Am relatat în numărul trecut al Revistei Baabel (https://baabel.ro/2020/10/oameni-cu-o-mare-i/) cum am reușit să evadăm din marșul morții la granița cu Austria, după două săptămâni de mers. Am povestit că această evadare s-a datorat unui jandarm cu pană de cocoș, care a intervenit pe lângă reprezentantul ambasadei (elvețiene sau suedeze?), pentru ca noi să ne putem alătura grupului care părăsea coloana în marș (cu ajutorul unui Schutzpass). El ne-a salvat viața, devenind pentru mine cel mai important Om cu “O” mare. Întreg grupul a fost învagonat în gara Hegyeshalom. Vagonul de vite a fost încuiat din exterior și apoi atașat unui tren care venea spre Budapesta. După urcarea în tren ne-am considerat ca și salvate.
Drumul de întoarcere s-a dovedit mult mai dificil decât ne-am imaginat. Cei 150 de kilometri de marș forţat, în condiţii foarte grele, au lăsat urme serioase asupra membrilor grupului. Câțiva aveau dizenterie, cu febră, diaree și vărsături şi li s-a făcut loc pentru a se putea întinde pe podeaua vagonului. Noi, cei sănătoşi, ne feream cât puteam, îndepărtându-ne de ei şi ajungând, astfel, să stăm foarte înghesuiți. Pe deasupra, râia și păduchii de tot soiul, care nu ocoleau pe niciunul dintre noi, ne produceau o permanentă și supărătoare mâncărime. Într-o gară am primit din partea Vaticanului, prin gemulețul tipic vagoanelor de vite, câte un cartof fiert cu untură, pe o tăviță de carton. În starea noastră, cadoul părea o feerie. Dar, pentru că nu l-am mâncat imediat, nu l-am mai putut mânca deloc. Ambele porții au fost împroșcate de către bolnavi cu secreţii de culoare îndoielnică şi am fost nevoite să renunţăm la consumarea lor, ceea ce ne-a provocat o suferință cumplită…Dar nu am avut încotro.
După o călătorie aparent foarte lungă sosim la destinație, în gara Kelenföld. Așteptăm cu nerăbdare să vină după noi cineva de la ambasadă. Trec orele și nimic, nicio mișcare. Continuăm să aşteptăm mai multe ore, încuiați în vagon.
Deodată se aude o bubuitură puternică. Apoi din nou liniște. Unul dintre noi se duce la uşa vagonului care – spre mirarea tuturor – se lasă împinsă la o parte. Dar nimeni nu se arată pe peron, în fața ei. Ne îmbulzim să ieșim și căutăm cu privirea în toate direcțiile. Zărim o singură persoană care putea fi autorul lovirii lacătului. Un soldat din Wehrmacht, care se îndepărtează de-a lungul vagoanelor. La un moment dat el se oprește fără a-și întoarce capul, lovește cu patul puștii lacătul unui vagon, împinge cu mâna uşa și încep să curgă mere pe jos. Apoi se îndepărtează grăbit, tot fără să întoarcă capul.
Acest soldat este al treilea Om cu “O” mare pe care l-am întâlnit. El și-a riscat viața pentru a ne elibera din vagon și, apoi, pentru a ne și da de mâncare. Habar n-am de unde știa că în vagon sunt oameni care trebuie salvați. Poate văzând lacătul și auzind vocile care veneau dinăuntru?
Unul din grup s-a repezit la un telefon public pentru a anunța ambasada că am sosit și-i așteptăm. Fără rezultat. Mai exact fără cel scontat. Rezultat însă a existat. Au venit după noi nyilaşiştii. Am fost duși la așa-numitul Nyilasház de pe strada Andrássy, cartierul lor general, un loc cu faimă de temut, unde deţinuţii erau supuşi torturii. Noi am scăpat de ea. Cred că erau deja speriați de iminența sfârșitului războiului. Frontul se apropia. Marșurile forţate cu destinaţia Auschwitz fuseseră sistate, Budapesta era aproape încercuită, ceea ce făcea imposibil să fim trimise din nou pe drumul de care tocmai scăpasem.
Ajungem la Nyilasház şi suntem repartizaţi în câte o încăpere. Într-a noastră suntem circa 10 oameni, păziți de un tânăr nyilaşist în uniformă, cu arma pe umăr. Eu mă simt obosită și mă așez. El mă întreabă câți ani am. Când îi răspund, aruncă arma într/un colț, cade în genunchi în fața mea și începe să plângă în hohote.
“Sora mea are tot cincisprezece ani și nu știu ce o fi cu ea. Eu am şaisprezece ani. Când m-au luat să mă facă nyilaşist, am văzut din gara din Szolnok că în direcția casei noastre cerul era înroşit. Cred că ardea casa …”.
Și hohotele nu încetează. El stă aplecat cu capul în poala mea și lacrimile îi curg șiroaie. Eu îi mângâi părul și-l consolez. Scena este total neobișnuită, de‑a dreptul incredibilă. Noroc că nu intră vreun superior de‑al lui.
Acest tânăr nu a făcut nimic deosebit. Îmi permit, totuși, să-l încadrez între Oameni pentru simplul fapt că, deși educat în trufie, nu s-a sfiit să-și arate fața umană, de copil neajutorat și disperat.
În ziua următoare ne-au închis în ghetou. Acesta era alcătuit din câteva străzi aflate în preajma sinagogii de pe Str. Dohány, unde au fost obligați să se mute toți evreii din casele cu stea galbenă. Ghetoul era împrejmuit de garduri ridicate pe fiecare stradă care intersecta perimetrul lui. De aici nu se putea ieși. Circulația era admisă între anumite ore, dar exclusiv în interiorul ghetoului.
Am ajuns într-o mică garsonieră la parterul casei cu adresa Nagydiófa nr.6, împreuna cu alte şapte femei și un băiat de vârsta mea, Lacika, fiul uneia dintre ele.
Sosirea noastră a fost precedată de o lungă perioadă de subalimentare. Această situaţie a continuat, transformându‑se curând într‑o foamete totală. Din partea Crucii Roşii ni s-a distribuia câte o feliuță de pâine (al cărei gramaj scădea zilnic) și ceva zeamă care se numea supă de zarzavat. Ea conținea de toate, inclusiv cocoloașe de făină, fire de păr și pietricele. Asta a durat câteva zile, iar apoi nu am mai primit nimic de mâncare.
Alături de casa noastră era o fostă baie rituală. În curtea ei se înălța un adevărat deal alcătuit din cadavrele, doar piele și os, ale celor morți de inaniție. După un timp, uitându-mă la mama, mă îngrozeam. Mi se părea că începe să semene cu leşurile din curte, atât de slabă era.
În cămara garsonierei noastre am găsit un singur aliment – cafea de năut – imposibil de consumat fără a fi fiartă în apă. Dar de unde foc? Spre „norocul nostru”, orașul era sub asediu. Ori de câte ori casa era nimerită de o bombă sau un obuz, cădea în curte ceva bun de ars (cherestea sau alt lemn). Împreună cu Lacika am mărunțit toate aceste obiecte, folosind fierăstrăul găsit în pivniță. Astfel, din când în când, făceam foc în mica sobă de fier, ne puteam încălzi și fierbe câte o cafea de năut. În rest nu aveam nicio încălzire și absolut niciun aliment. E drept, apa de băut nu ne lipsea.
Această foamete totală a durat timp de 7-8 săptămâni! Mă mir şi azi că se poate supraviețui cu așa ceva. Foametea absolută și îndelungată a fost cea mai grea încercare din calvarul prin care am trecut de când am fost ridicați de acasă, de la Cluj…
De frig nu sufeream, cel puțin noaptea, căci ne încălzeam reciproc în patul pe care-l împărțeam cu mama.
Zilele se scurgeau la fel. Nu și ultima dinainte de eliberare. Fără să știm că e ultima, ne-am dat seama că e altfel, mai animată. De pildă, a fost spart un depozit de margarină de pe strada noastră. Aşa s-a trezit și mama cu un pachet. Am pornit să‑i ducem mătușii jumătate din el.
Pe drum ne-a speriat un nyilaşist care se îndrepta către noi cu arma pregătită de tras. Dar a trecut pe lângă noi fără să ne vadă. Ulterior ne-am dat seama că, fiind la curent cu starea frontului, el era mult mai speriat decât noi.
Mătușa stătea pe Str. Wesselényi, într‑o casă cu coridoare interne circulare deschise. În fața unei ferestre de bucătărie am încremenit… După atâta foamete, vedem pe masă 7 sau 8 rulouri de baigli cu nucă (cozonaci rulați cu umplutură) frumos înșirate gata pentru copt. Pregătirea e în toi, o femeie lucrează de zor. Își așteaptă rândul un vas mare (vaidling) cu aluat și o găleată aproape plină cu nucă și zahăr.
Priveliștea ne‑a șocat cumplit și mă revoltă și azi. În special pentru că, după spusele mătușii, acolo locuia cineva din comitetul de conducere al ghetoului. Ne‑am dus acasă cu un gust amar, care a persistat multă vreme. De fapt îl simt și azi.
Eliberarea a venit nu din cer, cum s-ar zice, ci de sub pământ.
Într‑o zi, spre sfârșitul lunii ianuarie, dinspre pivnița folosită drept adăpost apar câțiva soldați ai armatei eliberatoare. Trupele avansează în subsol, trecând din adăpost în adăpost, prin ușile de evacuare. În fiecare casă câțiva urcă din subsol cu arma pregătită, gata să anihileze orice rezistență.
Sunt uimiţi de bucuria enormă, dar și starea mizerabilă a locatarilor casei, din care doar parterul a rezistat bombelor. Intră şi la noi în garsonieră. Cu unul dintre ei – cred că era comandantul lor – mă pot înțelege românește, pentru că e moldovean. Astfel el poate înțelege cum de suntem atât de sleiți, ce caută gardul din mijlocul străzii, ce e cu mormanul de cadavre din curtea vecină etc. Mama e chiar speriată de prietenia dintre moldovean și mine. Ea știe câte ceva despre comportamentul față de femei al soldaților pe front…De astă dată mama se înșeală. Comandantul se dovedeşte a fi următorul om cu “O”mare. Conversaţia noastră e întreruptă de o bombă care distruge și garsoniera noastră. Suntem nevoite să coborâm în adăpost și să petrecem noaptea, alături de locuitorii de la etaje.
Dimineața, când urcăm la lumină, nu mai găsim niciun soldat. Dar ruinele garsonierei noastre sunt acoperite de numeroase bidoane, pline cu gulaș bogat în carne, emanând un miros îmbietor și câteva zeci de pâini negre.
Întreaga unitate a plecat nemâncată, să‑și continue lupta pe front. Au renunțat la porția lor de mâncare – probabil, pe o zi întreagă – ca să ne poată hrăni. Toţi locuitorii casei, circa 160 de oameni, ne-am înfruptat din aceste bunătăți. Toți am mâncat cât am putut. Și toți ne-am îmbolnăvit.
Când, ulterior, am fost întrebată dacă a și murit cineva în urma acestui ospăț, nu am putut răspunde. Odată eliberaţi, indiferent de starea sănătăţii, cu toţii am părăsit casa, devenită o ruină. Nicicând nu m-am mai întâlnit cu vreunul dintre colocatari.
Cu aceasta, desigur, foametea și celelalte lipsuri nu s‑au încheiat. Războiul continua. Buda nu a fost eliberată decât săptămâni mai târziu, iar noi nu aveam unde merge și ce mânca. Nu țin minte cum am petrecut acele zile şi nopţi…Nu aveam un adăpost permanent. Îmi amintesc că am făcut o vizită fostei noastre gazde de pe strada Nagymező 66. Locuința avusese două camere către stradă, dintre care una fusese închiriată de noi. Cealaltă era dormitorul gazdei, care mai dispunea de un hol și o bucătărie, care nu dădeau spre stradă.
Când am vizitat-o, camerele din faţă dispăruseră în urma unui bombardament. Fosta noastră gazdă era în hol şi prăjea rântaş, pe o sobiţă de fier. La un moment dat ne-a lăsat singure şi eu m‑am repezit la sobă și, cu degetul arătător, am furat cât am apucat din rântașul de pe foc. Mama nu m‑a certat, a tăcut. Mie nu mi-a părut rău de fapta mea – deși degetul s-a bășicat și mă durea – căci rântașul mi s-a părut deosebit de gustos, dar foarte puțin. Am rugat‑o pe mama ca atunci când vom ajunge acasă, la Cluj, să-mi gătească o oală de două kilograme de rântaş pe care aveam s-o mănânc de una singură… Ea mi-a promis, dar odată ajunse acasă, nu am mai simţit nevoia să-mi îndeplinească această dorinţă.
Altă amintire din acea perioadă – tot plăcută – se referă la un hotel dezafectat, în care am fost cazate printr-o organizaţie evreiască, nou înființată. Am dormit dumnezeiește aici. Asta pentru că, având plăpumi călduroase, nu ne-a fost frig, chiar dacă apa din cană a înghețat bocnă în cursul nopții.
În acele vremuri, de după blocadă, toți locuitorii Budapestei sufereau din cauza lipsei de alimente (chiar dacă nici pe departe, ca noi). Puteai vedea pe străzile acoperite de zăpadă câte un hoit de cal, din care trecătorii își tăiau câte o halcă.
Multe săptămâni nu am găsit vreo posibilitate de a ajunge acasă la Cluj. Am reușit însă să prindem un pic de putere, călătorind la Szeged, unde prim-secretarul era Pista Szirmai, un clujean de al nostru. Am şi o amintire interesantă de acolo. Gazda noastră m-a invitat la o recepţie, la primărie. L-am însoţit îmbrăcată în hainele soției lui. Din păcate ea purta pantofi mai mici decât mine și am fost nevoită să-mi încalţ ghetele ferfeniţite…
La solemnități am fost prezentată atât primarului orașului, cât şi lui Albert Szent‑Györgyi, laureat al Premiului Nobel pentru medicină, (rector al Universităţii din Szeged şi membru activ al rezistenţei antifasciste). În timp ce el îmi săruta mâna – după moda vremii – eu priveam rușinată în jos, spre degetele de la picioare, care se întrezăreau din ghete.
Neavând acte oficiale pentru trecerea frontierei nou înființate, nedescurcărețe cum eram, nu am găsit o cale oficială pentru a reveni acasă. În final, am trecut granița într-un camion militar român, în care soldații ne acopereau cu trupurile lor. Așa am ajuns la Cluj, sosire pe care am povestit‑o deja în relatarea “Căminul Tibi Holan zis Nyomortanya (https://baabel.ro/2020/10/caminul-tibi-holan-zis-nyomortanya/).
Judit Mureşan (n. Kertész)
10 Comments
Nu reușesc să adun cîteva vorbe într-un comentariu . Mai scrieți . K.I.
Povestea cat si continuarea povetii dvs produce o stare a pielii de gaina, si cel mai contradictoriu gand este acela ca, in ciuda expreientei greu de perceput, a puterii care v-a fost data ca sa supravietuiti, ati avut totusi “o picatura de noroc” in grozavia traita.
Atat Oamenii aceia cu care v-ati intalnit, dar si soarta care v-a inconjurat cu imprejurarile ce au permis sa continuati drumul spre casa, desi in conditiile teribile pe care le descrieti aici cu un realism tulburatori.
Citez o fraza din ceea ce ati scris, la care voi adauga ceva, pe care poate ca anumite persoane il vor considera “out of context”.
“Priveliștea ne a șo¬cat cum¬plit și mă revoltă și azi. În special pentru că, după spusele mătușii, aco¬lo lo¬cuia ci¬ne¬va din co¬mi¬te¬tul de con¬du¬ce¬re al gheto¬ului.”
Acest fapt imi aminteste de o relatare care se refera la lagarul de la Vapniarka. Fenomenul acesta se pare ca existat si probabil ca nu a incetat, sau nu va inceta niciodata.
“Daca membrii de rind ai colectivului comunist, intr-adevar au dus greu, conducerea colectivului insa, ierarhia aprtinica, membrii de partid adusi din inchisori, au avut conditii de viata remarcabul mai bune decit nasa deportatilor. Colectivul comunist a fos dirijat de doi detinuti politici veniti din Caransebes: Lazar Grunberg, eminenta cenusie figura nr. 1 “pontifex maximus” si Andrei Bernath care era persoana nr. 2. Dinsii au fost defapt diriguitorii micii republici toalitare, Wapniarka, care a numarat 1100 de cetateni.”
(citatul face parte din amintirile scrise de tatal meu Adalbert Rosinger, nascut la Oradea in 1909, deportat la Targu Jiu in 1941 si de acolo la Vapniarka in 1942.)
Doamna Judit Mureșan ,mi se taie respirația citind rândurile scrise mai sus. Și ce OM sunteți, dacă pe tot cursul textului, în tot deșertul de chinuri, găsiți firele de nisip, care au strălucit și v-au ajutat să rămâneți în viață . V-a sărutat mâna Albert Szent‑Györgyi ,descoperitorul vitaminei C , cu toate că degetele de la picioare ieșeau din zdrențele pantofilor.Sigur că erați demnă de acel sărut de mână. Groaznic prin ce ați trecut…și când mă gândesc că aici scrieți doar de cei cu O mare…..Mulțumesc din suflet că ați pus pe hârtie aceste gânduri, ca să știm și noi.Eva&Frici
Stimată doamnă Grosz, cu acest comentariu aţi intuit esenţa articolului, dar şi a Omului Judit Mureşan, al cărei destin, poate, a fost influenţat şi de întâlnirea cu Albert Szent-Györgyi. Niciodată nu am întrebat-o cum a optta pentru chimie, profesor de chimie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Poate ne va povesti autoarea într-un articol viitor.
Poate întâlnirea cu Albert Szent György a fost inspirația. Desigur ar fi interesant. Tot ce scrie Judit Mureșan e foarte interesant și frumos scris.
O poveste de supravietuitor, scrisa de un Om, cu O mare.
Ce mult ati suferit si ati fost , dvs si mama dvs doar prin minuni. Va admir vointa si rezistenta de atunci, cit si recunostinta pe care o pastrati unor binefacatori anonimi.
Cum au putut alti evrei sa va lase sa indurati asa o foame, si ei sa de rasfete cu bunatati?
Impresionante amintiri şi formidabilă punere în pagină .
Fără astfel de oameni nu se putea supravieţui! M-a întristat mult priveliştea cozonacilor baigli cu nucă şi mac, în peisajul dezolant al foametei din Budapesta! Din păcate, Judenratul din Budapesta acelor ani se ştiu multe lucruri care nu fac cinste acestui organism, ba chiar au fost nefaste pentru evreii pe care i-a condus.
Draga Doamna Eva, Veronica, Iuliana, Mari, Marica, Andrea Va multumesc tuturor din inima pentru cuvintele pline de suflet si solidaritate. Aveti dreptate, am avut mult noroc, chiar o minune. Cel mai minunat si eficient noroc e cand copiii pot ramane impreuna cu un parinte. Pentru ca, unul dintre ei (parinte sau copil) este in stare de minuni, pentru a-l ajuta pe celălalt. Uneori si adoptia are acest efect. Toate ati auzit cred de supravietuiri miraculoase ale unor “frati de lagar”.
Pacat ca lumea incepe sa uite prin ce a trecut o mica parte a evreimii europene si nu a putut trece marea majoritate a rudelor si colegilor nostri precum si parimtii si bunicii lor. O mare majoritate,
care a fost exterminata fara nici o vina.