Macii roşii

E martie, când după ploile iernii totul înverzește, până și deșertul, e soare plăcut, blajin. Dar anul acesta e diferit. Suntem în a doua jumătate a lunii, e frig, nori plumburii, bacovieni, te înconjoară și plouă fără milă. Iarna aceasta nu mai vrea să plece. Îmi vin în minte versurile lui George Topîrceanu din poezia “Rapsodii de toamnă”

Dar când știu c-o să vă-nghețe

Iarna mizerabilă,

Mă cuprinde o tristețe

Iremediabilă.

COVID-ul mai este încă printre noi, chiar dacă ne prefacem că ne-a părăsit. În Europa e război, cu morți, răniți, case distruse, coloane de refugiați, frică și cu o iarnă geroasă, interminabilă.

Încerc să scriu, dar cuvintele refuză să se aștearnă pe hârtie. Deschid televizorul, e oră fixă, trebuie să văd știrile care sunt dureroase mai tot timpul. Balconul s-a umplut din nou de apă, din cauza ploii abundente, plouă și în mine. Nici prietenii mei din Cluj, Luci și Ovidiu, nu mai deschid televizorul, ca să nu se indispună. Fiecare stă în camera lui și citește. De trei ani nu mi-am mai văzut orașul natal, Cluj, din cauza COVID-ului, nu m-am întâlnit cu prietenii și cu singura mea verișoară. Sper că războiul nu mă va opri și în acest an.

E o sâmbătă friguroasă și, cum nu, ploioasă, și străzile sunt goale. Experții ne spun că precipitațiile sunt necesare pentru rezervele de apă ale țării și pentru agricultură. Sunt de acord, dar aș vrea să mai fie și pauze, cu soare și cu oleacă de căldură! Îmi fac porția obișnuită de înot la piscină, mă așez la volanul mașinii și mă întreb: „Încotro?” Mă îndrept spre o rezervație naturală, să văd macii care au înflorit. Pe o asemenea vreme? Ei și, ce-i cu asta? Ei sunt frumoși chiar și atunci când vremea nu este favorabilă, îmi spun.

Mașina trece pe un drum de țară noroios și plin de gropi, un drum tocmai bun pentru cei cărora le place să umble pe coclauri. După ce m-am împotmolit de două ori în noroi, din care am ieșit cu ajutorul altor șoferi iubitori de natură sau de aventuri, cu jeepuri cu tracțiune 4X4, deodată în fața mea s-a deschis o priveliște uimitoare: un covor de maci roșii, cu petale mari, deschise, care parcă spuneau: „Primăvara e aici, uitați-vă la noi și vă veți convinge! Nu-mi mai păsa de ploaie, eram fascinat de frumusețea priveliștii și optimist.

M-am întors acasă mulțumit și cuvintele au început să se aștearnă pe hârtie…

Andrei Schwartz

18/03/2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on March 26, 2022 Reply

    Totuşi, atunci când avioanele de luptă circulă cu viteze de mai mulţi “machi”, maciii (fie şi anemone) ne pot induce speranţa de pace.

  • Ivan Avraham Schwartz commented on March 24, 2022 Reply

    Da, nu sunt maci. Anemone sau in ebraica – calaniot-.
    Un subiect abordat de foarte multi puctori, coperta unei carti scrise de Dr. Friedman Zoltan. O autobiografie cu titlul Sade Calaniot, in care descrie imaginea minunata a unei pajiste pline cu aceste flori, unde a facut un popas dupa ce a fost eliberat din lagar. Locul unde a cunoscut-o pe tanara Elisabeta, eliberata din Auchschwitz. Primul sarut , primul semn de dragoste impartasit pe campul plin de calaniot, inceputul unui roman care i-a unit pentru 65 de ani.

  • Julian Satran commented on March 24, 2022 Reply

    “Macii” (de diverse culori dar in special cei rosii )- care se vad in poza – sunt intradevar splendizi si populeaza apropaete toate cimpurile verzi din sudul Israelului in Februarie-Martie.

    Dar… de fapt nu sunt maci ci anemone (macii – cu semintele lor specifice arata putin diferit si sunt toti in spectrul rosu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *