Figura profesorului, criticului şi istoricului literar Mircea Zaciu evocată printr-un mozaic de întâmplări şi întâlniri petrecute de-a lungul a peste unui deceniu şi jumătate, în spaţiul universitar clujean.
Irina Markovits :MAI POT PURTA CATIFEA?
De obicei, acel “mai” din titlurile posturilor similare are ca subinteles o varsta limita, care face delicata purtarea anumitor lucruri: geaca din denim, tricoul cu grafisme, parul exagerat de lung… In cazul postului de azi, lucrurile stau invers (si amRead more…
Andrea Ghiţă: 27 IANUARIE 2013 – NEUITARE, ÎNFRĂŢIRE şi SPERANŢĂ
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocasutului a fost marcată la Şimleu Silvanieide os serie de evenimente menite să păstreze memoria martirilor, să conserve istoria evreilor din localitate şi să dezvolte prietenia dintre Şimleu Silvaniei şi oraşul înfrăţit Petach Tikva,Read more…
George Hida: EAT at GEORGE’s – SALATĂ de VARZĂ CRUDĂ
Vă propun o serie de reţete sub genericul Eat at George’s – cuprinzând sfaturi culinare şi reţete ca la mine, George, acasă. O să încep cu salatele de crudităţi după care tânjim cu toţii. Prima dintre ele: Salata de varzaRead more…
Doina Gecse-Borgovan: DESPRE O TRĂDARE
Astăzi o să vă povestesc despre relaţia mea cu Kindle. Pentru că da, mi-am luat e-book! Primăvara trecută am fost convinsă de o prietenă, care tocmai îi cumpărase fiului ei un asemenea … device: super preţ, cărţi în limba originală,Read more…
Andrea Ghiţă : FILE din ISTORIA SIONISMULUI – ÎNTREGIREA unei POVEŞTI şi TREI FOTOGRAFII de la MIHAI EISIKOVITS
Taifasul cu Mihai Eisikovits, prietenul meu înţelept şi sfătos, este una dintre bucuriile serii de vineri. Tolba lui cu amintiri este nesecată şi întotdeauna mă uimeşte găsind întâmplarea care exemplifică cel mai bine subiectului despre care discutăm.
István Zsehránszky: DESCHIDEM LARG PORŢILE SUFLETULUI ŞI ALE TEATRULUI (interviu cu MAIA MORGENSTERN)
Maia Morgenstern, actriţa de renume internaţional a teatrului românesc de la sfârşitul lunii august este director interimar al Teatrului Evreiesc de Stat. În interviul dat publicaţiei noastre a spus: îşi asumă conducerea acestei instituţii cu profesionalismul cu care şi-a realizatRead more…
Paula Duţă: CUM VIN VEŞTILE…
În plină eră comunistă, o absolventă de liceu epuizată de învăţat şi cuprinsă de emoţii aşteaptă o veste mare, într-un sat mic, uitat de lume în care era un singur telefon… al primarului
George Hida: MÂNCATUL pe ÎNDELETE versus ÎNFULECATUL COTIDIAN
Una din marile probleme pentru cei mai mulţi dintre noi este faptul că ziua este prea scurtă şi de aceea trebuie să alergăm şi să ne grăbim de-a lungul ei, fără prea mult timp pentru altceva mai trivial, cum arRead more…
Lucian Zeev Herşcovici: POGROMUL DE LA BUCUREŞTI – UN KRISTALLNACHT ROMÂNESC?
Anul acesta, la comemorarea celor 73 de ani de la pogromul de la Bucureşti, rabinul Elchanan Gutman m-a rugat să vorbesc despre două aspecte ale Holocaustului evreimii române, care i s-au părut interesante. Primul: când a început Holocaustul evreimii române?Read more…
Daria Dascălu: TAXE, IMPOZITE, ARME şi MUNIŢII
Ce zi plicitisitoare! E concediu, dar au trecut sărbătorile şi totul a devenit cenuşiu. Ia să văd, poate am primit corespondenţă inteserantă. Hm… Fiscul, e foarte harnic: ,,Legătura dintre contribuabil şi Fisc trebuie să se bazeze pe respect, corectitudine şiRead more…
Ovidiu Ivancu: ÎNSEMNĂRI despre CĂRŢILE CITITE
Profesorul de literatură română (actualmente lector de română în India) şi publicistul Ovidiu Ivancu prezintă cărţile pe care le-a citit sau recitit de curând. Unele dintre aceste scurte radiografii ne pot îndemna să citim şi noi aceste cărţi sau dimpotrivă.
Eva Galambos: YAIR LAPID – VOCEA CURENTULUI LAIC din ISRAEL
Succesul partidului Yesh Atid în alegerile legislative din Israel oferă un impuls încercărilor societăţii civile de a contracara orientarea din ce în ce mai pregnant religioasă în viaţa politică şi cea cotidiană din ţară, în favoarea uneia laice. Marele semnRead more…
Mike Klein: CROAZIERĂ în JURUL AMERICII de SUD (I)
De mulţi ani ne doream să facem o croazieră în jurul Americii de Sud, însă am tot amânat-o din cauza timpului liber drămuit de serviciu şi îndatoririle de bunici. Dar la cumpăna anilor 2012 – 2013 am reuşit să neRead more…
Eva Galambos: NETANYAHU VICTORIOS, dar cu PUTERI REDUSE
Alegerile legislative din Israel au fost câştigate de blocul Likud-Beitenu, dar cu rezultate mult sub aşteptări. Blocul a pierdut peste 10 mandate, obţinând 31 de locuri în Knesset,din cele 120 cât are parlamentul israelian. Surpriza imensă nu a venit dinspreRead more…
Mike Klein: IMPRESII de la CEREMONIA INAUGURALĂ a PREŞEDINTELUI OBAMA
Fiind rezident în zona Washingtonului, am observat deja de luni de zile pregătirile pentru ceremonia de instalare a preşedintelui american. Construcţia marelui podium pe treptele Capitolului a început încă dinainte de a se cunoaşte câştigătorul alegerilor. De fapt, nici nuRead more…
Irina Markovits: E IMPORTANT SĂ AI STIL?
Am fost recent întrebată ce mă inspiră când scriu. Nu ştiu exact, poate să fie un moment oarecare, un gând, o imagine memorată, un comentariu al cuiva lăsat pe blog, subiectul unei discuţii, un vers dintr-o melodie…
Shlomo Leibovici Laiş: FILE din ISTORIA SIONISMULUI ROMÂNESC: SIONISM la CLUJ
Încerc de astă dată să redau ceva legat şi de Cluj. Cred că după ce au trecut atâţia ani, se poate de acum dezvălui. România a jucat un rol dublu, chiar cu două feţe, în relaţiile ei cu Statul Israel,Read more…
George Petrineanu: ŢARA fără GHIŞEE, cu DRAGOSTE de NATURĂ şi CUMPĂTARE sau CE ESTE SUEDIA? (partea a V-a)
Poate ar fi cazul să încerc să mă îndepărtez de povestea propriei persoane ca să fac mai mult loc unor realităţi suedeze pe care încerc să le surprind. Pentru că viaţa iţi este împletită cu viaţa comunităţii,
George Hida: OBEZITATEA şi COMBATEREA EI pe BAZA EXPERIENŢEI PROPRII (V)
Ca să ne bucurăm de viaţă trebuie să ne cunoaştem pe noi înşine, să înţelegem mediul în care trăim şi să fim în ton cu natura înconjurătoare, unde există atât factori favorizanţi cât şi dăunători