Ițic Ștrul: D E Z E R T O R ?

Preambul

Pornind de la nuvela lui Liviu Rebreanu Ițic Ștrul Dezertor, am scris articolul Strul, Ștrul, Srul, apărut în revista Baabel https://baabel.ro/2021/08/strul-strul-srul/. De fapt, articolul prezenta opinia mea [1] referitoare la modul în care tripletul de nume Strul-Ștrul-Srul a ”aterizat” în limba română[2]. Desigur, în articol am menționat că expresia depreciativă la adresa evreilor Ițic Ștrul Dezertor ”a prins”; mai ales în rândul celor ce n-au citit nuvela, sau n-au citit-o până la capăt.

Deci, la întrebarea din titlu, răspunsul este NU.

În prezentul articol, alături de drama lui Ițic Ștrul, apare un nou personaj real: colonelul Mauriciu Brociner.

  1. Iţic Strul

Nuvela lui Liviu Rebreanu, Ițic Ștrul, dezertor, o amplă dramă sufletească cu final tragic, a apărut în anul 1919 în revista Cenaclului literar Sburătorul, condus de Eugen Lovinescu. În anul 1921, nuvela a fost inclusă în volumul Catastrofa, la editura Viața românească.

Contextul nuvelei Ițic Ștrul, dezertor

În anul 1914 începe Primul Război Mondial, părţile aflate în conflict fiind Puterile Centrale (în principal Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman) respectiv Antanta (în principal Imperiul Rus, Franța și Regatul Unit al Marii Britanii).

În anul 1916, urmare a presiunilor din partea Antantei, România declară război Puterilor Centrale.

Pentru trupele române, prima etapă a războiului a fost marcată de un un număr de eșecuri; în consecință, armata germană a ocupat Muntenia, inclusiv capitala țării, București. În acest context, autoritățile statului și familia regală au părăsit Bucureștiul, stabilindu-se la Iași, capitala istorică a Moldovei. La momentul respectiv Moldova era unicul teritoriu românesc liber; era și teritoriul spre care se retrăgea armata română.

Trupele germane se îndreptau spre Moldova pentru a o cotropi, scopul final fiind cel de a impune capitularea României.

Atunci au avut loc bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz, acțiuni militare esențiale, datorită cărora teritoriul Moldovei nu a fost niciodată ocupat de către inamic.

Naraţiunea din Ițic Ștrul, dezertor este plasată la sfârșitul primei etape a conflictului. Drama soldatului evreu Ițic Ștrul este că nu izbutește să înțeleagă de ce societatea românească îl respinge. În consecință, Ițic Ștrul se spânzură, gest suprem de refuz față de cei ce doreau să-l ”taxeze” dezertor, față de societatea cu prejudecăți antisemite, brutale și, în cele din urmă, criminale[3].

Colonelul Mauriciu Brociner

În 2 septembrie 2022, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti a avut loc o ceremonie militară care marca împlinirea a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu din Armata Română, Mauriciu Brociner.

Ați auzit despre el?

Mauriciu Brociner

Acțiunea la care s-a făcut remarcat Mauriciu Brociner se petrece în anul 1877, în Războiul de Independență al României; cu 42 de ani înainte de publicarea nuvelei lui Liviu Rebreanu în revista Sburătorul.

Mauriciu Brociner s-a născut la Iași în anul 1854. Licențiat în studii comerciale la Viena, în 1874 a revenit în România, înrolându-se ca voluntar în Armata Română[4]; a devenit sergent în 1876.

În perioada 1877 – 1877 România a participat la Războiul Ruso-turc, desfășurat pe actualul teritoriu al Bulgariei, război ce avea să devină pentru România „Războiul de Independență”. Sergentul Mauriciu Brociner a participat la aceste operaţiuni militare.

La 30 august 1877[5], în luptele care au dus la cucerirea celor două redute la Grivița[6], după căderea comandantului de batalion, căpitanul Valter Mărăcineanu, sergentul Mauriciu Brociner, deși rănit, a preluat comanda asaltului; în final, steagul român a fost înfipt pe una din redute[7]. Când prim-ministrul României de atunci, Brătianu, l-a vizitat în spital, acesta a remarcat că „a adus cinste poporului său”[8].

Henryk Dembitzky (1830-1906): Steagul românesc deasupra Redutei Griviţa

A fost avansat la gradul de sublocotenent, fiind primul evreu român care a primit grad de ofițer în timpul războiului.

Victoriile de la Plevna, Grivița, Rahova și Smârdan încheie participarea victorioasă a armatei române la Războiul ruso-turc din 1877-1878, prin care România și-a câștigat independența de stat. Cucerirea Plevnei a deschis drumul trupelor ruse spre Istanbul, cucerirea oraşelor Filipopol şi Adrianopol determinând Turcia să capituleze (23 ianuarie/4 februarie 1878).

Prin tratatele de la San Stefano şi Berlin (1878), România a obţinut independenţa de stat şi Dobrogea.

Datorită eforturilor conduse de Familia Regală pentru integrarea minorităţilor în societatea românească, în anul 1879 Constituția a fost revizuită, permițând evreilor români să obțină cetăţenia română. În acest context, prin Decretul Regal nr. 255, 883 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independență au primit cetățenia română; printre ei și sublocotenentul Mauriciu Brociner.

Eliberat din serviciul militar activ în anul 1879, Brociner a lucrat mai întâi la oficiul vamal din Galaţi, iar apoi ca funcţionar în Ministerul de Război. În 1882 a intrat în serviciul Casei Regale, ajungând director al Mareşalatului Palatului şi secretar al Reginei Elisabeta.

Ca rezervist în armata română, Mauriciu Brociner a fost înaintat până la gradul de colonel (1913).

A fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, Medalia „Virtutea Militară” clasa I, Ordinul rusesc „Sfântul Stanislav” cu spade și Ordinul „Coroana României”.

În anul 1937, la parada organizată pentru celebrarea a 60 de ani de la Războiul de Independență, Mauriciu Brociner – eroul de la Grivița – a defilat în fruntea veteranilor din 1877; avea aproape 83 de ani.

Începând cu anul 1938, în timpul guvernului Goga-Cuza s-a promovat legislația care restrângea drepturile evreilor, măsuri antisemite care au continuat până la 23 august 1944. În anii 1940-1944 aceste măsuri s-au înăsprit (masacre, pogromuri, atrocități, jafuri, lagărele de exterminare din Transnistria, etc).

Atât Regele Mihai, cât și Regina-Mamă Elena au intervenit în apărarea evreilor din România, în cazurile în care acest lucru a fost posibil. În ceea ceea ce îl privește pe Brociner, deja în etate, Curtea Regală nu l-a uitat. Astfel, în mai 1941, administrația Casei Regale s-a adresat Ministerului de Finanțe pentru scutirea de impozit a pensiei colonelului Brociner. Răspunsul venit: scutirea de impozit se va aplica numai dacă acesta nu primește deja o altă scutire pentru pensia de veteran de război[9] … (sic!).

După cel de-al Doilea Război Mondial, Brociner a rămas singurul în viață dintre veteranii români de origine evreiască ai Războiului de Independență din 1877-1878. A decedat la 18 iulie 1946 (92 de ani); este înmormântat în cimitirul evreiesc Filantropia din București.

Coincidenţa care dă un plus de înţeles acestui articol, în care am alăturat două personaje (unul literar şi altul istoric) este că tocmai în perioada în care e plasată acţiunea nuvelei Iţic Ştrul, dezertor, în anii 1916-1918, Maurciu Brociner a fost însărcinat să administreze propietăţile regale aflate sub ocupaţie germană.

Strul Moisa


[1] La care – eu, autorul – precizez: nu sunt specialist în lingvistică (nici de limbă română și nici de limbă ebraică)

[2] Unele comentarii mi-au fost trimise direct pe adresa electronică. Printre altele, din partea unui filolog universitar de prestigiu de la Universitatea A.I. Cuza din Iași, primesc următoarele: ”Dragă Srulică, păcat că articolul tău, care mi-a dezvăluit multe, nu a apărut mai devreme. La următoarea ediție a cărții mele, te citez la Bibliografie”. La momentul când scriu aceste rânduri, din păcate, eminentul Prof. Univ. Dr. nu se mai află printre noi. Fie-i memoria binecuvântată !!!

[3] Pentru cei ce n-au citit integral nuvela, în continuare sunt inserate ultimele fraze, în care Rebreanu devoalează actul de NEdezertare: Ițic atârna sub creanga nemișcată, ca un viteaz în poziție reglementară. Doar că în loc de capelă avea un strat de zăpadă proaspătă peste părul zbârlit și că bocancii erau despărțiți de pământ cu vreo două palme. Ochii lui umflați și ieșiți din orbite priveau și acuma speriați în zare spre tranșeele companiei. Lumina albă însă îi săruta fața învinețită, ștergând urmele suferințelor și netezind cutele imputării. În văzduh, peste capul lui Ițic Ștrul, războiul vâjâia mai furios, mai nesăturat, ca o uriașă pasăre de pradă.

[4] A fost unul dintre cei aproape o mie de voluntari etnici evrei care s-au înrolat.

[5] Situația de pe front era destul de precară. La 19 iulie 1877, marele duce Nicolae I al Rusiei, comandantul suprem al armatelor rusești, i-a adresat principelui Carol I al României cererea de ajutor militar. Răspunsul prompt a fost de accept. Principele Carol I a acceptat și propunerea marelui duce Nicolae să devină comandantul suprem al trupelor ruso – române de la Plevna.

[6] În timpul Războiului Ruso-Turc din 1877–1878, redutele 1 și 2 de la Grivița au fost importante puncte strategice otomane din jurul complexului de fortificații al Plevnei. Câștigarea bătăliei de la Grivița, în care pierderile unităților militare românești au fost cele mai numeroase din tot războiul, a permis deschiderea drumului către Plevna.

[7] https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Henryk+Dembitzky&title=Special:Search&ns0=1&ns6=1&ns12=1&ns14=1&ns100=1&ns106=1#/media/File:Grivita_1877.jpg

[8] https://peoplepill.com/people/mauriciu-brociner

[9] https://studium.ugal.ro/ARTICOLE_STUDIUM/ARTICOLE_STUDIUM13/13008_VI%C8%98AN-MIU.pdf, pagina 18

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Marina Zaharopol commented on September 26, 2022 Reply

    Citind articolul, nu pot sa nu ma gandesc la un alt caz de suferuinta nemeritata,tot din secolul XIX, un caz nu chiar similar cu al eroului lui Rebreanu dar victimizat si el de armata pe care o slujise cu acelasi devotament si eroism ca si Mauriciu Brociner. Ma refer la “Afacerea Dreyfus”, care a rezonat adanc in constiinta lumii intregi si chiar a reformat din temelii structura societatii (Intre consecinte: crearea Comisiei pentru drepturile omului, cresterea rolului Curtii Supreme, augmentarea influentei presei si chiar rolul catalizator al conversiunii lui Theodor Herzl – profund socat de Afacerea Dreyfus – din proponent al asimilarii evreilor in adeptul infiintarii unui stat zionist!”) In lumea francofona, “L’Affaire” a intrat in vocabular ca un simbol al oricarei nedreptati. Asemenea capetelor luminate care au cautat sa intervina in asigurarea drepturilor lui Brociner, intelectualii francezi l-au sprijinit pe Dreyfus; in fruntea acestei miscari s-a remarcat scriitorul Emile Zola cu scrisoarea lui deschisa: J’Accuse…!

    • Nume * Strul MOISA commented on September 27, 2022 Reply

      Marina dragă,
      O micro-ordine cronologică:
      * “J’Accuse…!”, ianuarie 1898, era scrisoarea deschisă în ziarul L’Aurore, adresată președintelui Franței de către Émile Zola; el acuza guvernul francez de antisemitism. Scrisoarea se referea la un personaj real (de etnie evreu): Alfred Dreyfus, ofițer de stat major al armatei franceze. Cazul a avut un impact de durată asupra conștiinței națiunii franceze. În iunie 1899, din lipsă de probe, ”dosarul Alfred Dreyfus” a fost scos de pe rol.
      * Personajul literar Ițic Ștrul, (NE)dezertor(ul), o amplă dramă sufletească, cu final tragic, a simplului soldat evreu, descrisă în nuvela Liviu Rebreanu, a apărut cu circa 20 de ani târziu (anul 1919), după “J’Accuse…!”. Bine că a existat umanistul Liviu Rebreanu; doar că nuvela trebuie citită până la capăt (articolul din Revista Baabel l-am intitulat INTENȚIONAT interogativ, impuls – CAM IRITANT – de a citi nuvela până la ultima frază).

      Cu drag, Strul

  • George Schimmerling commented on September 23, 2022 Reply

    Foarte interesant . Mersi ca l-ați readus in discuție pe Mauriciu Brociner și mai ales nuvela Ițic Ștrul dezertor al cărei titlu-asa cum spuneti- derutase pe mulți. Adevarul e ca nici eu n-am citit-o crezand din titlu că Ițic Ștrul fusese un dezertor pe cand el făcuse tocmai invers .

    • Nume * Strul MOISA commented on September 23, 2022 Reply

      Stimate d-le Schimmerling, dragă George,
      *Am avut plăcerea sincerității deschise: mă refer la textul în care notați ”nici eu n-am citit-o, crezand din titlu că Ițic Ștrul fusese un dezertor; doar că el făcuse tocmai invers”. Cert este că orice articol, dacă e bine scris, trebuie citit FINALUL, chiar dacă săriți peste ”umplutura” din mijloc.
      Intenționat, articolul meu a avut un titlu scurt, incitant/interogativ (Ițic Ștrul, dezertor?), tocmai pentru ca cititorul să ”deschidă ușa”.
      **În ceea ce mă privește, au existat situații când, încă în România fiind, am auzit aruncată ”săgeata” Ițic Ștrul dezertor. Personal, nu am avut parte de asemenea ”săgeți”; respectă și vei fii respectat.
      Însă, în Israel fiind deja de vreo patru decenii, mi-a fost aruncată o asemenea ”săgeată”, chiar de către unul dintre ai mei, ce (probabil) se considera și grăitor de limbă română (șic!), însă cu PdD din România: mă ”acuza vinovat” că fusese demascat uzurpator de titlu academic (acest aspect constituind chiar act penal), analfabet (publicarea articolului ”x” în ANALUL universității ”y” din România), numeroase și impardonabile greșeli gramaticale în CV-ul impostorului analfabet, etc. Să fim serioși: deranjant e faptul că, mulți/puțini, cititori al unui asemenea CV, s-or întreba dacă toți intelectualii din Israel, originari din România, sunt analfabeți?
      N-am răpuns ”săgeții”: mi-am dat seama că respectivul impostor-analfabet nu-l citise pe Rebreanu (posibil că nici nu auzise de acest nume); adevărul e că nuvela e mult peste nivelul de intelect al respectivului.
      *** Pentru perioada de referință, Mauriciu Brociner (colonel în rezervă), nu e unica personalitate caracterizată prin loialitate, corectitudine, devotament. Și totuși, nu de puține ori, aceste caracteristici le erau contestate; se dorea o stigmă inversă, chiar din start.

  • אבני יוסף Jossef Avni commented on September 23, 2022 Reply

    Eu am tradus in ebraica nuvela marelui scriitor Liviu Rebreanu care s-a născut in județul Bistrita-Năsăud, unde m-am născut și eu. Marele scriitor a descris in nuvela lui adevarul despre antisemitismul care a existat in România in general și in armata Romana in particular. Va mulțumesc mult pentru acest articol.

    • Nume * Strul MOISA commented on September 23, 2022 Reply

      Mulțumesc pentru aprecieri.
      Sincere felicitări pt traducerea in ebraica a nuvelei marelui scriitor Liviu Rebreanu. Pt a o comanda, fi drăguț și trimite-mi o copie a copertei; sau titlul ce apare în ISBN; intenționez s-o introduc și în biblioteca universitară BEN-GURION UNIVERSITY OF BEER-SHEVA.
      • În continuare, îți voi devoala un aspect, care, cu siguranță –pentru tine, născut în același județ Bistrita-Năsăud în care s-a născut și marele scriitor umanist român Liviu Rebreanu – nu ți-e străin: romanul Pădurea spânzuraților. Autor: Liviu Rebreanu.
      * Eroul principal al romanului este Apostol Bologa. De facto, subiectul din roman are la bază drama reală a Emil Rebreanu (1891-1917), fratele mai tânăr a lui Liviu Rebreanu.
      * Acesta, Emil Rebreanu, a fost încorporat în armata Austro-Ungaria în luna august 1914. În primul an de luptă, Emil a fost avansat la gradul de sublocotenent în armata imperială (1 ianuarie 1916). A luptat pe frontul din Rusia și în Galiția, suferind răni multiple. De asemenea, Emil Rebreanu s-a remarcat și pe frontul italian, fiind decorat cu Medalia de Aur pentru Vitejie, cea mai înaltă decorație acordată pentru ofițeri.
      * Drama lui Emil începe în toamna anului 1916, odată cu transferul său pe frontul românesc: va trebui să tragă în frații săi. În consecință, între jurământul militar depus și simțământul său de român, Emil hotărăște să NU lupte împotriva conaționalilor săi, ci să li se alăture.
      * Astfel, în noaptea de 10-11 mai 1917, Emil încearcă să traverseze frontul către partea română, aducând cu sine planurile de poziționare a trupelor austro-ungare din zonă. Eșec total: Emil a fost reperat și arestat de o patrulă imperială. Judecat de curtea marțială pentru acuzațiile de dezertare și spionaj, a fost degradat și condamnat la moarte; prin spânzurare.

      Între cele două subiecte – Ițic Ștrul și Apostol Bologa/Emil Rebreanu, cu final identic -, ”tablourile” psihologice ale dramelor au context diferit.
      Intrebare (100 de puncte): consideri că la prevederile din „Tratatul asupra minorităților” (9 decembrie 1919), ulterior incorporate în Constituția din 29 martie 1923 și legea din 25 februarie 1924, personalitatea lucrărilor lui Liviu Rebreanu a fost benifică?
      Chiar dacă ”pierd”, aș consider DA.
      Totuși, nu mi-e ușor să radiez/CUT din istoria României cele ce au urmat după 1940; mă refer specific la ”iadul” Transnistria alor mei/Dorohoi (părinții soției și ai mei).

  • Tiberiu ezri commented on September 22, 2022 Reply

    Foarte interesant articol!

  • Andrea Ghiţă commented on September 22, 2022 Reply

    O paralelă inedită care spune mult despre loialitatea (mereu contestată) a alogenilor, cu precădere a evreilor. Evreii au fost cetăţeni corecţi, militari loiali, funcţionari devotaţi şi inovatori în foarte multe domenii din ţările lor de adopţie şi totuşi devotamentul lor a fost mereu contestat, erau priviţi cu neîncredere. Această atitudine a generat antisemitismul, sursa suferinţelor îndurate, de cele mai multe ori, tocmai din partea poporului în care evreii s-au asimilat sau voiau cu ardoare să se integreze.

  • BORIS MEHR commented on September 22, 2022 Reply

    nuvela lui REBREANU m-a impresionatmult în timpul școlii, o consider un rechizitoriu adus antisemitismului epocii

    • Nume * Strul MOISA commented on September 22, 2022 Reply

      Dragă Boris, nuvela lui REBREANU constituie într-adevăr un rechizitoriu adus antisemitismului epocii. Doar că la unii – puțini la număr – ”epoca” încă continuă. Însă aceștia nu se află în agendă mea de telefon, mail, etc.
      SĂNĂTATE, ȘANA TOVA! Strul

  • Hava Oren commented on September 22, 2022 Reply

    Articol excepțional de interesant, felicitări!

    Rebreanu a fost dintotdeauna unul din scriitorii mei preferați din literatura română, dar nuvela „Ițic Strul, dezertor” nu o cunoșteam și nici de Mauriciu Brociner nu auzisem.

    Mi-a plăcut tocmai aspectul legat de antisemitism: Rebreanu nu îi neagă existența, din contră, dar își exprimă foarte clar părerea că este o nedreptate. Privind istoria prin perspectva unor evrei din secolul XXI, avem tendința să subliniem antisemitismul care era comun pe vremea aceea, dar iată că au existat și figuri publice care au luat atitudine împotriva lui!

    • Nume * Strul MOISA commented on September 22, 2022 Reply

      Stimată Doamnă Oren,
      Aprecierea dumneavostră – pentru care sincere mulțumiri – a avut darul să mă încălzească. Alor dumneavoastră cu toții, ȘANA TOVA, cu SĂNĂTATE ! Strul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *