O pancartă revoltătoare care profanează memoria victimelor Holocaustului

Sâmbătă, 2 octombrie, la Bucureşti s-au adunat douăsprezece mii de aşa-numiţi antivaccinişti, pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse de situaţia actuală foarte gravă. (La Bucureşti rata de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID19 la mia de locuitori a depăşit 8.)

Protestatarii participanţii la evenimentul organizat de partidul AUR au purtat o pancartă care alătura steaua galbenă cu şase colţuri şi cu inscripţia JUDE – semnul distinctiv stigmatizatnt pe care evreii europeni au fost obligaţi să-l poarte în timpul Holocaustului – cu o stea galbenă de aceeaşi formă, în care era înscris cuvântul „nevaccinat”. Ştiu că mesajul pancartelor purtate de către demonstranţi trebuie să fie cât mai pregnant, chiar şocant, însă consider că aceasta a întrecut orice limită.

De altfel, şi afişul „convocator” al evenimentului trimitea la perioada nazistă, înfăţişându-l pe premierul României cu o mustaţă à la Hitler.

Imaginea pancartei negre cu cele două stele galbene, într-o mare de steaguri tricolore, m-a revoltat şi m-a întristat în egală măsură.

Cum se poate compara suferinţa evreilor (a tuturor evreilor bărbaţi, femei, copii şi bătrâni) din perioada Holocaustului – lipsiţi de drepturile elementare, prigoniţi, umiliţi, deportaţi şi ucişi în lagărele de exterminare – cu restricţiile actuale menite TOCMAI să protejeze persoanele vulnerabile la o boală contagioasă agresivă?!

Alăturarea celor două simboluri e strigătoare la cer!

Presupunând că această pancartă a fost fabricată din cauza ignoranţei privitoare la situaţia din timpul Holocaustului am să dau drept exemplu cele stipulate în Ordinul din 29 martie 1944, emis de guvernul fascist al Ungariei care prevedea obligativitatea purtării stelei galbene.

Potrivit acestui ordin, începând din 5 aprilie 1944 toţi evreii care au împlinit vârsta de 6 (şase) ani erau obligaţi să poarte „pe partea stângă a pieptului, o stea în şase colţuri, cu dimensiunea de 10×10 centimetri, de culoare galben-canar.” Cei care nu purtau steaua galbenă riscau pedepse severe, inclusiv să fie executaţi.

Concomitent, evreii au fost daţi afară de la locurile de muncă, li s-au confiscat bunurile (bijuterii, covoare, obiecte de artă, biciclete, aparate de radio), nu li s-a mai permis să călătorească cu niciun mijloc de transport, libertatea lor de mişcare era restricţionată la câteva ore pe zi, iar raţia de alimente era mult mai redusă decât a concetăţenilor neevrei. Începând din 26 aprilie 1944 a început ghetoizarea întregii populaţii evreieşti şi după o lună deportarea ei la Auschwitz.

Exemplul de mai sus se referă la situaţia din Ungaria şi Transilvania de Nord (de unde au fost deportaţi la Auschwitz tatăl, unchiul şi bunicii mei), însă toţi evreii din ţările aflate sub ocupaţie germană sau conduse de guverne fasciste au fost obligaţi la purtarea acestei stele.

În România această obligativitate s-a introdus prin Circulara Ministerului de Interne, Nr. 8368, din 3 septembrie 1941, în care se stipula că „evreii sunt obligaţi să poarte ca semn distinctiv Steaua lui David, galbenă, cusută pe haină în partea stângă a pieptului”.

La intervenţia preşedintelui Uniunii Comunităţilor Evreieşti, Wilhelm Filderman, ordinul a fost anulat, în 8 septembrie 1941. Însă pentru evreii din Bucovina, Basarabia şi Transnistria s-a emis un ordin special prin care au fost obligaţi pe mai departe să poarte steaua galbenă.

A folosi un semn distinctiv aplicat celor prigoniţi, spoliaţi, deportaţi şi ucişi, pentru a ilustra restricţiile impuse în prezent pentru protejarea populaţiei faţă de o pandemie care poate provoca decesul celor nevaccinaţi este absurdă şi ticăloasă!

Pe de altă parte, mă întreb cum de adepţii unui partid (AUR), care elogiază fruntaşii legionari, se identifică – brusc – cu evreii prigoniţi de aceştia? Ce altceva pot să cred decât că-şi bat joc de suferinţele evreilor din timpul Holocaustului şi profanează memoria milioanelor de oameni – bărbaţi, femei şi copii – stigmatizaţi cu steaua galbenă şi pieriţi în lagărele morţii?

Andrea Ghiţă

(sursă Foto G4 Media)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Roby Roth commented on October 5, 2021 Reply

    E ca in bancul cu cel care si-a ucis părinții iar la judecata cere clemență pentru ca e orfan.

    Urmasii celor care au impus, aplaudat si implementat măsurile de discriminare, adeptii celei mai abjecte si agresive forme de naționalism-sovinism, par a deplânge acum fățarnic acele masuri.

    Dincolo de idioțenia paralelei.
    Ce este la fel de stupid este ca am vazut mesajul preluat si diseminat si de cativa israelieni anti-vaxxer.

    Noaptea minții

  • BORIS MEHR commented on October 4, 2021 Reply

    SE ÎNCADREAZĂ ÎN MODUL DE GÂNDIRE NU NUMAI AL UNOR ANALFABEȚI, CI ȘI AL UNOR PSEUDOINTELECTUALI CARE FOLOSESC ABUZIV TERMENUL DE HOLOCAUST ȘI ECHIVALAREA LUI AUTOMATĂ CU GULAG, PRIGOANĂ COMUNISTĂ, ETC. CÂT DESPRE AUR NU AVEM ILUZII, LA FEL ȘI DESPRE REACȚIA OFICIALILOR ȘI AL MULTOR JURNALIȘTI. UN DERAPAJ CU SCOPUL CREERII CONFUZIEI.

    • Marica Lewin commented on October 6, 2021 Reply

      D-le Boris Mehr, ştiti ca urmaresc cu sfinţenie blogul dvs de pe F B. Si pentru ca acum amintiți de Holocaust, de Gulag, vreau sa va spun ca postarea dvs despre deportarea la Auschwitz a scriitorului israelian de limba româna Harri Ross m-a cutremurat..
      E o marturie despre atrocitati de neimaginat, dar si despre miracolul ramînerii in viata a acestui baiat de 15 ani, viitorul scriitor.
      Una dintre cele 10 porunci este “Nu lua numele D -lui in deşert”
      Cum au putut manifestanții de la Bucureşti sa ia numele Holocaustului ” in deşert”?

  • Tiberiu Georgescu commented on October 3, 2021 Reply

    Ma intreb daca acest USR plus care s-a grabit sa-l ia sub aripa un AUR, stia ce hram poarta aceasta adunatura galagioasa.
    Traiesc cu speranta ca institutia legala menita sa faca ordine in cazurile de dicriminare va lua masurile cuvernite
    Alfel riscam sa patzim ce s-a intamplat in Romania in 1939;eram copil, am si acum in memorie imaginile cu legionri pusi pe fapte mari.

  • Andrea Ghiţă commented on October 3, 2021 Reply

    Într-adevăr, aşa cum scrie Eva Galambos, utilizarea acestei alăturări revoltătoare s-a observat şi în alte ţări. De pildă în Germania
    https://www.bbc.com/news/world-europe-57020697

  • Hava Oren commented on October 3, 2021 Reply

    Absurdă și ticăloasă. Adevărat.

    Un alt aspect al problemei este că întreaga societate se împarte în două tabere ireconciliabile, argumentația logică nu mai are niciun efect, tot mai mult iese la suprafață ura oarbă și nu îndrăznesc să-mi închipui cum se va sfârși această dezbinare.

  • Veronica Rozenberg commented on October 3, 2021 Reply

    “Pe de altă parte, mă întreb cum de adepţii unui partid (AUR), care elogiază fruntaşii legionari, se identifică – brusc – cu evreii prigoniţi de aceştia? Ce altceva pot să cred decât că-şi bat joc de suferinţele evreilor din timpul Holocaustului şi profanează memoria milioanelor de oameni – bărbaţi, femei şi copii – stigmatizaţi cu steaua galbenă şi pieriţi în lagărele morţii?”

    Nu se identifica, fac ceea ce s-ar numi intr-un mod relativ simplist
    a-și trage spuza pe turta lor.

    Deci membrii partidului AUR, despre care un baabelist spunea in trecut ca este un partid condus de o persoana care nu are nici o tendinta antisemita, incearca sa se victimizeze, pe ei si pe ceilalti care nu accepta vaccinul intr-un fel penibill si revoltator.

    A doua fraza nu cred ca le reprezinta scopul in
    cadrul ceastei demonstratii, demonstrantii sunt mult prea egocentrici pentru a putea sa inteleaga, sa perceapa si nici macar sa se identifice cu ceea ce a au trait purtatorii stelei galbene.

    Este o obraznicie, la granita prostiei, o rautate pe care cei care afiseaza aceel pancarte, nu o inteleg, si pe care, oare de ce nimeni nu o ataca?
    Unde sunt autoritatile, unde este primaria orasului Bucuresti?

  • Ionel Schlesinger commented on October 3, 2021 Reply

    Exact la fel au batjocorit și tricolorul. Să fii ignorant e un drept constituțional, doar că soșocii, șoșoacele și alte d…toace abuzează de acest drept.

  • eva galambos commented on October 3, 2021 Reply

    Nu este o chestie originală, demonstranții s-au imspirat din modelul occidental, de peste un an la demonstrațiile antivaccin din Germania, Franța, Austria etc a fost folosit în acest context steaua galbenă iar organizațiile evreiești și nu numai au protestat împotriva alăturări celor două simboluri. Nu este vreo scuză, doar voiam să explic de unde a provenit. Apropos de comentariul lui Ivan Sipos, ceea ce a spus, poate fi generalizat, nu este vorba numai de români.

  • Tiberiu ezri commented on October 3, 2021 Reply

    Nu degeaba sunt ei impotriva vaccinarii. Fanaticii sunt fanatici in multe domenii. Asa cum a fost si nazismul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *