Peter Biro

Gânduri ale unui debutant la Baabel

Prietenul și mentorul meu Gabriel Ben Meron a făcut o gafă – m-a introdus la revista Baabel, deci el poartă răspunderea directă pentru materialele pe care le-am publicat aici. Ele nu sunt întotdeauna foarte serioase, dar totuși mai mult decât simple glume; sunt ca viața însăși, o tragicomedie cu secvențe mai bune sau mai rele, întreruptă uneori de mese și de concedii la băi, dar al cărei final este întotdeauna letal – precum morții știu bine din experiență.

Acceptând textele mele neconvenționale și prezentându-le unui public sofisticat, în ochii mei editorii și-au asumat riscul unui săritor de bungee cu frânghia înfășurată pe degetul mic. De altfel colaborarea mea neregulată formează o colecție de amintiri și panseuri pe care aș vrea să le includ într-o bună zi într-o autobiografie rezervată exclusiv copiilor și nepoților mei. Insist la această restricție, chiar dacă opera mea ar fi recunoscută ca o comoară a „neorealismului ardelean”. Cam așa îmi văd contribuțiile mele: de multe ori bizare, nu prea instructive, nu prea corecte politic, nici nu prea sofisticate ca literatură, ci doar ca pe niște simple ilustrații ale ciudățeniilor trecutului și prezentului dintr-o perspectivă inedită, uneori provocatoare, dar mai ales distractivă. In orice caz, o mare parte din textele mele au fost redactate și mai ales foarte bine traduse din limba germană de Hava Oren, căreia i se cuvine o mare parte din atenția de care se bucură aceste articole.

Vestitul regizor de film austro-american Billy Wilder (pentru care am un mare respect) a hotărât ca celor zece porunci să le adauge încă una, și anume a unsprezecea: „Să nu plictisești!”  Sunt cu totul de părerea lui și pot afirma că m-am străduit sincer să-l urmez.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *