu vrea pace, când de fapt toate războaiele cu palestinienii au fost inițiate de ei și toate încercările de a face pace de guvernele Rabin, Barak și Olmert au fost refuzate de palestinieni. Fiindcă ei vor totul, inclusiv teritoriul Israelului. Toate partidele din Israel, în afara celor arabe sunt pentru legitimitatea acestui război de supraviețuire. Fiindcă amintiți de pogroame, ce a fost actul abominabil al Hamasului la 7 octombrie? Sau credeți că și acesta a fost un act de eliberare a palestinienilor?
        Păcat ca nu cunoașteți adevărul dar respect sinceritatea dumneavoastră.

        • Florin commented on April 13, 2024 Reply

         Discutia nu mai are sens , eu am spus cu totul altceva.

         • Tiberiu Ezri commented on April 13, 2024 Reply

          Ultima fraza a dumneavoastră este cea la care m-am referit. În această situație Israel nu poate face pace ci trebuie să continue războiul până dominația Hamas va fi alungată din Gaza și cei răpiți vor fi eliberați. Nu că noi nu vrem pace, ci nu avem cu cine și am explicat de ce. Iar ultimul pogrom împotriva evreilor l-a făcut Hamas la 7 octombrie 2023. Cat despre ultima fraza cu pacea și liderii de ambele părți sunt de acord, dar și cu liderii moderați ai noștri nu a mers și nu va merge până palestinienii nu își vor schimba ideologia.

    • Eva Grosz commented on April 8, 2024 Reply

     D-ul Florin oare ascultați ce spune Israelul ? Poate are și Israelul un cuvânt de spus.
     Da. Are dreptul să se APERE. Și până acum a reușit. Sperăm și mai departe.
     Știți ce este un război? Știți ce înseamnă să-ți pierzi copilul, soțul, tatăl într-un război ? V-ați ascuns vreodată de rachetele care zboară peste case?
     Vorbiți de cruciadă în zeflemea ? Când este în joc viața fiecăruia din noi ?

  • Marica Lewin commented on March 30, 2024 Reply

   D- le Florin, propaganda pentru cine? Eu nu o vad. Poate ne lamuriți

 • Anca Laslo commented on March 29, 2024 Reply

  Revin cu o idee pe care am omis-o în comentariul anterior: se vehiculează atâtea minciuni, atâtea adevăruri ciuntite încât lucrul acesta este de-a dreptul înspăimântător. Îmi amintesc cum armata israeliană a așteptat mai mult de o lună ca civilii din Gaza să se evacueze spre sud înainte să intre ca să anihileze luptătorii hamas, cei care între timp atacau constant cu rachete teritoriul israelian. Țara voastră era sub atac zilnic, permanent, nu doar în data de 7 oct! Nu mai înțeleg, chiar orice evidență și orice adevăr poate fi uitat, negat și răsucit?

  • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2024 Reply

   Da și de către cine? De occidentalii pe care îi consideram prieteni.

   • tiberiu ezri commented on March 30, 2024 Reply

    Anca, sunt perfect de acord cu tot ce scrii! Aș schimba un singur cuvânt: este un compliment să-i numești pe hamasnici luptători. Ei sunt pur și simplu teroriști. BBC care este în mod deschis anti-israelian (oare de ce?…), evită să folosească acest cuvânt (teroriști).

  • Marica Lewin commented on March 30, 2024 Reply

   Doamna Anca Laszlo, se duc de aproape o 2- 3 saptamîni lupte aprige la spitalul Shifa. Dureaza aşa de mult confruntarea armata pentru a nu deranja bolnavii si echipele medicale gazane.
   Sunt grav raniti soldati ai nostri si unii si- au pierdut viata, pentru a proteja populația civila.
   Teroristii inarmati cu Kalashnikov se deghizezaza in bolnavi sau personal medical.
   America nu a mai dat Veto la ONU.
   Se face o asemenea curte Hamasului.

   • Anca Laslo commented on March 30, 2024 Reply

    Este foarte, foarte nedrept și trist ce se întâmplă și se face, din nou, dovada a cât de puternică poate fi propaganda in detrimentul adevărului.

 • Anca Laslo commented on March 28, 2024 Reply

  Cât de importanți sunt prietenii in toate împrejurările dar mai ales în momente grele. Măcar de ar fi cât de mulți alături la nevoie și de și-ar păstra loialitatea. Frumos articol!

  • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2024 Reply

   Mulțumesc!

 • Hava Oren commented on March 28, 2024 Reply

  Bine că i-ai dat cuvântul dnei Sophia Salma Khalifa. Cred că vorbele ei trebuie să ajungă la un public cât mai larg. Și eu am dat mai departe acest video la oameni care nu vorbesc românește și nu citesc Baabel. De fapt, ar trebui să ajungă la urechile celor care au dubii, ca de exemplu la membrii guvernului Canadei.

  • tiberiu ezri commented on March 28, 2024 Reply

   Hava, ai perfectă dreptate!!! Și mai sunt și alți musulmani cinstiți în Israel care spun același lucru: în Israel cu toții avem drepturi egale, evrei, musulmani, creștini, LGBTQ, negrii, albi, femei, bărbați, etc. Oare există vre-un singur arab în Israel care s-ar muta într-o țară arabă (poate în afară de Emirate)?
   Cât despre încă un prieten adevărat și clarvăzător al Israelului, vizionați vă rog interviurile date de Douglas Murray la SkyNews Australia. https://www.skynews.com.au/opinion/outsiders/douglas-murray-calls-out-uninformed-news-anchor/video/1758a91602d5d7292330973b1ddc4bc3 Veți cunoaște adevărul despre cum Hamas (“Ministerul Sănătății” din Gaza” falsifică numărul de victime și mai rău, majoritatea lumii libere crede în aceste date false.

   • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2024 Reply

    În afară de părerile unor specialiști în materie, îmi bazez cele scrise anterior despre exagerarea numărului de victime civile raportate de ministerul sănătății hamas și pe faptul ca nu vedem înmormântări, victime scoase din clădirile bombardate și ambulanțe fapte cu care hamas se grăbea să le televizeze ca să impresioneze opinia publică mondială. Motivul: Israel a avertizat populația civilă înainte de bombardamente și i-a direcționat spre sud ceea ce hamas nu a făcut niciodată înainte de atacurile cu rachete. Adevărat, nu puțini teroriști au fost anihilați de către armata mostră dar… prea puțini…ca în orice război, victime civile exista din păcate, dar departe de numărul declarat de propaganda hamasista.

 • Eva+Grosz commented on March 28, 2024 Reply

  Felicitări pentru acest articol excelent!
  Aceste țări, organizații și persoanecare sprijină Israelul și în vreme de război sunt ieșite din comun prin curajul lor de a nega opinia majorității împotriva atitudinii Israelului. Toată cinstea lor !
  Amen, să se înmulțească!

  • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2024 Reply

   Amen!

 • Peter Singer commented on March 28, 2024 Reply

  Felicitari domnule Ezri pentru pozitzia Dv. foarte clara. Dar sa nu avem iluzii: Israelul pierde sprijin si mai ales tendinta nu este pozitiva. A avea dreptate si a primi dreptate sunt doua notiuni diferite. Cand insa putinii adevarati prieteni ai Israelului au semne de intrebare problema devine critica…

  • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2024 Reply

   De acord domnule Singer. Dum spiro spero.

  • Marica Lewin commented on March 29, 2024 Reply

   D- le Singer, e dureros ce se intimpla.
   Așa cum spuneți, ” problema e critica” .
   ” Unii din puținii prieteni ai Israelului”, afirma ca insași existenta Istaelului este amenințata, si totuși sprijină partea adversa, niște teroriști feroce.

   • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2024 Reply

    Până la urmă noi vom invinge!

    • Marica Lewin commented on March 29, 2024 Reply

     D- le Doctor, va multumim mult pentru obiectivitate si incurajare.
     Ne explicati cu argumente solide de ce numarul victimelor civile declarat de Hamas este fals.
     Articol excelent

     • Tiberiu Ezri commented on March 29, 2024 Reply

      Vă mulțumesc doamnă!

 • Carmen STOIANOV commented on March 28, 2024 Reply

  Documentat, riguros, echilibrat. – ca multe altele sub aceeaşi prestigioasă semnătură. După ce l-ai citit, te simţi mai bogat sufleteşte şi înţelegi forţa prietenilor la nevoie. Felicitări!

  • Tiberiu Ezri commented on March 28, 2024 Reply

   Vă mulțumesc!

 • Andrea Ghiţă commented on March 28, 2024 Reply

  Da, prietenul la nevoie se cunoaşte şi Israelul e în situaţia în care are mare nevoie de prieteni. De prieteni puternici şi devotaţi. Pe de altă parte, nu neapărat acela ţi-e prieten care-ţi cântă în strună, ci şi cel care te mai trage şi de mânecă dacă exagerezi.

  • Tiberiu ezri commented on March 28, 2024 Reply

   Ai dreptate!

 • zador+andrei commented on March 28, 2024 Reply

  Felicitări.
  Articolul m-a uns la suflet.!

  • Tiberiu ezri commented on March 28, 2024 Reply

   Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *