Însemnările unui filatelist meloman: Revoluția Franceză și muzica (II)

Preambul

Articolul de faţă  s-a alcătuit pe baza colecţiei mele de timbre care are ca tematică muzica, în special muzica romantică.

Gustul pentru filatelie mi l-a deschis Teodor Feldman (protagonistul unui articol din Baabel https://baabel.ro/2020/01/teodor-feldman-o-viata-dedicata-memoriei-holocaustului/ ), el însuşi cunoscut colecţionar de timbre cu tematica Holocaustului şi antifascismului. După patruzeci de ani de activitate de filatelist sunt membru al Federaţiei israeliene de Filatelie PIP, în cea federaţia germană Der Musikgruppe şi în Federaţia Italiană Il Podio. Am participat la diverse expoziţii în Israel şi în afara graniţelor sale, unele la nivel naţional şi altele internaţionale de filatelie tematică. Am fost distins cu diferite medalii pentru exponatele mele.


Pe plicul de mai jos sunt reprezentate timbre cu figuri de seamă ale Revoluției Franceze. Am căutat să arăt care este legătura figurilor revoluţiei cu muzica.

André Marie Chénier (1769-94), poet francez asociat cu evenimentele Revoluției, a cărui victimă a fost. Poezia lui emotivă îl arată ca un precursor al romantismului.

A fost ghilotinat dătre sfârşitul Regimului de Teroare sub pretext de crime împotriva statului.

Umberto Giordano (1857-1948), compozitor în stilul Verismo, ca şi mulţi din contemporanii lui: Mascagni, Leoncavallo, Cilea, Catalani.

Andrea Chenier, operă în patru acte, libret de Luigi Illica, bazată pe viaţa poetului. Premiera a avut loc la Milano, Teatro alla Scala (1896). Giordano și-a numit opera “dramă în ambianță istorică”. Această operă are cele mai multe reprezentări dintre operele compozitorului.

Giordano: Andrea Chenier, duet din actul II

Scenă din actul II: Café Hottot din Paris: Andrea și Maddalena își declară iubirea.  

Lazare Nicolas Marguerite Carnot (1756-1823) politician, comandant militar, inginer, matematician și fizician.

La izbucnirea revoluţiei a intrat în viaţa politică. Carnot a devenit succesiv Preşedinte al Convenţiei Naţionale, Membru în Comitetul de Siguranţă Publică, Membru al Directoratului, Ministru de Război, Ministru de Interne.

Orson Welles (1915-1985), actor,  scriitor, regizor. El avea talente şi în alte domenii: magie şi pian. A scos chiar şi un album de cântece. No Man is an Island (Nimeni nu este o insulă). Acest album conţine şi un cântec (No. 6) denumit Lazare Carnot:The new World Teaches the Old (Lumea nouă o învaţă pe cea veche).

Georges Jacques Danton (1759-1794) a fost unul din conducătorii Revoluţiei. El fost primul preşedinte al Comitetului de Siguranţă Publică şi a avut o influenţă moderatoare faţă de Jacobini, care erau avocaţii Terorii Revoluţionare. Danton a fost ghilotinat după sentinţa avocaţilor terorii revoluţionare pentru corupţie și toleranţă faţă de dușmanii revoluţiei. Ultimele lui cuvinte adresate mulţimii au fost: “Singurul meu regret este că plec înaintea acestui şobolan, Robespierre”.

Georg Büchner, dramaturg şi scriitor în perioada dintre romantism şi realism. Prima lui piesă a fost Moartea lui Danton. El este cunoscut mai ales pentru ultima sa piesă, neterminată, intitulată Woyzeck, care a stat la baza mai multor adaptări, cea mai vestită fiind opera Wozzek compusă de Alban Berg.

Gottfried von Einem, compozitor austriac, cunoscut în special pentru operele lui. El a fost influenţat de muzica lui Stravinsky şi Prokofiev. Opera Dantons Tod (Moartea lui Danton) a fost compusă după piesa lui Georg Büchner. Printre personajele operei se numără Danton, Desmoulins, Robespierre, Saint Just, cu toţii figuri cunoscute ale Revoluţiei Franceze

Încercare de a convige pe Danton să-l atace pe Robespierre. Discursul lui Danton în faţa Tribunalului Revoluţionar.

Maximilien François Marie Isidore de Robespierre (1758-1794). avocat, politician, unul din cele mai cunoscute figuri ale Revoluției Franceze. Președintele Convenției, membru al clubului Jacobinilor (numit și Incoruptibilul), persoană importantă a perioadei numită Domnia Terorii. Dar avea opoziția altor figuri politice de seamă. El a apărut în fața Convenției și s-a apărat față de acuzări. Ultima lui noapte a petrecut-o în același loc ca Marie Antoinette. A doua zi a fost ghilotinat în Piața Revoluției, cu numai 113 zile după moartea lui Danton.

John Charles Eaton (născut în 1935). Compozitor american, profesor de compoziţie la Universitatea din Chicago. Proeminent compozitor de muzică microtonală. El a inventat genul de Operă de Buzunar (pocket opera), cu un număr redus de personaje şi un grup de cântareţi de cameră. Cea mai faimoasă dintre operele lui este Strigătul Clytemnestrei.

Danton şi Robespierre este o operă în trei acte, muzica de John Eaton după libretul lui Patrick Greagh. Premiera a fost la Bloomington University, Indiana, toți cântăreţii fiind studenţi ai universităţii. Personajele erau faimoasele figuri ale revoluţiei. În opera lui Eaton eroii au fost prezentați astfel:

Danton era umanist şi realist și voia să dea fiecăruia libertatea de a-și alege singur calea spre fericire. Robespierre era idealist, iubea poporul, dar voia la să-i impună cu forța propriile sale visuri.

Lazare Hoche (1768-1797), soldat francez care s-a ridicat pâna la rangul de general al armatei revoluției. În 1789, când Gărzile Franceze s-au dizolvat, el era de-abia caporal. A luat parte la diferite bătălii şi a fost promovat până la gradul de general de divizie. El a rămas în acest rang până la mijlocul Regimului de Teroare. A scăpat de execuţie, dar a fost închis până la căderea lui Robespierre. În 1797 a fost pentru scurt timp Ministru de Război. Dar sănătatea lui s-a deteriorat rapid şi a murit de tuberculoză. În onoarea lui au fost scrise mai multe compoziţii funerare.

Giovanni Paisiello (1740-1816) a scris Marche funèbre pour le Général Hoche, o piesă instrumentală. Luigi Cherubini (1760-1842) a scris Hymne funèbre sur la mort du général Hoche, pe un text de Marie-Joseph Chénier (fratele mai tânăr al lui André Chénier). Lucrarea a fost scrisă pentru trei soliști vocali, cor şi orchestră.  Iată piesa lui Cherubini: https://www.youtube.com/watch?v=oYXQSlSf-KM 

Materialul documentar se bazează pe:

Wikipedia

The New Grove Dictionary of Music and Musicians

The New Grove Dictionary of Opera

András Batta : Opera Composers-Works-Performers

William Vaughan: Romanticism and Art

Frideric and Eva Grosz

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Marica Lewin commented on September 6, 2020 Reply

    Sunt de- a dreptul impresionata de o asemenea cultura in atitea domenii : istorie, literatura, muzica, filatelie. Dar mai ales de modul cum împletiți cunoștințele Dvs pentru a pune in evidentă Revoluția franceza in romane. piese de teatru, albume de cintece, opere.
    V- ați concentrat de data aceasta asupra marilor personaje care au făurit Revoluția: Danton, Robespierre, Andrea Chenier, și alții, mulți dintre ei călăi deveniți apoi victime. Nu marele poet Andrea Chenier,
    Păcat numai ca idealuri mărețe, care au adus la putere libertatea și democrația in lumea occidentala, au fost însoțite de cruzime, intoleranta și o revărsare de singe inimaginabila.
    Va felicit și pentru colecția de timbre f valoroasa, modul cum ați alcătuit- o, exponatele grupate pe ilustrarea unor evenimente ,opere de arta, autori și muzicieni, ctitori ai civilizației noastre.

  • Eva Grosz commented on September 4, 2020 Reply

    Mulțumim !

  • BORIS MEHR commented on September 3, 2020 Reply

    TROȚKI L-A NUMIT PE LENIN MAXIMILIAN , CEEA CE NU ERA UN COMPLIMENT, IAR LENIN IUBEA SAU SE FĂCEA CĂ IUBEA MUZICA, ASTA CA DIVERTISMENT

    • Frederic Grosz commented on September 4, 2020 Reply

      Multzumim Boris Mehr pentru adaugarea informatziei . Aveti dreptate ! Lenin a fost denumit de Trotzki Maximilian, pentruca a fost radical ca si Maximilian Robespierre . Eu am o carte postala in colectia mea filatelica, o descriu, pentruca nu o pot posta aici :Ea fost editata in URSS in 1970 cu ocazia a 200 de ani de la nasterea lui Beethoven.Pe timbru sunt primele note din sonata Appassionata cu citatul lui Lenin in germana: “Ich kenne nichts Besseres als die Appassionata und könnte sie täglich hören “Traduc: Nu cunosc ceva mai bun decat Appassionata si as putea sa o ascult in fiecare zi. Lenin s-a nascut in 1870 la 100 de ani de la nasterea lui Beethoven.

  • Veronica Rozenberg commented on September 3, 2020 Reply

    Familia Grosz, ma bucur de ceea ce ar fi -aparent pentru cititorii vostri – de viata frumoasa pe care ati stiut sa vi-o construiti, minunate ocupatii in cursul unei vieti, care sigur ca traind aici in Israel, sau oriunde, nu a fost scutita de dificultati.
    Dar a sti s-o infrumusetezi, prin preocupari atat de nobile merita toata admiratia, sa fiti sanatosi !

  • Tiberiu Ezri commented on September 3, 2020 Reply

    Felicitari! Ca si primul articol acesta este tot genuin cu un subiect deosebit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *