“Mergem în Hawaii!”

Era în 1978. Eram în clasa a XI-a, aveam 17 ani și capul plin de iluzii. Încă nu ajunsesem în cei mai răi, ultimii ani ai comunismului, când nici să visăm nu mai aveam putere. Acum eram încă la vârsta când, cred că în mod instinctiv, omul se abandonează visării, deși mediul era atât de potrivnic! Sau poate tocmai de aceea.

La liceul din orășelul transilvan unde învățam aveam practică de producție câte o săptămână pe lună, practică ce avea loc în atelierele școlii. Aceasta era diferită de practica agricolă desfășurată toamna, timp de cinci sau șase săptămâni, când toți elevii școlii eram duși să ajutăm de obicei la culesul recoltelor de porumb, dar adesea și la mere.

Cu doar câțiva ani înainte, liceul teoretic, singurul din oraș, fusese transformat în liceu industrial cu profil de așchiere a metalelor. Atelierul nostru de practică era unul de lăcătușărie, eram îmbrăcați în halate albastre de lucru și clasa era împărțită în grupe mai mici distribuite în mai multe ateliere cu diferite profiluri. Grupa noastră era de zece elevi care trebuiau pregătiți să devină calificați în lăcătușărie. Tăiam tablă groasă la dimensiuni potrivite (de fapt a tăia tablă cu ghilotina specială se numește a debita, termenul mi-a rămas în memorie), fixam bucățile tăiate în menghine pe bancurile de lucru și apoi, folosind niște pile mari pentru metal, le pileam marginile îndoindu-le la final în forma potrivită din care luau naștere nici mai mult nici mai puțin decât… zăvoare pentru cotețe. Presupun că școala le vindea, beneficiul fiind multistratificat: se făcea un ban, se calificau elevii și se pregătea forță de muncă pentru mica uzină din oraș, care era în construcție. Aceasta se numea I.M.U. adică Întreprinderea de Mașini Unelte și a funcționat chiar și după Revoluție pentru un timp. Cu mult înainte de construirea IMU exista o fabrică de confecții în oraș, unde lucrau mii de femei și probabil pentru echilibrarea demografică, Partidul în ”grija” lui, hotărâse să facă o uzină și pentru bărbați.

Clădirea liceului nostru

Aveam deci săptămâna de practică și de făcut zăvoare (ivăre cum li se mai spune) și, pentru că atelierele erau puține și elevii mulți, eram împărțiți în grupe de dimineața și grupe de după-amiază. Cred că era iarnă sau primăvară timpurie, pentru că țin minte că ziua era scurtă. Era luni și eu eram în schimbul de după-amiază împreună cu unii dintre prietenii mei buni din clasă, Lavinia cea cu părul lung împletit în două cozi, Diana cea care se pregătea să dea admitere la teatru și ne distra peste poate cu umorul ei formidabil și cu talentul de a spune fabule și bancuri, Doru, băiatul blond, veșnic îndrăgostit (mai ales de Lavinia), chitarist de mare pasiune, Marcel care practica lupte greco-romane și credea că se pricepe la matematică, Radu, băiatul timid și muncitor care făcea întotdeauna cele mai multe zăvoare și apoi îi ajuta cu norma pe cei rămași în urmă.

În după-amiaza întunecoasă din prima zi a săptămânii de practică s-a întâmplat un fenomen neobișnuit, ne-a cuprins visarea. Dar ne-a cuprins pe toți, nu așa! A fost ca un virus care ne-a atacat vertiginos și ne-am prins cu toții în acest joc de a ne imagina ceva extraordinar. Ce anume? Trebuia să fie ceva cât de cât plauzibil, dar improbabil, ceva ce și-ar fi dorit fiecare, dar era irealizabil. Alegerea tuturor a fost o călătorie, am început să ne imaginăm o călătorie excepțională. Am hotărât să mergem în Hawaii! Era o himeră care ne entuziasma pur și simplu, în care s-au adâncit cu bucurie toți cei din grupa noastră de lăcătuși în devenire, făcători de zăvoare. Și ne-am apucat frenetic să îmbrăcăm visul cu toate dorințele noastre, cum plecăm, cu ce, de unde, ce haine ne luăm cu noi, cum ne pregătim, unde o să stăm, ce o să facem, câți bani ne trebuie și așa mai departe… multe și mărunte. Fetele se gândeau la haine, farduri și ochelari de soare, băieții se gândeau la surfing pe valuri mari, plaje de explorat, pești de pescuit în ocean și la… fete. Le spuneam băieților că vor trebui să poarte cămăși înflorate, viu colorate, iar noi aveam de gând să purtăm bikini și ghirlandele de flori oferite de localnici ca să simțim din plin atmosfera insulară. Am îmbrăcat visul nostru cum ne-am priceput mai bine, adăugând rând pe rând, zi după zi alte detalii și făcându-l să pară tot mai aievea.

Ziua plecării am decretat-o ca fiind vineri. Nu mai țin minte de ce am ales Hawaii, poate pentru că tocmai era frig la noi și ne doream căldură, poate văzuserăm recent vreun film sau poate, pur și simplu, subconștientul nostru ne arăta cât de mult ne-am fi dorit o altfel de viață și altfel de posibilități și orizonturi deschise. Ce-i drept, nici nu prea știam noi pe atunci despre Toscana, insule grecești sau alte locuri devenite în prezent foarte vizitate și populare printre români. Sau poate ne-am gândit că dacă tot o facem, apăi s-o facem di granda!

Am ținut-o așa în planuri toată săptămâna în timp ce debitam tabla, o îndoiam în menghine și definitivam produsele muncii noastre, nemuritoarele zăvoare. Au trecut 45 de ani de atunci, dar încă îmi amintesc senzațiile de pură bucurie cu care ne abandonaserăm himerei noastre, încântarea și freamătul cu care urzeam planurile. Spre sfârșitul săptămânii halatele ni se murdăriseră deja, mâinile aveau bătături și julituri, dar nu ne păsa. Ne străluceau ochii, căci se apropia vinerea și atunci… plecam în Hawaii!

A venit ziua de vineri și e inutil să spun ce triști am fost când, implacabil, ne-am trezit din visare, realitatea noastră cenușie ne-a ținut pe loc și insulele hawaiiene au rămas acolo, departe, unde se află și acum. Cu toții eram supărați și tăcuți deși, până la urmă, ne-o făcuserăm cu mâna noastră, doar nu ne obligase nimeni să țintim atât de sus. Puteam și noi să ne imaginăm că plecăm la Sovata. Am petrecut atunci, în atelierul de lăcătușărie, câteva zile pe care ni le făcuserăm luminoase, scăldați în planuri irealizabile, dar liberi să construim orice fel de vise căci, în mintea noastră aveam toată libertatea posibilă.

În vinerea aceea și în sâmbăta care i-a urmat în atelierul nostru s-au produs cele mai multe zăvoare. Nu mai aveam chef de pălăvrăgit despre plecări imaginare, îi dădeam înainte cu munca.

Lavinia trăiește de zeci de ani în Phoenix, Arizona și ea ar fi avut cele mai bune șanse să ajungă în Hawaii. Totuși nu cred, altfel ne-ar fi anunțat!

Diana nu a devenit actriță, ci a ajuns să lucreze ca vameșă la Punctul de Trecere a Frontierei Borș.

Doru a fost singurul care a muncit un timp la I.M.U., a mai visat câțiva ani la ochii verzi, acvatici, ai Laviniei, dar viața a hotărât altfel. După revoluție a lucrat în străinătate și a murit acum 15 ani într-un accident de muncă în Italia.

Marcel s-a făcut patron, antreprenor în construcții și n-a fost niciodată în Hawaii. A avut însă o iubită care a plecat în America acum mulți ani. Poate ea să fi ajuns.

Radu, băiatul cu inima de aur, a murit la vârsta de 30 de ani într-un stupid accident de mașină. Era împreună cu logodnica lui, urma să facă nunta peste o lună. Fuseserăm cu toții invitați la nuntă. În loc de asta ne-am dus la înmormântare. El a devenit precis un înger și se uită de acolo, de sus, la insula noastră miraculoasă din visul adolescentin.

Eu? Nu am ajuns niciodată în Hawaii și de fapt nici nu-mi mai doresc. Atunci da, ar fi fost fantastic să fi putut pleca cu toții. Dar am ajuns în cât de multe insule am putut și m-am bucurat de toate, am ajuns departe și de atelier. Poate cineva din orășelul unde am crescut își mai închide și azi cotețul găinilor cu un zăvor făcut de mine pe vremea când eram adolescentă și construiam, vrând nevrând, socialismul.

Anca Laslo

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on October 7, 2023 Reply

    Visele, singurul lucru pe care societatea nu le poate controla… Poate cu doua taisuri. Poate prea inripate, construite fara fundatie, pe iluzii, ele nu au putut face fata realitatii dure din acele vremuri.. Dar nici nu cred in capitularea totala a viselor. Ele constituie o hrana pentru suflet, indispensabila in vremuri de rastriste.
    Mai absurda decat visele irealizabile este absurditatea vietii reale, soarta uneori nemiloasa si nemeritata a unor oameni dragi – o realizare mult mai trista decat destramarea unor vise, oricat de frumoase.

    • Anca Laslo commented on October 7, 2023 Reply

      Ai perfectă dreptate!

  • Elena Stoican commented on October 6, 2023 Reply

    Înduioșătoare poveste! Așadar, “cu mânuțele alea două” făureați un vis rămas vis. Ce frumos! Dacă, printr-o minune, ați fi plecat, visul se sfârșea! Și totuși, dacă vreun zăvor închide și deschide și acum vreo portiță în Hawaii?

    • Anca Laslo commented on October 7, 2023 Reply

      Zăvorul din imaginație,da…

  • Tiberiu Ezri commented on October 5, 2023 Reply

    Ce articol minunat! Am învățat și eu la același liceu. Articolul dovedește că dictatura comunistă nu a reușit să domine totul. Visurile și imaginația au rămas independente.
    P.S. Noi am fost în Hawaii, pe fermecătoarea insulă Maui, mistuită recent în flăcări.

    • Hava Oren commented on October 5, 2023 Reply

      Îți dai seama că însuși faptul că ai ajuns în Hawaii este o victorie morală asupra sistemului? Mă bucur!!

    • Anca Laslo commented on October 5, 2023 Reply

      Când ai fost tu elev nu era încă vorba de așchierea metalelor. Comuniștii au încercat să ne țintuiască pe loc în orice mod dar mai întâi ne-a zburat imaginația și apoi am zburat chiar noi.

      • Klein+Ivan commented on October 7, 2023 Reply

        Mi-a plăcut articolul. – ” așchierea metalelor “- prin ’63 sau ’64 am avut parte de “practica în producție” , odată pe săptămînă , nu știu cîte săptămîni . Ne roteau pe la diferite aparate , mai mult priveam muncitorii lucrînd , ascultînd explicații , nici vorbă de normă . Am fost mulțumit de “lărgirea orizontului” . K.I.

  • Andrea Ghiţă commented on October 5, 2023 Reply

    Textul Ancăi Laslo mi-a amintit nu numai de anii aceia când chiar şi să visezi că vei pleca în Hawaii era un fapt temerar, ci şi de Testamentul francez al lui Andrei Makine.

  • Hava Oren commented on October 5, 2023 Reply

    O poveste atât de vie, încât am simțit că particip la ea, m-am văzut printre colegii mei de clasă, țesând vise de viitor. Ce ar fi adolescența fără vise?? Și pentru noi a ajunge în Hawaii ar fi părut un vis imposibil – dar în anii 1960 era totuși altă viață. M-am cutremurat citind că singurul liceu teoretic din oraș a fost transformat în liceu industrial, că aproape jumătate din timpul destinat studiului era irosit pe tot felul de „practici” și oricine voia să facă bacalaureatul trebuia întâi să-și julească mâinile la menghină. Este aproape un miracol că așa o școală a dat oameni care au reușit în viață mai mult decât să fie lăcătuși.

    • Anca Laslo commented on October 5, 2023 Reply

      Habar n-am unde a stat ascunsă această amintire dar și mie mi se pare uneori că totul a fost ireal.

  • Veronica Rozenberg commented on October 5, 2023 Reply

    Draga mea prietena, pe langa minunatul text scris, aceasta intamplare mi-a trezit lacrimile, deoarece finalul nu mi-a parut prea optimist.
    Ai trecut printre amintirile si prietenii-colegi de altadata care construiau cu tine impreuna nu numai zavoarele in practica scolii, dar si visele pentru pentru viitorul, care atunci parea himeric. Pluteati cu totii printre zavoare si vise, oferindu-va momente de iluzie adolesccentina.
    Si viata da lovitura, la bine, dar poate in cazul acesta mai curand la rau. Cateva picaturi mi-au scaldat obrajii pentru ca intr-o gradina cu copaci fructiferi, niste copii mai tineri, tovarasii mei de joaca, intr-un oras mare, Bucurestiul s-au pierdut si ei in negura viselor, dar mai ales in cea a anilor pe care timpul necrutator i-a asternut si asupra noastra. Oare iluzia Hawai poate sa mai incalzeasca si acum o inima? Oare nu avem fiecare dintre noi cate o Arcadie a noastra, pastorala, si vie, plina de ganduri si vise, in care am fi putut, cu zavoare nu din metal, ci din iluzii sa ne deschidem un drum catre “eternitate”?

    • Anca Laslo commented on October 5, 2023 Reply

      Atunci eram triști fiindcă nu puteam pleca iar mai apoi viața ne-a arătat cum poate fi tristețea cu adevărat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *