Spune-mi cu cine te sfătuiești…

Pe vremea mea era o vorbă: spune-mi cu cine te-nsoțești, ca să-ți spun cine ești.

Aici, la noi, există o altă expresie, dificilă la traducere, cu o conotație similară, pentru că sfătuiește pe fiecare să aibă… un sfătuitor (în original: ”să-ți faci” un rabin).

Îmi închipui că fiecare are sau a avut pe cineva apropiat, o persoană care la nevoie să fie dispusă să dea un sfat, să discute o situație dificilă sau să ajute la rezolvarea unei dileme.

Răposatul meu părinte a fost timp de ani de zile sfătuitorul meu, și cât voi trăi îmi voi aminti anumite lucruri care mi-au fost imprimate de el și de care mă folosesc și azi. Bineînțeles, retrospectiv, există în memoria mea anumite îndrumări pe care nu le-am urmat, dar asta nu mai are azi nicio importanță.

Reflecțiile pe această temă mi-au venit în minte în timp ce citeam volumul de memorii ale Prințului Harry, fiul actualului rege Charles al Angliei. Nu, n-aș zice că povestea sa își găsește un loc pe lista primelor zece sau douăzeci de cărți pe care le-aș fi recomandat de-a lungul timpului, dar nici pe departe nu e un text care să te plictisească, sau să te oblige să-l lași deoparte la mijloc.

Pentru cine dorește să înțeleagă câte ceva din ce se întâmplă la curtea regală din Marea Britanie volumul în cauză ridică, cel puțin parțial, cortina în spatele căreia se ascund anumite detalii și evenimente care nu fac cinste niciunei familii și cu atât mai puțin familiei ale cărei rădăcini se pot găsi în istoria Angliei de acum sute de ani.

Un aspect interesant e legat de atitudinea membrilor casei regale față de mijloacele de comunicare, mai ales presa care, tradițional, reprezintă de fapt un întreg regat, prin forța pe care o are în Anglia (și nu numai), până în ziua de azi, când rețelele sociale par a lua locul ziarului, radioului, sau televiziunii.

O paranteză, pentru a justifica fraza de mai sus. Acum câteva săptămâni, soția primului ministru israelian s-a dus la coafor. Până aici nimic surprinzător, doar că vizita la un foarte cunoscut coafor de damă s-a petrecut în timp ce nu departe de acel ”institut” de înfrumusețare avea loc una din cele mai mari și mai importante demonstrații împotriva guvernului. Bineînțeles că niciun ziarist nu a dat importanță dorinței doamnei de a-și aranja părul, gazetarii erau mai toți prezenți acolo unde se petreceau evenimentele, dar cineva din apropiere a identificat-o și în mai puțin de cinci minute toate rețelele sociale au fost împânzite de ”senzaționala” știre, ziariștii s-au îmbulzit în prăvălia cu pricina, coaforul doamnei a fost intervievat de canalele de televiziune și posturile de radio și în plină demonstrație antiguvernamentală, povestea coaforului a fost ridicată la rangul de breaking news.

Dar să ne întoarcem la oile noastre.

O întâmplare cunoscută și discutată pe larg la vremea ei a fost apariția tânărului prinț englez la un bal mascat, costumat în… Hitler! Haină de rigoare, svastică și chiar mustață à la lugubrul dictator. Petrecerea a decurs fără incidente, doar că unul din invitați a vândut unui tabloid londonez pozele prințului moștenitor (de fapt al treilea pe lista pretendenților la tron, după tatăl și fratele său, drept pentru care porecla sa era ”spare”, adică rezervă, și nu mă refer aici la cumplitul efect negativ pe care l-a avut acest” titlu” asupra tânărului în cauză)

 Și iată cum a doua zi toată lumea a aflat și scandalul nu părea că se va rezolva ușor.

Vădit tulburat de incident, tânărul Harry a cerut sprijinul familiei. Fratele său a dat din umeri, dar tatăl, actualul rege Charles, l-a trimis la cineva care spera că îl va putea ajuta.

Și acum: ghici ghicitoarea mea!

Cine oare ar fi putut fi omul în care viitorul rege avea destulă încredere pentru a fi convins că fiul său va primi cel mai bun sfat? Eu m-aș fi gândit în primul rând la unul din oamenii de la curte, dintre cei mai apropiați părintelui doritor de a-și ajuta fiul. Apoi, credeam eu, ar fi venit rândul unui jurnalist de valoare, care putea oferi un sfat pentru a micșora impactul gestului nesăbuit, o declarație inteligentă făcută presei, o explicație care să sune cât de cât inocentă, dar și verosimilă, ceva care să contribuie în mod semnificativ la fenomenul de uitare, atât de frecvent în presa doritoare de știri noi, din ce în ce mai inedite și mai picante. Sau, îmi ziceam eu, un psiholog sau un psihiatru care să încerce să construiască o explicație bazată, să zicem, pe comportarea infantilă a unui tânăr care nu poseda încă uneltele necesare pentru a înțelege că o joacă bazată pe un fapt istoric incomplet digerat de o minte încă imatură poate duce la o confuzie și la o răstălmăcire cu urmări nefaste.

Ei bine, nu!

Viitorul rege a îndreptat pașii fiului său spre… Rabinul Șef al Marii Britanii!

Nu am intenția să traduc întregul pasaj care vorbește de întâlnirea dintre prinț și rabin. De fapt, totul sună ca o poveste, sau o glumă, dar relatarea lui Harry merită atenție. După ce i-a oferit un pahar cu ceai, rabinul nu a economisit vorbe pentru a-l condamna, a-i explica stupiditatea deciziei și a-i plasa gestul în contextul istoric. I-a vorbit despre cele șase milioane de evrei uciși în Holocaust, femei, copii și bătrâni, dar și romi, polonezi și homosexuali. Cu alte cuvinte, rabinul a făcut tot ce trebuia pentru a-l pune pe prinț față în fața cu atitudinea sa dezastruoasă.

Dar, scrie Harry, după ce a plasat gestul stupid în contextul memoriei universale, Rabinul Șef i-a cerut să nu se lase copleșit de situație, i-a vorbit de suprema calitate a sufletului omenesc, cea a uitării. L-a asigurat că greșeli se fac peste tot în lume, dar asta nu înseamnă că intenția celui care a comis greșeala e prin definiție negativă sau reprobabilă. Dar în special, rabinul l-a iertat, i-a cerut să ridice capul, să folosească inepta întâmplare pentru a face fapte merituoase, a-și folosi rangul pentru a face lumea mai bună.

Din câte înțeleg, Rabinul Șef a jucat în fața prințului un triplu rol: de judecător, de psiholog și de dascăl.

N-am avut niciodată o impresie prea bună despre actualul rege al Angliei. L-am considerat egoist, anost, chiar plictisitor ca personalitate publică. Știam că îl judec superficial, pentru că, la fel ca mulți alții, nu aveam nicio bază serioasă pentru a-i cântări faptele. Dar moartea tragică a mamei copiilor lui a pus capac la orice încercare de a-l judeca obiectiv și nici până în ziua de azi nu pot să-mi scot din minte posibilitatea unei conspirații care a dus la moartea Dianei.

Dar acum, tot în mod subiectiv, mi-am schimbat părerea. El nu și-a trimis fiul la un confesor de altă religie și nici nu a apelat la vreunul din personajele amintite mai sus. El și-a trimis fiul la o persoană care nu numai că întruchipează, cel puțin teoretic, inteligență și bun simț, dar reprezintă poporul în fața căruia gestul imbecil al unui imberb nu are nici justificare și nici scuză.

Citind pasajul cu pricina în cartea lui Harry, m-am simțit tentat pe loc să apelez la Dr. Google ca să aflu mai multe despre Rabinul Șef al Britaniei. Dar mi-am dat seama că nu am nevoie de niciun amănunt suplimentar privitor la această personalitate. Atitudinea sa față de prințul Harry nu necesită niciun fel de adăugiri.

Dar cele citite m-au întors la părintele meu, medicul Marelui Rabin din Buhuși, care (acum aproape un secol!) după ce-și examina pacientul, se așeza pentru o discuție pe teme luate din ”cartea evreiască”, așa cum o numea tata, în timpul căreia cunoscutul om al religiei și medicul ateu depănau păreri despre cele scrise odinioară.

În ziua de azi e greu să găsești personalități religioase care să câștige încrederea unui ateu, dar iată, uneori poveștile altora îți furnizează noutăți încurajatoare.

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • Marica Lewin commented on April 12, 2023 Reply

    Am citit si eu cartea prințului Harry, ” Spare ” sau “Rezerva ” si nu m- a încântat, desi Harry se prezintal in mod realist: un băiat bun, dar o persoana tulburată psihic si fără prea multe afinități intelectuale.
    Ați sezizat un paragraf interesant din carte, , cel al costumarii lui Harry in Hitler si apoi discuțiile avute de tânărul prinț cu Rabinul Şef al Angliei.
    Cred ca actualul rege Charles III l- a trimis pe Harry la Rabinul Sef al Marii Britanii pentru a muşamaliza scandalul iscat de comportarea nebuneasca a lui Harry la balul mascat. Intelegerea si iertarea acordata de rabin au amortizat ṣocul produs in lumea intreaga de lipsa de discernamânt şi de minte a tânărului Harry. Charles a dovedit ca are simț politic si Harry a fost ascultător.
    Rabinul nu a devenit sfătuitorul, sau educatorul prințului.

    • gabriel gurman commented on April 12, 2023 Reply

      Perfect de acord.
      Se pare ca Charles e mai inteligent decât credeam….
      GbM

  • Veronica Rozenberg commented on April 9, 2023 Reply

    Apreciez articolul pentru punerea in lumina a catorva fapte inedite, chiar interesante.

    As vrea sa fac cateva observatii:

    Nu stiu cati ani avea printul Harry la data la care a ales sa se mascheze in acel personaj de inumana si oribila amintire. Imi pare trist ca educatia primita pana atunci nu-i permisese sa faca singur o alta hotarare si ca era nevoie de discutia cu Rabinul Sef al Britaniei pentru schimbarea relationarii sale si punerea in proportii corecte a gestului facut atunci.
    Nu stiu de asemenea, cata influenta a putut avea discutia de deunazi asupra hotararii lui Harry de a o lua pe Meagan in casatorie, complicand astfel intreaga viata a familiei regale (nu, ca ar fi fost pana atunci pura si perfecta pentru ochii lumii). Dar, cine stie?

    “i-a vorbit de suprema calitate a sufletului omenesc, cea a uitării”

    Uitarea desigur ca este o calitate, dar departe de a fi una suprema. Caci ce ne-am face daca am uita ?Unele realități ale trecutului nu trebuie, nu pot si nu au voie sa fie uitate. Sunt convinsa ca oricine poate enumera cateva asemenea evenimente, situatii !!

  • Roxana Cristian commented on April 8, 2023 Reply

    Un text excepțional!
    Toate felicitările!
    Dr. Roxana Cristian

    • gabriel gurman commented on April 9, 2023 Reply

      Merci
      GbM

  • Andrea Ghiţă commented on April 6, 2023 Reply

    Autorul scoate în evidenţă un aspect relevant pentru firea regelui Charles al III-lea, ce va fi încoronat în 7 mai a.c. Sunt sigură că majoritatea covârşitoare a cititorilor au fost interesaţi de cu totul alte fapte relatate în mult mediatizata carte a Prinţului Harry şi nu au observat faptul relatat în articol sau dacă l-au observat nu i-au înţeles importanţa.

    • gabriel gurman commented on April 6, 2023 Reply

      Intr-adevăr, aveți dreptate, e vorba de un mic amănunt dar care mie mi-a spus mult…
      Însă ce tristă coincidență!
      Pe 7 Mai eu voi fi în drum spre România, la un congres.
      Ceea ce înseamnă că nu voi putea lua parte la ceremonia încoronării!
      GbM

  • Andrei schwartz commented on April 6, 2023 Reply

    Fiecare rege cunoscut din istorie a avut un consilier evreu. Evreul curtii.

    • gabriel gurman commented on April 6, 2023 Reply

      Un singur rege nu a avut și nu are consilieri evrei, adică nu are niciun fel de consilieri în afara familiei: regele Bibi I
      GbM

  • Hava Oren commented on April 6, 2023 Reply

    Un monarh înțelept este cel care știe să-și aleagă sfetnicii. Nici eu nu aveam o părere prea grozavă despre actualul rege al Angliei, dar poate ar trebui să mi-o schimb?

    • gabriel gurman commented on April 6, 2023 Reply

      Dacă a preluat genele mamei, asta înseamnă că vom avea timp sa-l judecăm si să-l apreciem (sau nu)
      GbM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *