Marşul Memoriei a pornit către Auschwitz. Primul popas a avut loc la Cluj

Acum 75 de ani, în 15  mai 1944, începea deportarea evreilor din Transilvania de Nord. În următoarele trei săptămâni, până în 8 iunie 1944. aveau să fie deportaţi către Auschwitz peste 135.000 de evrei, în majoritatea lor bătrâni, femei şi copii. Bătrânii, bolnavii, copiii cu vârsta de până la 14 ani şi mamele cu copii mici au fost ucişi în camerele de gazare, imediat după sosire. Marea majoritate a celor lăsaţi atunci în viaţă avea să-şi afle sfârşitul din cauza bolii şi epuizării la Auschwitz-Birkenau, în alte lagăre de concentrare naziste sau în marşurile morţii. Corpurile lor neînsufleţite au fost mistuite în crematorii sau aruncate în gropi comune. An de an, în perioada mai-iunie, comunităţile evreieşti din Transilvania de Nord îşi comemorează martirii, rostind rugăciuni şi depunând pietrele neuitării la monumentele memoriale.

Anul acesta, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la începutul nimicirii evreimii din această parte de ţară, un număr de 75 de persoane au pornit într-un pelerinaj la Auschwitz-Birkenau. La acţiunea desfăşurată sub genericul Marşul Memoriei, iniţiată de Asociaţia Sionistă din România şi realizată în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Fundaţia Caritatea, participă evrei de toate vârstele, reprezentând 11 comunităţi evreieşti din România, precum şi conducerile FCER şi Asociaţiei Sioniste.

Doi pelerini: Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România, (dreapta) şi Eduard Kupferberg, secretar general al FCER,

Unii dintre pelerini sunt descendenţi ai familiilor celor pieriţi în Holocaust, dar din grup fac parte şi neevrei, dornici să omagieze memoria martirilor evrei.

Primul popas al pelerinajului cu destinaţia Auschwitz-Birkenau a avut loc la în seara de 15 mai 2019, la Muzeul de Artă din Cluj. Oaspeţii au vizitat expoziţia dedicată celei de a 71-a aniversări a proclamării statului Israel, alcătuită pe baza colecţiei lui Andrei Klein. Au fost întâmpinaţi de către directorul instituţiei, istoricul Lucian Nastasă-Kovács, şi de Andrei Klein care a prezentat expoziţia, explicând pe larg semnificaţia  câtorva dintre exponatele cele mai interesante. De altfel, cei doi amfitrioni fac parte din grupul de pelerini căruia li s-au alăturat a doua zi, pornind către Cracovia.

Andrei Klein prezentând expoziţia
Pelerinii vizitând expoziţia

Vom reveni cu noutăţi în ediţiile următoare ale revistei Baabel.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Alex Schneider commented on May 20, 2019 Reply

    Urez mult si neincetat succes celor care participa la Marsul Memoriei- un proiect important si exceptional .

    Desi nu am reusit sa particip , din motive de sanatate, gandurile mele sunt cu participantii.

    Astept cu nerabdare descrierea evenimentelor pe parcursul Marsului. Yeshar Koach !

  • Tiberiu Ezri commented on May 18, 2019 Reply

    M-a miscat in mod deosebit pelerinajul vostru mixt de evrei si neevrei. Suflete mari!

  • Tiberiu Georgescu commented on May 16, 2019 Reply

    Aflu ca au participat la pelerinaj si neevrei .;Am un regret draga doamna Ghita si anume ca daca sotia mea ar fi fost refacuta dupa cea de a doua operatie tare as fi vrut sa participam;era un modest omagiu pt. cei disparuti, era un prilej de a cunoaste lume si de a afla multa istorie, din pacate tragica. .Felicitari pt. relatare si pt. excelentele poze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *