Iehuda Barkan răpus de Covid

Sâmbătă, 24 octombrie 2020, dimineața, după o luptă cruntă de peste o lună, Iehuda Barkan, cel mai celebru actor de filme din Israel, a cedat în faţa virusului ucigaș. Avea 75 de ani. Înmormântat a avut loc la 25 octombrie, cu participarea a numai 200 de persoane, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Cât de celebru și de iubit era se poate vedea din nenumăratele pagini de Google care anunță moartea lui. Știrile de seară ale posturilor de televiziune israeliene au debutat cu anunţul acestei veşti tragice, căreia i-au alocat mai mult de un sfert din durata emisiunii. Este pentru prima oară când văd așa ceva în Israel, unde subiectele mondene sau sportive nu intră la știri. Benjamin Netanyahu, care a ținut o conferință de presă la ora 21.00 despre înțelegerea cu Sudanul, a început prin elogierea lui Iehuda Barkan. Este o onoare nemaiauzită.

Iehuda Barkan a pus bazele cinematografiei populare israeliene prin talentul lui enorm și prin felul în care știa să se facă îndrăgit de toată lumea. Cariera lui a început în anii 70 cu filmul Katz și Caraso, în care juca rolul unui băiat de origine sefardă. După acest succes fenomenal a început să joace într-o serie de comedii, denumite de „filme burekas” (un fel de plăcintă de origine balcanică). În anii 80 a trecut la o serie de filme melancolice numite Aba ganuv (Un tată mișto). Mai târziu a jucat în farse din genul „camera ascunsă”. La înmormântare fiul său a spus că cine ştie, poate va reapărea, spunând că a fost doar o farsă.

În ultimii ani Iehuda Barkan s-a apropiat treptat de religie, devenind practicant, fără a renunța însă la cariera cinematografică.

Eu mi-l amintesc încă din tinerețe.  Eu absolvisem deja școala și locuiam la Tel Aviv; el era încă elev.  Familia lui și mama mea locuiau în aceași oraș.  Părinții lui, care aveau un puternic accent românesc, țineau un magazin de mărunțișuri în centru, iar el venea să le ajute – a continuat chiar atunci când era deja celebru. El, românul, l-a jucat pe tânărul oriental mai bine ca oricare altul. Rolul lui de Charlie vaheți (Charlie și jumătate) a rămas în panteonul filmului israelian.

Yehi zichro baruch.

Asher Shafrir

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Asher Shafrir commented on November 9, 2020 Reply

    Soția mea mi-a adus aminte că ea era prietenă foarte bună cu sora lui și în perioada când noi ne-am căsătorit noi am fost o perioadă vecini.

  • THOMAS. LEWIN commented on October 30, 2020 Reply

    Să-i fie țărâna ușoară acestui om BUN!

  • Theodor toivi commented on October 30, 2020 Reply

    Tot din Google: Yehuda Ezekiel Berkowitz (later Barkan) was born in Netanya, to a family of Romanian-Jewish descent.
    Se pare ca aveti dreptate….

    • Asher Shafrir commented on October 30, 2020 Reply

      Stimate Theodor,
      Eu nu am nevoie de Wikipedia în această poveste. Ambele variante sunt adevărate. Ei s-au născut în afară de România, dar au trăit în România. Nu am amintit acest lucru fiindcă nu mi s-a părut important, am vrut să fie scurt. Ei au trăit toată viața în România și erau români. Așa erau cunoscuți în Nataniya, pe strada principală Herzl, lângă florăria „Sharon” vis a vis de Primăria de atunci (aztăzi este în afara orașului).
      Îmi pare bine că sunteți atât de minuțioși. Așa trebuie să citim. Mulțumesc și yișar coah.

  • Theodor toivi commented on October 29, 2020 Reply

    Google contrazice opinia dvs. privind originea romana a lui Barcan:
    “Yehuda Ezekiel Berkowitz (later Barkan) was born in Netanya. His father was born in Poland while his mother was born in Czechoslovakia.”
    D-le Asher care este adevarul?

  • Eva Grosz commented on October 29, 2020 Reply

    Yehi Zichro Baruch !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *