Din cauza evreilor

La sfârşitul lunii septembrie estul şi sudul României se aflau sub cod roşu de intemperii, din cauza apropierii ciclonului Ashley. Cu vreo săptămână în urmă aceleaşi zone ale ţării fuseseră lovite de ciclonul Boris care a făcut ravagii, iar populaţia alertată cu întârziere suferise pagube majore. De data aceasta Ministerul Mediului şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le-au transmis autorităţilor locale ordine ferme care au dus la evacuarea locuitorilor din zonele periclitate (cu tot disconfortul provocat de o asemenea acţiune). În final, temutul ciclon Ashley s-a „fâsâit” într-o ploaie torenţială.

A doua zi, 1 octombrie, emisiunea România în Direct, de la postul de radio Europa FM dezbătea utilitatea măsurilor luate de autorităţile locale[1]. Părerile ascultătorilor erau împărţite.

La un moment dat, unul dintre aceştia a afirmat că ciclonul Ashley a fost o alertă falsă, menită să distragă atenţia populaţiei. „De la ce?” – a întrebat moderatorul, iar ascultătorul a explicat cu multă convingere că în aceeaşi perioadă mii de evrei au aterizat la aeroporturile de la Iaşi şi Bacău şi apoi s-au risipit prin ţară.

Ascultătorul era încredinţat că sosirea evreilor ar fi fost trecută deliberat sub tăcere de posturile de radio şi de televiziune. „Cine poate şti de ce veniseră şi ce căutau într-un număr atât de mare în România?”. (Citez din memorie).

Pentru mine scopul sosirii lor era cât se poate de limpede. În perioada dinaintea Sărbătorilor de Toamnă evreii hasizi merg în pelerinaj la mormintele renumiţilor rabini de odinioară din Moldova şi Bucovina.

Din fericire şi moderatorul emisiunii, Cătălin Striblea – un jurnalist experimentat şi echilibrat – era informat şi a dat acelaşi răspuns: erau pelerini care mergeau în Ucraina, în localitatea Uman şi, din cauza stării de război, au aterizat în România[2]. Ascultătorul a mai argumentat puţin şi apoi s-a retras (nu foarte convins), iar eu mi-am spus: iată un om care crede în teoria conspiraţiei evreieşti mondiale şi bănuieşte de complicitate autorităţile româneşti care, chipurile, ar fi deturnat atenţia populaţiei de la aterizarea „miilor de evrei”.

Este încă un semn al creşterii antisemitismului din ultima vreme, fapt pe care l-am constatat şi eu prin sporirea numărului de comentarii ostile la emisiunile mele pe teme evreieşti postate pe YouTube[3].

După câteva zile, o prietenă îmi împărtăşea îngrijorarea ei legată de multitudinea comentariilor duşmănoase din mediul online care îi vizau atât pe „evreii ciudaţi” sosiţi în număr mare pe aeroporturile din Moldova şi „risipiţi cine ştie unde”, cât şi pe cei care poposiseră în satele maramureşene şi „făceau lucruri stranii pe la fântâni… Poate chiar le otrăveau, Doamne fereşte”!

Se vede cât e de simplu să hrăneşti ura împotriva evreilor în rândul persoanelor neinformate şi să sporeşti admiratorii formaţiunilor naţionalist-extremiste care pun toate necazurile ţării pe seama inamicului evreu [4]. E drept că atât situaţia politică internaţională actuală, cât şi pre-campania electorală internă favorizează coagularea şi manifestarea antisemitismului latent.

Îmi închipui că majoritatea oamenilor creduli, suspicioşi şi ostili faţă de evrei s-ar fi comportat altfel, dacă cineva le-ar fi explicat că e vorba de credincioşi care se duc să se roage la mormintele rabinilor înţelepţi decedaţi înainte de Holocaust, dormindu-şi somnul de veci în cimitirele părăsite din localităţile de unde evreii au fost deportaţi pe drumul fără întoarcere al lagărelor de exterminare.

Doar şi creştinii se roagă la morminte, nu-i aşa? Ortodocşii de Paşti, romano-catolicii şi protestanţii de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (Luminaţia de 1 noiembrie). Şi creştinii se duc în pelerinaje, cu zecile de mii: de Sfânta Paraschiva, la Iaşi; de Sfânta Maria Mare, la Nicula şi de Rusalii, la Şumuleu Ciuc.

Evreii sunt mult mai puţini decât miile şi zecile de mii de pelerini creştini pe care nimeni nu-i suspectează de vreo conspiraţie. Cu ce sunt mai ciudaţi evreii bărboşi îmbrăcaţi în caftane negre şi purtând pălării cu boruri largi decât călugării şi preoţii bărboşi purtând sutane lungi şi potcapuri?

Poate că nici obiceiul taşlih-ului, spălarea păcatele în apă curgătoare sau în fântână înainte de marile sărbători, nu ar mai fi considerat periculos, pentru că şi la noi există ritualuri de curăţire înainte de sărbători.

Oare de ce sunt mult prea puţini cei care aleg calea cunoaşterii reciproce, decât cei care preiau pe nemestecate zvonurile duşmănoase şi se cantonează în ură? Probabil că e mult mai comod să scrii vorbe de ocară împotriva unui vrăjmaş comun căruia i se atribuie cauzele tuturor relelor, decât să-ţi pui întrebări asupra veridicităţii acuzaţiilor şi să te informezi.

De fapt, ar fi absurd să se pretindă de la fiecare om să cumpănească asupra poveştilor pe care le colportează. Acest rol ar trebui să le revină cadrelor didactice, jurnaliştilor şi influencerilor… de bună credinţă.

Nu e un rol uşor, uneori e chiar ingrat, dar cred că e singura modalitate de împiedica reînvierea urii criminale, nu numai împotriva evreilor, ci a oricărei alte minorităţi etnice şi religioase.

În final voi relata despre o acţiune dătătoare de speranţă. Recent am avut prilejul să particip la o oră de istorie neconvenţională,  pe care profesorul dr. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici[5], le-a ţinut-o elevilor din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional George Bariţiu din Cluj.

Elevii de la Colegiul Naţional George Bariţiu, pe urmele evreilor din Cluj
(Foto credit: Maria Cinar-Jiga)
Prof. Vladimir Bogosavlievici prezintă clădirile emblematice clujene realizate de antreprenori şi arhitecţi evrei. (Foto credit: Maria Cinar-Jiga)

Profesorul, un excelent cunoscător al istoriei Clujului, autor al mai multor cărţi cu acest subiect, şi-a plimbat elevii pe străzi, poposind în faţa edificiilor legate de evreii care, înainte de Holocaust, reprezentaseră o cincime din locuitorii oraşului.

Elevii au urmărit cu interes expunerea captivantă a profesorului care a prezentat evreimea ca parte integrantă a populaţiei oraşului, cu un rol determinant în crearea aspectului urban actual, în progresul economic şi cultural al Oraşului Comoară.

După ce au fost trecute în revistă câteva edificii emblematice ridicate de evrei şi mai multe clădiri unde au locuit personalităţi evreieşti, ne-am oprit în faţa unei case fără etaj de pe strada Brătianu. Povestea ei era doar una dintre cele câteva mii petrecute la începutul lunii mai 1944.

De aici fuseseră ridicaţi toţi locatarii: şapte familii, printre care şi cea a unuia dintre cei mai faimoşi creatori de pălării din Cluj, supranumit „regele pălărier”. Au fost deposedaţi de bunuri, locuinţele le-au fost sigilate şi ei (cu câte o boccea de persoană) au fost urcaţi în camion pentru a fi duşi în ghetoul de la Fabrica de cărămizi. Vecinii ieşiseră pe stradă şi priveau. Unii tăceau, alţii îi huiduiau. Peste mai puţin de o lună evreii de pe strada Brătianu au fost deportaţi la Auschwitz împreună cu cei 18.000 de coreligionari din Cluj, pentru singura vină de a fi fost evrei.

Tinerii priveau uimiţi, aproape neîncrezători, că aşa ceva s-a putut întâmpla în frumosul nostru Cluj multietnic şi multiconfesional.

Din păcate, se poate întâmpla şi în prezent, dar şansele sunt foarte mici atâta vreme cât există profesori de istorie erudiţi şi carismatici care le povestesc elevilor despre istoria vecinilor de alte etnii şi confesiuni, îi învaţă să nu califice şi să nu acuze colectiv, să înţeleagă şi să respecte valorile democraţiei şi, mai ales, să evite – cu orice preţ – derapajele care pot duce spre autoritarism, spre totalitarism.

Andrea Ghiţă


[1] România în Direct: Unde a fost furtuna Ashley? Au procedat corect autoritățile?

01/10/2024

[2] https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/mii-de-evrei-trec-prin-romania-in-pelerinaj-spre-2391709.html

[3] https://www.youtube.com/@GhitaAndrea

[4] Peste doar câteva zile, lidera acestei formaţiuni naţionalist-extremiste acuza evreii pentru că fusese eliminată din cursa pentru preşedinţia ţării, printr-o decizie a Curţii Constituţionale a României https://evz.ro/diana-sosoaca-ccr-a-respins-candidatura-reactia-europarlamentarei-sos.html

[5] https://www.proiectulmerito.ro/vladimir-alexandru-bogosavlievici/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

30 Comments

  • JMarica Lew commented on October 17, 2024 Reply

    Va felicit pentru un articol atît de frumos şi bine scris.
    Pentru mine a fost o pledoarie adaptata timpului si locului a celebrei
    “Liberté, égalité, fraternité”
    Ce conteaza cîteva detalii in imbrăcăminte sau credința intr- un mare ” Tzadik”?

  • zador+andrei commented on October 17, 2024 Reply

    Prin natura împrejurărilor,am fost ghid/prezentator pentru grupurile de elevi venite să viziteze Templul Memorial al Deportaților Evrei din Cluj – fosta Sinagogă neologă (cca. 10 grupuri în ultimii doi ani de după reabilitarea edificiului, bineînțeles și grupuri conduse de dl.profesor Bogosavlievici).M-a uimit de fiecare dată interesul pe care l-am văzut pe chipurile lor. Iar când am vorbit, succint,despre Holocaust ascultau aproape fără să creadă.
    La 18 mai a.c. cu ocazia Nopții muzeelor și Centrelor Culturale din Cluj, sinagoga a fost asaltată de peste 500 de vizitatori, marea majoritate tineri. Au fost făcute patru serii de prezentări cu sala plină. Expozițiile de la Centrul Cultural au fost vizionate cu interes. Nu cred că acești copii și tineri vor deveni cândva antisemiți.
    Educația prin cunoaștere poate să mai rezolve o parte din problemele amintite în articol.

  • andrei schwartz commented on October 17, 2024 Reply

    DE ACORD CU ANDREA GHIȚĂ, N-ARE IMPORTANȚĂ DACĂ SUNT HABOTNICI, RELIGIOȘI SAU ATEI, TOȚI SUNT EVREI. NU ÎNFĂȚIȘAREA LOR A PROVOCAT URA.

  • gabriel+gurman commented on October 17, 2024 Reply

    Ce splendidă combinație între prostie si ignoranță!
    Și asta în secolul 21….
    Einstein spunea că două lucruri sunt infinite în lume: Universul si prostia, dar despre Univers el încă avea îndoieli…
    Dar Einstein n-a pomenit de tragedia ”căsătoriei” dintre prostie și lipsa de cultură, care de fapt merg mână în mână.
    De ce?
    Pentru că imensa majoritate a celor considerați proști sunt de fapt inculti, ignoranți sau (în cel mai bun caz) dezinformați.
    Da, adevărul e că evreii care au ajuns pe aeroportul din Bacău nu veneau din Ucraina ci de fapt erau ființe extraterestre având ca sarcină sa se implice în alegerile din România!
    Interesant, nu?!
    GbM

  • Monica+Ghet commented on October 17, 2024 Reply

    Tare articol (vorba d-lui Klein)! Desprind 2 (două) idei majore:
    1/ isteria conspiraționistă cu invenții despre cauza fenomenelor puțin cunoscute și neprevăzute – pelerinajul la mormintele foștilor rabini sincron cu dezastre meteo,
    2/ înțelepciunea unui dascăl ce-și introduce elevii în tainele urbanității istoricului oraș în care s-au nimerit să trăiască. Sunt puțini asemenea profesori însă acțiunea lor se răspândește enorm.

    Trebuie să fii reporter talentat și experimentat aidoma Andreei, pentru înregistrarea reacțiilor dezvăluite în material. Nici cât un glonț pe lângă ureche (sic!) nu m-a străfulgerat gândul că pelerinajul evreilor hasidici ar fi temei de speculații nocive. Și totuși…prejudecățile, pur și simplu, prostia tot fac ravagii. Iar și iar…Doamne ferește!!

  • Tiberiu Ezri commented on October 17, 2024 Reply

    Într-adevăr, totul este legat de educația de acasă, și din școli, sau lipsa de educație sau de educația la ură. Acest lucru spre extrema răutății este demonstrat de “educația” antisemită și anti- israeliană a copiilor din Gaza și Cisiordania încă de la o vârsta fragedă.

  • Julian+Satran commented on October 17, 2024 Reply

    Acum doi ani as fi replicat cu formula “asa ceva nu s-ar fi putut intampla azi pentru ca exista Statul Israel”. Dupa cele intamplate in Octombrie 2023 cred ca trebuie sa (noi Israelienii) ca asta sa nu se intimple si evreii de peste tot trebuie sa ne aduca aminte ca asta este parte din “contractul social” al nostru.

    • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

      “Contractul social” de care vorbiti Dle Satran a fost incalcat violent si brutal la 7 oct 2023 de insusi Statul Israel.

      Acest contract la momentul de fata este in starea de “suspended” in asteparea unei hotatari majore care intarzie.

  • Agnes+vass commented on October 17, 2024 Reply

    Din pacate trebuie sa recunoastem ca religiosii care au ajuns la Bacau ne fac de rusine, bineinteles nu asta e cauza antisemitismului.tot din pacate nu avem destui oameni care explica israelul,ca acum ne luptam sa continuam sa avem o tara,sa nu fiim la cheremul nimanui.

    • Andrea Ghiţă commented on October 17, 2024 Reply

      Eu cred că aspectul evreilor religioşi (kaftan şi pălărie) nu diferă prea mult de cel al călugărilor şi preoţilor (sutană şi potcap) de pe străzile României. Am văzut persoane care-l salută pe stradă pe prim-rabinul nostru cu “Săru’mâna, Sfinţia ta). Cred că educaţia poate să facă diferenţa şi, dacă se explică ţinuta evreilor religioşi, tot mai multor oameni prezenţa evreilor religioşi li se va părea ceva firesc.

  • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

    Incercarea de a oferi explicatii legate de istoria populatiilor locale, in parte aproape disparute, este un aspect apreciabil si laudabil, de asemenea interesul elevilor in a participa si posibil in viitor a studia despre istoria evreilor care au contribuit in trecut la dezvoltarea economica si culturala a orasului lor.

  • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

    Isaelienilor hasidici, sau evreilor religiosi li s-a atras atentia in presa si mijloacele de mass-media sa nu calatoreasca in conditiile existente in Ucraina la Uman, sugestie (probabil ca nu putea fi mai mult) pe care desigur ca nu au respecat-o, precum nici alte multe sfaturi si sugestii in decursul perioadelor trecute. De altfel fusesera instiintati si de problematica de a ajunge (pe calea aerului sau alte cai) la destinatie.

    Acest nu justifica atitudinea descrisa in articol, dar populatia aceasta este o populatie care nu ia in seama preceptele oficiale ale statului Israel. Si nu este pentru prima data.

    • Hava Oren commented on October 17, 2024 Reply

      Ai dreptate, aceasta nu justifică… Dacă hasizii ar fi acceptat să renunțe la obiceiul de a se ruga la mormântul rabinului Nachman din Uman (Ucraina), antisemiții ar fi găsit alte pretexte pentru a ațâța ura.

      • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

        Motivul nu a fost nici pe departe legat de ura, ceea ce spui tu Hava este o speculatie. Erau suficient de multe motive ca sa nu se creeze acest dop de circulatie itne-o tara aflata in razboi (Ucraina) si cealalta a noastra in care alte mii de oameni nu outeau fi adusi acasa, tot din cauza faptului ca majoritatea companiilor de zbor au incetat sa zboare in Israel. Cu proponderenta populatia de religiosi extremisti nu da importanta nici unui fel de precept oficial care li se adreseaza, exista aceeasi aroganta si lipsa de consideratie fata de orice alta categorie de populatie.

        Si da, nu e o justificare a atitudinii descrise in articol, dar acolo unde nu este for nu apare nici fumul !

        • Andrea Ghiţă commented on October 17, 2024 Reply

          Atunci când îi consideri suspecţi pe nişte oameni şi-i acuzi de tot felul de lucruri grave, nu cred că e vina lor. Valul de antisemitism declanşat de prezenţa evreilor religioşi care şi-au cumpărat din timp bilete pentru pelerinaj, nu au dat hjos pe nimeni din avion, nu au agresat pe nimeni, s-au dus în pelerinaj aşa cum o fac sute de mii de creştini din această ţară – vădeşte developarea antisemitismului latent şi nu cred că e doar din cauza evreilor religioşi. Să înţeleg că pentru a spera să se reducă antisemitismul ar trebui să ne confundăm cu peisajul? Călugării, călugăriţele, preoţii, reprezuentanţii unor culte neoprotestante, şi alţii au veşminte sau elemente vestimentare caracteristice. Nu am constatat vreo suspiciune faţă de ei.

          • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

            Nu m am referit la aspectul exterior al evreilor porniti la Uman, in ciuda avertismentelor pe care le au primit.
            Este vorba doar de a nu asculta instructiunile si incapatanare, fenomen pe care aceasi populatie a manifestat o si in timpul epidemiei de Corona.

            Iar ca fapt divers, in urma cu un numar nu prea mare de ani, necesitatea vizitei la Uman nu exista.

            • Hava Oren commented on October 17, 2024 Reply

              Foarte interesant! Nu știam că pelerinajul la Uman este un obicei de dată recentă. Dar fiecare obicei trebuie să aibă cândva un început…

              • JMarica Lew commented on October 17, 2024 Reply

                In iudaismul clasic, nu exista adorarea unor rabini sfinți si pelerinaje la mormintele lor.
                Dupa cum va amintiți, mormîntul lui Moise este necunoscut, voința lui D- zeu, ca poporul lui Israel să nu i se inchine profetului.
                In Talmud , credința se exprima rugîndu- te doar lui D- zeu, nu unor oameni..
                Dupa fondarea hasidismului ( Baal Şem Tov), a apărut obiceiul de a te ruga in natura sau linga nişte pietre tombale considerate sacre.
                Poate si influența tradițiilor crestine.
                Oricum, evreii care au plecat la Uman,sa- l elogieze pe Rabbi Nahman, sunt sectanti.

                • Andrea Ghiţă commented on October 17, 2024 Reply

                  Să înţeleg că din acest motiv merită să fie atacaţi de antisemiţi?

                  • JMarica Lew commented on October 17, 2024 Reply

                    E doar o mica explicaţie pentru d- na Hava Oren.
                    Dimpotriva, vroiam sa va scriu un comentariu pentru cît va admir spiritul cu adevarat democratic si liberal..
                    Atita timp cit cele 7 porunci sunt respectate, fiecare se bucura de liberul arbitru de a- si alege propria cale.

                • Hava Oren commented on October 17, 2024 Reply

                  Poate știți să ne spuneți dacă și festivitățile de Lag baOmer de pe Muntele Meron sunt tot un obicei hasidic sau au existat și mai înainte?

                  • JMarica Lew commented on October 17, 2024 Reply

                    D- na Hava Oren, v- am raspuns, si mi s- a sters comentariul.
                    In România , ştiam doar ca de Lag BaOmer se serbează oprirea epidemiei de ciuma care decima armata lui Bar Kochba.
                    In mistica iudaica se crede ca la Meron a locuit intr- o pestera, apoi a murit autoru Zoharului.
                    Nu ştiu daca aceeaşi părere este impărtăşită de savanți si erudiți.

                • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

                  Interesant, Marica, desi am cautat informatii, unele despre care am scris mai jos, raspunsul tau ma mai edifica, nu ma mir de altfel ca esti un om atar de cult.
                  Ceea ce numesti sectanti – nu stiu daca aceasta e denumirea folosita, este vorba de Evreii asociati Doctreiei (daca asa s-ar numi) rabinului din Breslau.

                  “4 aprilie 1772 , Medjîbij, Podole Voivodeship, Coroana Regatului Poloniei, Polonia-Lituania – d. 16 octombrie 1810 , Uman, gubernia Kiev, Imperiul Rus) a fost un rabin hasid, evreu din Ucraina, fondator al mișcării hasidice Braslav sau Breslov și unicul ei cap spiritual – admor sau tzadik.”

                  • JMarica Lew commented on October 17, 2024 Reply

                    Mulrumesc, Veronica, am citit Povestiri Hasidice de Martin Buber, poate si alte carti, nu- mi aduc aminte.
                    De citeva ori am participat la Safed, la Ascent, Centrul Mondial de Mistica Iudaica, la week- enduri consacrate Kabalei şi modului cum curentele hasidice interpreteaza aspecte ale iudaismului.
                    Cuvîntul ” sectanți” nu este corect, ştiu.

              • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

                Detaliile se pot citi la wiki, urmarind textul ebraic

                “הקיבוץ באומן”

                sau alte date despre eveniment

                la cheia
                Rosh Hashanah Kibbutz

                pentru o descriere mai detailata a unora dintre participanti.

  • Michael Lavie commented on October 17, 2024 Reply

    Antisemitismul e istoric. Prostia e veșnică, mai ales cand nu e “tratată”… Si asta mă readuce la un banc.
    Bulă explică clasei istoria Titanicului. A fost un vapor mare care pe drumul din Anglia spre America a fost scufundat de un jidan. De ce jidan ? Pentru că toți “eisberg” în România sunt jidani. Dar fiti liniștiți. Conspiratiile sunt iubite peste tot. Chiar și în Israel…

  • Hava Oren commented on October 17, 2024 Reply

    Toată stima profesorului de istorie, avem nevoie de cât mai mulți ca el.

  • Eva Grosz commented on October 17, 2024 Reply

    Articol care ne arată pericolul prin care trec evreii din Europa, dar ne atrage atenția asupra acelui profesor de istorie “care a prezentat evreimea ca parte integrantă a populaţiei oraşului [Cluj], cu un rol determinant în crearea aspectului urban actual, în progresul economic şi cultural al Oraşului Comoară” înainte de calamitatea celui de al Doilea Război Mondial
    Într-adevăr, de acești profesori depinde “Never Again” Te-am văzut și pe tine, Andrea, în grupul de elevi.

    • Andrea Ghiţă commented on October 17, 2024 Reply

      Aşa este, eram la filmare cu colegii mei de la emisiunea Transilvania Policromă, de la TVR Cluj.

  • klein ivan commented on October 17, 2024 Reply

    Foarte interesat să aflu aspecte actuale din Romania. Cît privește cele relatate, îmi permit să folosesc expresia – e tare -.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *