De-ale tenisului. Interviu imaginar cu un ”apatrid”

Unul din bunii mei prieteni, decedat nu de mult, psihiatru și sexolog renumit pentru metodele sale de tratament, dar și pentru măiestria penei sale de scriitor, a publicat în urmă cu mulți ani o culegere de interviuri imaginare cu personalități istorice din întreaga lume, printre care Moise, Iisus Hristos, Lenin, etc.

Această carte mi-a revent în minte zilele trecute, urmărind o competiție de tenis în care unul din principalii participanți era Andrei Rubliov, nr. 7 în ierarhia mondială. Și ca de obicei în ultimele 18 luni, pe tabela de marcaj, în dreptul numelui său nu apărea nicio țară. Cu alte cuvinte, tipul e apatrid, ceea ce e complet neadevărat.

Rubliov e cetățean rus, născut în Rusia în 1997, purtător al titlului de Maestru al Sportului din Rusia (2021) și conform deciziei forurilor sportive internaționale, el poate participa la competiții, dar fără ca țara sa să fie menționată în mod oficial. Mai mult, pentru a participa la turneul de la Wimbledon el, ca și alți tenismeni de origine rusă, a fost obligat să se abțină de a exprima solidaritate cu invazia Ucrainei și a semnat un document care atestă neutralitatea sa în acest subiect.

A nu se uita, la începutul anului 2022 echipele sportive rusești (și cele bieloruse) au fost excluse din toate competițiile sportive internaționale oficiale, ca expresie a împotrivirii lumii civilizate la invadarea Ucrainei.

Andrei Rubliov e unul din cei mai redutabili tenismeni în ziua de azi. Nu numai că a câștigat numeroase premii, dar a ieșit învingător în nu mai puțin de 70% din toate meciurile susținute în marile turnee internaționale (Wimbledon, US Open, Australian Open, French Open, etc.).

Sper că cititorul e de acord că prezența unui sportiv la o competiție internațională la care e primit numai cu condiția de a-și nega (sub o formă sau alta) naționalitatea e un subiect peste care nu se poate trece cu ușurință.

Și cum nu voi ști niciodată ce ar fi spus Rubliov dacă l-aș fi intervievat cu adevărat, am hotărât să prezint două variante, lăsând cititorului decizia care dintre ele se apropie mai mult de posibilele răspunsuri ale tenismenului.

Deci să începem.

GBM:

Dle Rubliov, pentru început aș dori să vă întreb dacă în continuare pot adresa întrebările mele lui Andrei sau domnului Rubliov?

AR: Bineînțeles Andrei, așa mi se spune peste tot, și pentru mine acest amănunt nu are nicio importanță.

Aș prefera, cel puțin pentru început, să rămân pentru dvs dl Rubliov, așa cum dvs sunteți pentru mine dl ben Meron.

GBM: În ordine, deci putem continua. Ce s-a întâmplat la Wimbledon anul acesta?

AR: Înțeleg că vă referiți la sferturile de finală, la partida cu Djokovič. Am început bine, am câștigat primul set, dar apoi am făcut o groază de greșeli, mai ales în al doilea set, când oponentul meu a condus la un moment dat cu 4-0 la ghemuri, iar sfârșitul a devenit ceva foarte clar după aceea, deși am continuat să lupt, dar fără succes.

Ar fi trebuit să câștig, doar luasem primul set, dar reacția publicului la fiecare greșeală a mea m-a enervat. Au fost voci care s-au referit la faptul că apar ca apatrid. Pe scurt, atmosfera a fost împotriva mea și după cum știți, pentru un jucător de tenis e extrem de important calmul sufletesc.

(Nota mea: se pare că nu au fost reacții de acest gen, dar eu am simțit nevoia să introduc acest punct provocativ…).

GBM: Cum vă explicați / îți explici reacția ostilă a publicului?

AR: Pe undeva, mi se pare normală. În ziua de azi, când sursele de informații stau la îndemâna oricui, oricine știe ce se întâmplă în lume și criza ucraineană a creat o situație specială în Europa, psihologia opiniei publice e influențată de lipsa de stabilitate, problemele economice, pericolul unei noi conflagrații de anvergură. Restul vine de la sine.

Totul vine de la dezinformarea care domină în ziua de azi opinia publică mondială. Informațiile ar trebui să fie obiective, situația lumii nu poate fi privită prin ochelarii celor care s-au ocupat zeci de ani de războiul rece și au denigrat orice lucru care venea din Răsărit. Lucrurile s-au schimbat în țara mea, dar mulți refuză să vadă realitatea. Iar publicul de la Wimbledon e influențat și el de ceea ce aude și citește.

GBM: Iată că prin răspunsul dvs / tău am ajuns la punctul critic. Ce simțiți / simți când vedeți / vezi pe tabela de marcaj numele fiecărui jucător însoțit de țara de unde vine și tocmai la dvs / tine locul e gol?

AR: Să mint?! Să spun că mi-e indiferent? Nu, nu mi-e indiferent. Eu nu sunt apatrid, eu aparțin unui popor, unei religii care caracterizează acest popor, eu nu aparțin niciunui guvern, eu sunt sportiv, asta fac de când mă știu, am debutat la vârsta de 13 ani, mi-am reprezentat țara cum am putut mai bine și nu mă plâng de poziția mea în lumea tenisului. Nu toată lumea poate fi pe locul întâi, iar eu de ani de zile sunt printre primii zece tenismeni din lume și asta îmi face cinste și mie și țării mele.

Aș folosi un cuvânt murdar, dar mă rețin… Nu-mi pasă ce cred oamenii. Eu sunt patriot și un patriot nu-și părăsește țara când ea e la nevoie, iar Rusia de azi se află într-o situație în care fiecare cetățean, dacă e patriot adevărat, trebuie să fie alături de țara sa. Părinții mi-au povestit de perioada în care fiecare, mic și mare, denigra Rusia, uitând ce a făcut țara mea ca să scape omenirea de diavolul nazist, și că primul om care a zburat în jurul pământului a fost un cetățean sovietic. Rusia nu e de batjocura nimănui… Iar eu vin din Rusia, indiferent ce scrie pe tabela de marcaj!

GBM: Deci, aveți / ai o explicație logică pentru ceea ce se întâmplă ”acolo”, la granița cu Ucraina?

AR: După cum probabil știți, mi-e interzis să-mi prezint opinia în acest subiect. Voi spune doar că o lume civilizată ar trebui să fie o lume a păcii și în zilele noastre, după catastrofa celui de al Doilea Război Mondial, orice conflict armat ar trebui evitat, încercând să se ajungă la un acord comun prin discuții, cu sau fără ajutorul unei medieri care poate veni de oriunde, dacă e făcută cu bune intenții. Omenirea nu-și mai poate permite un nou măcel mondial…

Oare lumea știe ce înseamnă Ucraina pentru Rusia și poporul rus? Oare lumea știe că Kievul este considerat un loc sfânt pentru orice creștin ortodox rus, că a fost prima capitală a Rusiei, fiind numit Kievul rusesc, ba chiar Ierusalimul Rusiei?! Înțeleg că sunteți israelian, da? Cum ar arăta Israelul fără Ierusalimul lui? Și dacă e așa, nu mă întrebați cum văd eu situația de azi, pentru că așa cum știți, mi s-a interzis să-mi exprim părerea în acest subiect, dar cine vrea să știe ce cred, știe foarte bine… Eu sunt patriot rus, am mai spus-o!

GBM: Și acum o ultimă întrebare. Dacă nu mă înșel, bunicii dvs / tăi din partea tatălui erau austrieci și ei v-au crescut, cinci zile pe săptămână, până la vârsta de 15 ani. V-ați / te-ai gândit vreodată să cereți / să ceri cetățenia austriacă și să vă rezolvați / să-ți rezolvi problema personală în lumea sportului?

AR: Adevărul este că nu sunteți primul care îmi puneți această întrebare. Sincer să fiu, eu sper într-o rezolvare rapidă a conflictului care a creat această problemă care, de altfel, nu e numai a mea. Dar dacă lucrurile nu se aranjează într-un viitor apropiat, cine știe? Cum se spune în politică? Orice drum e deschis și orice soluție poate deveni viabilă în orice moment.

Nicidecum! Adică să-mi părăsesc țara tocmai când ea e la ananghie?! Pe vremuri la noi asemenea indivizi erau puși la zid! Știți ce a spus Stalin când nemții se apropiau de Moscova? ”Va fi lumină pe ulița noastră!” Propun lumii să ia aminte la aceste cuvinte.

Campionatul de la Wimbledon s-a încheiat și eu l-am părăsit pe marele învins din sferturile de finală.

Mă întrebați care din cele două versiuni ale interviului imaginar e mai apropiată de realitate și de personalitatea lui Rubliov? Nu știu. De un singur lucru sunt însă convins: ca peste tot și de când lumea, și aici culoarea predominantă e cenușiul – n-ar fi exclus ca într-un interviu real, răspunsurile celebrului jucător de tenis la întrebările de mai sus să fie un amestec între cele două variante.

Dar asta (probabil) nu vom ști niciodată. Deci, fiecare cu părerea lui.

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Roxana+Cristisn commented on August 28, 2023 Reply

    interviu genial!
    felicitări!
    roxana cristian

    • gabriel+gurman commented on August 29, 2023 Reply

      Multumesc Roxana
      GbM

  • Marina+Zaharopol commented on August 27, 2023 Reply

    Mi-a placut mult acest interviu imaginar luat cu multa dibacie de d-l Ben Meron unui sportiv apatrid de voie, de nevoie? cine stie, oare cand si cum vom afla daca vom afla ce crede si ce gandeste. O luare de pozitie sincera.Dar putem presupune ca e alba sau neagra sau, mai degraba, cenusie.

    • gabriel+gurman commented on August 27, 2023 Reply

      Sper ca și dvs, ca cel puțin ”culoarea” atitudinii eroului interviului e cenușie…
      Mulțumesc pentru apreciere si comentariu.
      GbM

  • Marica+Lewin commented on August 25, 2023 Reply

    Numele sportivului rus apatrid căruia căruia ii luati interviul este omonim cu cel al unuia din cei mai mari pictori ai Evului Mediu, Andrei Rubliov.
    Mi- ați trezit amintiri, ( celebrul film pe care l- am văzut la Bucuresti in 1972), dar mai gănduri: oare se poate imagina o lume fără Rusia?
    Multi din cei care au comentat şi- au pus aceeaşi intrebare.

    • Andrea Ghiţă commented on August 25, 2023 Reply

      Filmul despre Rubliov realizat de Tarkovski a fost fascinant! Dacă doriţi să-l revedeţi există pe youtube
      https://www.youtube.com/watch?v=je75FDjcUP4

      • Marica+Lewin commented on August 25, 2023 Reply

        Va multumesc

        • Marina+Zaharopol commented on August 27, 2023 Reply

          Un avantaj al revederii filmului luiTarkovski este ca ceea ce am vazut noi in Romania – desi ne-a placut asa mult – a fost masiv mutilat de cenzura rusa si multe episoade au fost elidate,dar acum cativa ani filmul a fost restaurat fidel originalului lui Tarkovski. Eu il am pe DVD – Criterion Label (cea mai buna), dar presupun ca si versiunea de pe YouTube e cea refacuta.

  • andrei schwartz commented on August 25, 2023 Reply

    Excluderea Rusiei din competițiile sportive după atacul împotriva Ucrainei mi se pare justificată și nu numai mie, dar și aici există un dar .Până când? Războiul între Rusia și Ucraina e un război de uzură, care mai poate dura ani de zile .Pe de altă parte competițiile sportive fără echipelor puternice ale Rusiei de baschet, atletism,judo, înot etc vor fi mult mai sărace. Tendințele de boicotare a literaaturii și dramartugiei ruse mi se par chiar acte de prostie! România pare din acest punct de vedere o excepție. Am cumpărat cîteva cărți ale scriitorilor ruși actuali în luna iunie a anului curent.

    • gabriel+gurman commented on August 26, 2023 Reply

      Răspuns pentru cei care se opun interzicerii rușilor de a participa la competiții internaționale: Repet, Rusia e o țară semitotalitară, cu 8 partide. Prostia și ignoranța trebuie puse la colț. Fiecare trebuie să dea socoteală pentru guvernul care-l are. Dar dacă vreun guvern afectează pacea mondială, dacă acel guvern răspândește amenințări amintind ca are arma nucleară, atunci și cetățenii care au votat pentru acest guvern trebuie să plătească.
      No free lunch anymore.
      GbM

      • BORIS+MEHR commented on September 6, 2023 Reply

        IZOLAREA RUSIEI NU FACE DECÂT SĂ RADICALIZEZE POZIȚIA ACESTEIA. SUA AU CUCERIT EUROPA DUPĂ WW2 NU PRIN IZOLARE, RĂZBOI RECE, ETC. CI PRIN OFERTELE ECONOMICE. DAR POLITICIENII INTELIGENȚI AU CAM DISPĂRUT.. UN BIDEN CARE CADE PE SCĂRI ESTE DIRIJORUL NEDORIT AL POLITICII.

  • Andrea Ghiţă commented on August 25, 2023 Reply

    Faptul că aţi imaginat câte două răspunsuri la fiecare întrebare – excelente întrebări! – denotă că e foarte greu să te decizi cum să priveşti interdicţia sportivilor ruşi de a evolua sub drapelul Rusiei (asta s-a mai întâmplat şi anterior, din cauza scandalurilor de dopaj). Pe de o parte aceşti sportivi, la fel ca toţi ceilalţi, reprezintă ţara lor, pe de alta, boicotul împotriva ţării e menit să demonstreze că o ţară agresoare nu e bine primită în comunitatea internaţională. Totuşi faţă de alte ţări agresoare nu s-a luat aceeaşi măsură. Eu cred că sportivii ruşi ar trebui să evolueze sub drapelul Rusiei.

  • BORIS+MEHR commented on August 25, 2023 Reply

    ȘI EU CONSIDER BOICOTAREA SPORTIVILOR RUȘI O PROSTIE, SPORTIVII NU AU CHIAR NICIO VINĂ, LA FEL, ÎN MULTE ȚĂRI MUZICA, LITERATURA, CULTURA RUSĂ SUNT TRECUTE LA INDEX, ABSOLUTĂ ȚÂMPENIE,FĂRĂ NICIUN AVANTAJ PENTRU CAUZA DEMOCRAȚIEI,E

    • Marina+Zaharopol commented on August 27, 2023 Reply

      Total de acord. Protestul la invazia Ucrainei al scriitoarei ruse Liudmila Ulitskaya este in aceasta privinta exemplar. Desi duce dorul Moscovei, ea s-a auto-exilat la Berlin ca o manifestare a nemultumirii ei fata de invazie. Intr-un interviu din “The New Yorker” ea declara ca nu e o persoana publica, dar acest conflict a afectat-o in mod deosebit. Cred ca sunt multi oameni de cultura din Rusia care ii impartasesc parerile. Ei nu merita sa fie boicotati.

  • theodor toivi commented on August 24, 2023 Reply

    Dr. GbM: Nu votez cu nimeni. Dar nu-mi plac manifestațiile ucrainiene de idolatrizare la statuile lui Hmelnițki șau Petliura.
    Nu-mi place desemenea că au acaparat Cernăuțiul, Lwovul, Crimeia sau Cetatea Albă…

    • gabriel+gurman commented on August 25, 2023 Reply

      Nici mie…
      As vrea ca astea sa fie singurele lucruri care nu-mi plac…
      GbM

      • theodor toivi commented on August 25, 2023 Reply

        Comitetul Național Ucrainean a fost înființat după o serie de negocieri cu germanii. Comitetul reprezenta și avea comanda asupra tuturor unităților ucrainene care luptau pentru al treilea Reich, cum ar fi Armata Națională Ucraineană

  • gabriel+gurman commented on August 24, 2023 Reply

    Tibi, regimul putinan nu e exact acelaș lucru cu regimul stalinist!
    Exista 7 partide in Rusia, in afara celui al lui Putin, dar 72% din cetățenii ruși au votat pentru el.
    Exista pedeapsă pentru crimă, spunea Dostoievski!!!
    Nu se poate permite ca toată lumea să sufere (nesiguranță, creșterea prețurilor, etc) și doar cetățenii ruși să nu plătească.
    GbM

  • theodor toivi commented on August 24, 2023 Reply

    Condamn invazia Ucrainii dar nu sunt de acord cu ostracizarea Rusiei. În mod bizar simpatizez mai cu rușii decât cu ucrainienii! (Poate din cauza WWII)

    • gabriel+gurman commented on August 24, 2023 Reply

      Atunci înseamnă cu votați in Israel cu Partidul Comunist, nu-i așa?
      GbM

  • Tiberiu+Ezri commented on August 24, 2023 Reply

    Oare în curând se vor publica hărți pe care nu o să apară Rusia, așa cum unii publică hărți unde nu apare Israelul ci numai Palestina?

    • gabriel+gurman commented on August 24, 2023 Reply

      Rusia e pe hartă pentru a rămîne acolo pe veșnicie!!
      La fel ca și Corea de nord, sau ca oricare altă țară (semi)totalitară.
      Și poporul rus rămane acolo, nimeni nu-l va mișca. Dar există o expresie: să plătești pentru ce înveți.
      Acesta este prețul pe care rușii trebuie să-l plătească pentru procesul de învățare despre cum să construiești o societate democratică.
      E un proces lung, pentru că rușii au cunoscut dealungul veacurilor doar țarismul, iobăgia , comunismul și acum putininsmul.
      Dar va veni și asta….
      GbM

  • Tiberiu+Ezri commented on August 24, 2023 Reply

    Gabi, mi-a plăcut foarte mult ideea unui interviu imaginar și felul cum a decurs conversația dintre voi. Ideea seamănă un pic cu cea din articolul curent al domnului Toivi- Amintiri dintr-o țară unde nu am fost niciodată.
    Personal, deși condamn invazia Ucrainei, cred că boicotul sportivilor rusi și bielorusi fiindcă au acele cetățenii este exagerat. În ultimele zile urmăresc cu interes campionatul mondial de atletism de la Budapesta și mă întreb cât de reale sunt rezultatele competițiilor fără participarea rușilor, cunoscuți ca niște atleți valoroși.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *