Românului nu-i place sa arunce măruntaiele de la animalele sacrificate, ba din contra, le prepară şi le serveşte în mâncăruri variate sub tot felul de denumiri. Măruntaiele de pasăre, cum ar fi capul, pipota, ficatul, gâtul, uneori şi aripile, baRead more…
Andrei Banc: DRUMUL spre STELE – PLANETA unde SE VORBEŞTE IDIŞ –
Când Jules Verne trimitea un om pe Luna…într-un obuz ,nimeni nu credea că Omul chiar va aseleniza şi îşi va lăsa urmele paşilor în praful selenar. Era imposibil conform tehnicii epocii lui Verne şi, în plus, un om într-un obuzRead more…
Tiberiu Roth: DUS-ÎNTORS de la VIAŢĂ la MOARTE, cu BILET de “ODIHNĂ”.
Acest sfârşit de noiembrie este un prilej de aniversări, de tot felul, unele personale, dar cele mai multe de interes, cum se zice ”mai larg”, unele chiar ciudate, care pot naşte analogii neaşteptate. Nu reţinem din mulţimea gândurilor care neRead more…
Tiberiu Roth: DUS-ÎNTORS de la VIAŢĂ la MOARTE, cu BILET de ”ODIHNĂ”.
Acest sfârșit de noiembrie este un prilej de aniversări, de tot felul, unele personale, dar cele mai multe de interes, cum se zice”mai larg”, unele chiar ciudate, care pot naște analogii neașteptate. Aniversările constituie un motiv de a opri dinRead more…
Andrea Ghiţă: DIALOG cu dr. STRUL MOISA, despre BIBLIE şi METALURGIE
În lucrarea „Unicitatea şi profunzimea legăturii dintre Dumnezeu cu metalurgul biblic”, pentru a demonstram că prelucrarea metalelor a fost singura specialitate dată oamenilor, aleşi pentru acest lucru, de către Dumnezeu Însuşi, am selectat citate biblice relevante, care demonstrează că DumnezeuRead more…
Doina Gecse-Borgovan: FREZII în DECEMBRIE
În copilăria mea, tot oraşul era împânzit de florării Codlea. Singurele flori care nu dispăreau niciodată de la vânzare erau garoafele. Însoţite de frunze mari şi verzi de ferigă. Ambalajele erau şi ele la fel: hârtie cerată pe care scria Codlea cu caractere (pe care acum ştiu să le numesc) italice. Garoafe pentru orice ocazie: zile de naştere, nuntă, botez şi înmormântare. Singura diferenţă era dată de numărul firelor din buchet: impar pentru ocazii vesele, par pentru ocazii triste. O dată în decembrie, am mers la ziua unei prietene a mamei. Am cumpărat de la Codlea şapte fire de garoafe roşii, pe care am ţinut morţiş să le duc eu. N-am ţinut buchetul destul de strâns şi, fără să ştiu şi fără să vreau, am presărat drumul până la destinaţie cu cinci fire de garoafă. Când am ajuns a descoperit mama că din buchet au mai rămas două flori. Dezastru!! Cum să te duci la onomastică cu flori ca la mort…Read more…
Paul Schveiger: ARIK EINSTEIN (1939-2013) a CÂNTAT despre ISRAELIANITATE
Arik Einstein a cântat despre toți și pentru toți, niciodată nu am avut senzația că ar fi cântat mai mult pentru evreii de origine așchenază, decât pentru sefarzii, originarii din maghreb sau restul lumii islamice. Pentru mine și pentru aproapeRead more…
Mirel Horodi: MEMORIA LUI ITZHAC GUTTMAN BEN-ZVI
Itzhac Guttman Ben Zvi (1931 – 2013) este singurul inginer de aviaţie format în România, care a contribuit la programele de avioane civile şi militare din Israel şi care a făcut parte din conducerea Industriei Aeronautice Israeliene (IAI). ElRead more…
Eva Galambos: ACORDUL NUCLEAR cu IRANUL, BUN sau RĂU?
Privind fotografiile luate după semnarea la Geneva a acordului dintre Iran şi cele cinci puteri nucleare plus Germania, – pupat piaţa independenţei, Catherine Ashton (UE) şi John Kerry îmbrăţişându-se cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, îţi vine săRead more…
Eva Galambos: Două aniversări: TOMA GEORGE MAIORESCU şi ANDREI OIŞTEANU
Doi dintre intelectualii creatori din România au împlinit sau împlinesc ceea ce numim „vârstă rotundă”: primul 85 de ani, cel de-al doilea -65. Credem că merită să-i evocăm şi le dedicăm câteva cuvinte de mulţumire pentru ceea ce au făcutRead more…
Andrea Ghiţă: JERSEUL MAMEI
“Doar nu ai tricotat în America?!”, am întrebat-o intrigată, părându-mi-se neverosimil, ca ajungând la New York în plin comunism, să te apuci acolo să tricotezi! “E o lână de calitate, moale şi frumoasă… Oricum aveam nevoie de un jerseu!” îmi răspunse Mama în modul cel mai firesc posibil. Read more…
Andrea Ghiţă: DARUL DOCTORULUI LŐWY
La împlinirea vârstei de 88 de ani, doctorul Carol Löwy – al cărui nume emblematic a definit vocaţia de pediatru pentru mai multe generaţii ale Clujului – şi-a lansat noul volum întitulat: „Egy szál tulipán” (Un fir de lalea), caRead more…
Evi Szmuk: Am fost la DALLAS, în LOCURILE care EVOCĂ ASASINAREA PREŞEDINTELUI KENNEDY
Am intrat în sala de muzeu. Destul de multă lume, în majoritate japonezi. Jur-împrejur fotografii despre familia Kennedy, aspecte din viața, cariera și desigur înmormântarea defunctului preşedinte. Într-un colț, exact de unde se trăsese cu arma, o cabină cu perețiRead more…
Irina Markovits: OCHELARISTELE SUNT CELE MAI FRUMOASE!
Odată ce v-aţi hotărât să investiţi într-o ramă de ochelari, trebuie să încercaţi zeci de modele. Dacă s-ar ţine cont doar de fizionomie (ovalul fetei), ar fi simplu. Dar mai este vorba de forma şi lungimea nasului, volumul coafurii, culoareaRead more…
Daria Dascălu: CÂNTECUL VÂRSTELOR – PAMPERS
S-a întâmplat un fericit eveniment: doi tineri s-au dus într-o zi la maternitate şi după un timp s-au întors trei. Puţin înaintea marii zile, întreaga familie de la părinţi la bunici, până la verii de gradul III, a fost cuprinsăRead more…
Mike Klein: DESPRE ARTĂ şi CULTURĂ în STATELE UNITE
Cultura eurocentrică, chiar dacă a fost dominantă în trecut, nu mai are neapărat un monopol în Statele Unite. Interesele populaţiei sunt diverse şi la fel cultura este diversificată. Dar a spune ca americanii sunt “inculţi” este o aberaţie. Interesele oamenilorRead more…
George Farkas: FUNDAMENTUL ŞUBRED al DREPTURILOR FUNDAMENTALE
Concluziile unui recent chestionar al FRA (Fundamental Rights Agency) vizând antisemitismul, ca problemă a existenţei cotidiene, la care au răspuns 5.847 de evrei din opt state-membre ale Uniunii Europene, sunt îngrijorătoare.
Eva Galambos: HOLOCAUSTUL CĂRŢILOR în UNGARIA anului 2013
În preajma zilei de 9 noiembrie a.c., marcarea a 75 de ani de la ”Noaptea de cristal”din Germania când a început oficial prigonirea evreilor, pe câteva site-uri ale extremiștilor de dreapta din Ungaria au apărut apeluri pentru organizarea de ceremoniiRead more…
George Hida: Din BUCĂTĂRIA LUMII: APERITIVE ROMÂNEŞTI
Lucrez la definitivarea unei culegeri cuprinzând mâncărurile declarate ca fiind naţionale, în diferite ţări din lumea largă. Multe dintre ele, mai ales cele din Europa, sunt cunoscute, fiindu-mi destul de uşor să le prezint şi să le comentez pentru căRead more…
Sylvia Hoişie: PE URMELE PATIMILOR din TRANSNISTRIA (II)
În Iulie, 2013, am făcut o foarte scurtă călătorie în Ucraina, prin Cernăuţi, Moghilev, Şargorod şi în final, Djurin, scopul fiind revederea după 73 de ani a locurilor în care am trăit cea mai grea perioadă din viaţa mea, anii 1941- 1944, anii deportării în Transnistria.
Am hotărât să fac această aşa zisă “excursie” într-o singură clipă, după un telefon primit din Israel de la vărul meu, Bubi Laufmann, care mă anunţa că va trece (ca de altfel cum a mai făcut-o şi în alţi ani) prin Iaşi, în drum spre Ucraina. M-am decis foarte repede, fără să mă gândesc mult şi l-am rugat să fie de acord să-l însoţesc în această călătorie prin locurile rămase în memoria mea din acei ani.Read more…