Mama mea, Irina Szmuk, a fost o gospodină remarcabilă și toată lumea era încântată de ceea ce pregătea. Mergându-i vestea, la un moment dat a primit o invitație de la Editura Tehnică, să scrie o carte de bucate cu rețetele ei. Cartea, scrisă în limba maghiară, a devenit pentru gospodinele din Ardeal un fel de biblie culinară, pentru multe generații. A fost reeditată de trei ori, ultima ediţie intitulată ”1006 rețete pentru oameni bolnavi și sănătoși” având un tiraj de 50.000 de exemplare. Iată două reţete cuprinse în carte :
Supă gulaş
Ingrediente – 300g carne vită, o ceapă, zarzavat de supă, boia, piper, untură/ulei, 300g cartofi.
Carnea se taie în bucăți mărunte, se pune în cratița în care ceapa mărunțită s-a călit déjà. După ce carnea și-a schimbat puțin culoarea se adaugă trei sferturi litri apă, sare, boia, piper. Zarzavatul curăţat şi tăiat în felii lungi se adaugă abia după ce carnea a început să se înmoaie. Cartofii tăiaţi cubuleţe se adaugă numai după ce carnea şi zarzavatul sunt fierte aproape complet. La sfârșit se mai adaugă pătrunjel tocat mărunt. Supa se servește fierbinte.
Tăieței cu varză.
Se alege o varză mijlocie, se toacă, se sărează și după 30 de minute se stoarce. Se adaugă piper mărunțit și se pune la foc mic în ulei, se amestecă mereu până prinde culoare (atenție, să nu se ardă !). Tăiețeii se fierb în apă cu sare și puțin ulei, apoi se scurg de apă și se amestecă cu varza gata rumenită. Se mai gustă de sare și piper.
Poftă bună !
Eva Szmuk-Ţuţui
2 Comments
Unde se poate abona revista Baabel?
Multumim pentru dorinta de a va abona, deocamdata revista e pe gratis:)) si v-am inlcus in lista de mailuri.