Europa a picat examenul la antiterorism

Ar trebui să ne uimească ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles, patru zile după arestarea lui Salah Abdeslam, presupusul lider al grupării care a înfăptuit atentatele de la Paris? Nu ar trebui, o răzbunare de acest gen era de așteptat, cu toate că în mod logic, așa cum au explicat specialiștii în antiterorism, așa de repede nu se puteau  pregăti atentate atât de bine coordonate ca cele din capitala Belgiei. Nu, concluzia  acestor experți a fost că ele erau puse la cale de multă vreme și doar au fost avansate ca dată. Faptul este confirmat și de oficialii belgieni  din domeniul  contraterorismului, dar chiar și de premierul belgian, Charles Michel: „ne așteptam la așa ceva” Atunci actul terorist de ce nu a putut fi prevenit?

Atacuri teroriste la Bruxelles

Atacuri teroriste la Bruxelles

Răspunsul nu este ușor de dat. Există, să zicem, circumstante atenuante, dar și multe erori care, ca număr, depășesc cele dintâi. Pentru a preveni niște atentate, trebuie să ai și informații. Or poliția nu are acces în comunitățile compacte musulmane din marile orașe europene (O mare erorare a a fost așezarea musulmanilor în cartiere dedicate lor. Aceste enclave nu pot fi integrate culturilor țărilor în care trăiesc). Și chiar dacă polițiștii pătrund și încearcă să afle informații, nu primesc. Este posibil, a spus la o conferință de presă organizată de Ambasada Israeliană din București, un specialist în contraterorism, ca majoritatea celor ce locuiesc în aceste cartiere, nu numai să nu fie teroriști, ci să și condamne aceste gesturi, dar le este frică să vorbească. Le este frică de răzbunarea isalmiștilor care pur și simplu domină aceste comunități. Așa că de aici rar se întâmplă să se ”scurgă” vreo informație. Iar a pune pază peste tot unde crezi că ar putea fi organizate atentate, în toate stațiile de metrou, de tramvai, la aeroporturi unde ajungeai, cel puțin până acum, necontrolat  până la check-in, este practc de asemenea imposibil

Presupuşii atentatori

Presupuşii atentatori

Ce rămâne de făcut? Nu mă alătur ideii radicale de a-i da afară pe toți membrii comunităților musulmane, indiferent de când trăiesc în țări europene și nici de a-i respinge pe toți noii imigranți care încearcă să pătrundă în UE, mai ales că, cel puțin deocamdată, s-a dovedit că teroriștii fac parte din cea de a doua sau a treia generație care trăiește în țara respectivă, practic sunt cetățeni ai acestor țări, sunt cetățeni europeni. Eu cred că una dintre cele mai eficiente măsuri (și nu este o idee originală, dar s-ar dovedi  bună), ar fi cooperarea, colaborarea dintre serviciile de securitate ale diferitelor țări amenințate de atentate teroriste și aici mă refer în primul rând la statele membre ale UE, Statele Unite, Israelul, Rusia  dar și țările arabe implicate în lupta împotriva Statului Islamic.

Eva politisti-belgia-afp

Fiecare dintre servicii urmărește activitatea organizațiilor și persoanelor despre care se știe că pot deveni autori de atentate. Prin schimbul de informații, prin coroborarea unor date, prin urmărirea mesajelor pe internet, a site-urilor lor, nu se poate să nu apară niște indicii care să ajute la localizarea, descopeirirea pregătirii de atentate. Nu trebuie neglijată nici o informație, indiferent cât de neimportantă ar fi la prima vedere. Din păcate, din motive de siguranță, din neglijență sau din orgolii, aceste lucruri nu se întâmplă sau se întâmplă numai parțial şi de multe ori informaţiile primite nu se iau în considerare. Aceasta a fost abordarea serviciilor secrete americane și de aceea a fost posibil 11 septembrie.

Un al doilea aspect, greu de acceptat în țările democratice, este renunțarea temporară a ideii foarte generoase dar în unele condiții periculoasă, a ceea ce se numește ”politically correct”. Tradus în mod brutal este vorba de renunțarea pentru o perioadă determinată la unele principii democratice referitoare la respectarea drepturilor omului, a vieții particulare, la intimitate. Deci, de a permite urmărirea rețelelor de socializare și de internet, a e-mailurilor, probleme care se află în dezbatere în țări europene, inclusiv la noi.

Nu este deloc plăcut să recunoști necesitatea unor astfel de măsuri, mai ales când te gândești că, după trecerea etapei pericolelor, pot fi comise abuzuri. Dar există soluții să nu se întâmple.. Iar în ceea ce privește intruziunea în viața ta particulară în condiții extreme,  aș îndrăzni să spun: dacă nu ești vinovat, dacă știi că nu ești cu musca pe căciulă, închizi ochii și  o accepți temporar.

Cred că ideea principală pentru a combate terorismul este solidaritatea dintre țări, dincolo de egoismele naționale. Să deschidem porțile pentru un schimb real de informații, să facem o platformă comună a țărilor care doresc cu adevărat să combată acest flagel.

Când, în perioada celui de-al doilea război mondial, Anglia era bombardată zi și noapte de aviația germană, când orașe întregi erau distruse, vezi Coventry (de aceea nu am înțeles revolta germanilor față de distrugerea orașului Dresda, sigur nu e frumoasă vorba ”dintre pentru dinte” dar e de înțeles), premierul Churchill i-a îndemnat pe concetățenii lui, să aplice ideea ”business as usual”, să nu se lase intimidați de amenințările naziștilor. Cred că valabilitatea acestor cuvinte a trecut testul celor 75 de ani. În pofida celor întâmplate și a celor ce se vor întâmpla, oamenii trebuie să-și trăiască viața, iar cei care răspund de viața noastră – guverne, lideri, servicii de securitate și de contraterorism să facă tot ce pot pentru a asigura condițiile punerii în aplicare a celor spuse de Churchill. Numai așa ne vom ridica asupra celor care vor să ne înfrângă nu  numai fizic ci și sufletesc.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Ionel Schlesinger commented on March 26, 2016 Reply

    Eu aș înlocui ”politically correct” cu ”politically idiot”.
    Acum coana Europa intră în panică pentru milionul de migranți de care ”beneficiază” Europa, dar a răbdat ghetoizarea voluntară, radicalizarea și fanatizarea zecilor de milioane de musulmani stabiliți de decenii în țările ”civilizate” conduse de cretini. Bine că au fost ocupați să condamne cu mânie proletară Israelul pentru ”răspuns disproporționat”.

    • Vioel Nicolaescu commented on March 28, 2016 Reply

      Nu numai că au răbdat dar au și încurajat milioanele de musulmani,chiar cu prețul de a-i vedea că se radicalizează,că ignoră cele mai elementare norme de conviețuire socială.
      La fel și vu condamnarea israelului,cu cât au mai mulți migranți,cu cât condamnă mai dur,cu atât crește ciolanul,cu alte cuvinte au voturi mai multe…

  • REGMAN cLARA commented on March 26, 2016 Reply

    Din pacate singura metoda eficienta este inchiderea granitelor in fata invadatorilor.Restul sunt povesti.

  • Plugaru Valer commented on March 25, 2016 Reply

    Ader la ideea ca omenirea civilizata trebue sa fie mai vehementa fata manifestarile duse dincolo de orice extremism. Suntem chiar atat de slabi sau exista motive sa nu dorim sa mai aparam civilizatia dobandita cu suficiente preturi si victime?
    Cred, ca si publicista, ca este momentul unor masuri mai eficiente impotriva unui fenomen care ia proportii.

    V. Plugaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *