Ce facem cu scriitorii ruşi?

Fiind în vacanță și având la capul patului vreo șapte cărți proaspăt cumpărate, deși mi-am jurat că nu voi mai face acest lucru din lipsă de spațiu, mi-am luat inima-n dinți și am încercat să le găsesc loc. Și dacă tot trebuia să le aranjez, mi-am zis să le pun cât de cât pe categorii, adică după scriitori și după… neam. Cele englezești împreună, la fel cele israeliene și nu numai Amos Oz care ocupă un spațiu separat, nordicii – recunosc, sunt polițiste, precum și cele zece volume de John Le Carré în engleză și în română și bineînțeles rușii, foarte mulți și nu mă refer la clasici, ci la cei contemporani. Aici vreau să dau răspunsul la întrebarea din titlu. Este simplu – le citim.

Sunt dintre cei care de la bun început au condamnat intervenția rusă în Ucraina. Chiar dacă știu că ucrainenii nu sunt neprihăniți, agresiunea este agresiune și trebuie respectate și strădaniile ucrainenilor pentru democrație. Am fost de acord și cu sancțiunile economice impuse Rusiei, cu toate că îmi dădeam seama de la început – am și scris de altfel – că vor avea efect de bumerang și vom suferi și noi.

Nu sunt însă de acord cu exagerarea sancțiunilor, excluderea totală, fără alegere, a unor personalități din viața publică, a unor reprezentanți ai culturii, sau chiar ai sportului rusesc. Desigur, dacă unii dintre ei își exprimă sprijinul față de război, de Putin, sau de metodele folosite, ei trebuie blamați, dar accept și apreciez în continuare oamenii de artă și de cultură care au rămas în Rusia și chiar dacă nu au adoptat o atitudine deschis critică față de actualul regim (e și greu, ținând cont de sancțiunile care i-ar aștepta), își continuă acolo viața.

Spre norocul nostru, și alții gândesc în aceeaşi logică şi editurile noastre publică multă literatură rusă, astfel că avem prilejul să cunoaștem scriitori cu totul excepționali care își aleg subiecte din domenii mai puțin cunoscute de noi, printre ei o întreagă pleiadă de femei-scriitoare. Ceea ce vreau să subliniez este că ele nu scriu o literatură feministă, dar sigur că printre eroii cărților lor se află femei puternice, cu caracter complex și care-și croiesc drum în viață prin forțe proprii.

Desigur, una dintre cele mai cunoscute este Ludmila Ulițkaia; bănuiesc că lumea cunoaște cărțile ei, de aceea nu mă voi opri la ea.

Guzel Iahina

Voi începe cu Guzel Iahina, o scriitoare de origine tătaro-germană care în două din romanele sale s-a inspirat din istoria celor două popoare – tătarii din Rusia (nu din Crimeea, deși soarta acestora probabil a fost aceeași) și minoritatea germană de pe Volga, ambele fiind decimate de politica stalinistă. Cartea de debut a Iahinei, Zuleiha deschide ochii, pe care o recomand cu căldură celor care încă nu au citit-o, ilustrează ideea descoperirii libertății interioare chiar și în cele mai grele împrejurări. Îți pierzi familia, casa, bunurile, trăiești în condiții mizerabile, nu știi dacă vei supraviețui, dar îți găsești libertatea și aprecierea de sine, constată autoarea.

Copiii de pe Volga este istoria efemerei Republici Sovietice Socialiste Autonome a Germanilor de pe Volga, de fapt istoria minorității germane aduse în Rusia de Ecaterina cea Mare, o istorie și o poveste de dragoste scrise oarecum în stilul realismului fantastic sud-american, realitatea cu final tragic împletindu-se cu povestiri care devin legende. Și dacă prima carte a fost inspirată din povestirile bunicii sale tătăroaice, cea de a doua este viața bunicului și a tatălui său german de pe Volga, unul dintre puținii supraviețuitori ai acestei minorități distruse iremediabil de politica stalinistă.

Trenul din Samarkand, o poveste emoționantă, o luptă dusă pentru salvarea mai multor sute de copii vagabonzi, rămași fără părinți din cauza războiului civil și a foametei din anii 20 din zona Volgăi, demonstrează existența bunătății oamenilor chiar și în cele mai dramatice condiții, oameni de cele mai diverse medii și ocupații, cu păcate ascunse sau recunoscute, care colaborează, fac gesturi incredibile, trec peste toate obstacolele ca să-i salveze pe acești copii. O pagină de istorie puțin cunoscută, doar cei care au citit Poemul pedagogic al lui Makarenko au întâlnit într-un alt context problema copiilor vagabonzi din anii 1920.

Narine Abgarian

Narine Abgarian este o scriitoare armeancă. Inițial, autoare de literatură pentru copii, romanul Din cer au căzut trei mere este descrierea unei lumi izolate și a unei societăți izolate care trăiește din viziuni și legende, iar elementele supranaturale combinate cu realitatea îi ajută pe locuitori nu numai să supraviețuiască, ci chiar să creadă că mai au un viitor.

Imaginea sumbră a locurilor în care trăiește această comunitate este îmblânzită de relațiile excepționale care există între oameni.

În sfârșit, vreau să amintesc cartea Mariei Stepanova În amintirea memoriei, o adevărată sagă a unei familii mixte, evreo-ruse, care trece prin toată istoria Rusiei din secolul XX. Romanul este o îmbinare de genuri, roman documentar, eseu și poem în proză, în care personajele, obiectele și imaginile servesc într-o încercare, uneori nereușită de a evoca și a păstra memoria trecutului.

Nu am dorit să intru în detalii, ci doar să trezesc interesul cititorilor față de această literatură care ne oferă o adevărată bogăție de gândire și sentimente. Și poate nu greșim dacă afirmăm că talgerele balanței în care punem într-unul toate știrile actuale despre Rusia și în celălalt aceste creații (și mai sunt multe altele) se vor înclina mult către cel din urmă. Aceasta trebuie să fie aprecierea noastră și speranța că, până la urmă, lucrurile se vor îndrepta.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

35 Comments

  • theodor toivi commented on August 29, 2022 Reply

    ASCULTATI

    The Second Waltz – Dmitri Shostakovich

    • BORIS MEHR commented on August 30, 2022 Reply

      numai oameni reduși la nivelul maimuței pot interzice o cultură cu mari tradiții

  • BORIS MEHR commented on August 27, 2022 Reply

    AM AFLAT RECENT CĂ ÎN KIEV PLĂCILE MEMORIALE CARE SE REFERĂ LA SCRIITORI DE TALIA LUI MIHAIL BULGAKOV ȘI ALȚII SUNT SCOASE, CE SĂ MAI VORBIM DE CĂRȚILE ACESTORA. IATĂ CUM METODELE NAZISTE DE ANIHILAREA CULTURII UNIVERSALE PE MOTIVE ETNICE SE REVIGOREAZĂ. CE RESPECT SĂ AM PENTRU CÂRMUITORII UCRAINENI CU TOT EROISMUL LOR?

  • Peter Singer commented on August 19, 2022 Reply

    La deschiderea in aceasta luna a celui mai important festival european de muzica clasica de la Salzburg, prefectul regiunii Dr. Wilfied Haslauer a spus printre altele: “… daca arta in intraga ei complexitate devine un teatru de razboi unde creatiile si artistii devin stigmatizati sau chiar cenzurati numai pentru ca apartin unui anumit mediu cultural sau unei anumite tari, aceasta inseamna sa ne pierdem identitatea culturala europeana….”

    • Robert Robicsek commented on August 20, 2022 Reply

      Am nevoie de ajutor pentru citatul cu care as vrea sa va raspund , pentru ca nu sint sigur cine l-a spus si nici cit sint de exact.
      ”Pentru ca lucruri oribile sa se intimple, este de ajuns ca oamenii decenti sa nu reactioneze” Oameni care poarta cultura unei comunitati, sint decentii amintiti.

      • Eva Grosz commented on August 20, 2022 Reply

        “There may be times when we are powerless to prevent injustice, but there must never be a time when we fail to protest.”
        ― Elie Wiesel
        Mi se pare apropiată de citatul Dvs. Dar nici ea nu se referă la un întreg colectiv.

  • Robert Robicsek commented on August 15, 2022 Reply

    Intrebarea este nu ce facem cu scriitori rusi ci mai degraba cit de departe putem accepta tacerea. Raul care a explodat in Rusia nu este intimplator si nici adus de extraterestrii. Rusia apartine rusilor si exprima sufletul rusesc de la FSB si pina la oameni de cultura fara egal.
    Nimeni nu poate fi absolvit de ca se intimpla in present. Daca scriitorii sint impotriva atrocitatilor ,au oblgatia sa ia atitudine. Iar daca nu ,se pot alatura lui Nikita Mikhalkov.

    • Andrea Ghiţă commented on August 15, 2022 Reply

      Potrivit logicii Dvs. ar trebui să înţeleg că nazismul şi fascismul german au aparţinut şi au exprimat “sufletul german” sau această judecată este valabilă numai în cazul special al ruşilor?

      • Robert Robicsek commented on August 15, 2022 Reply

        Ma mira intrebarea Dvs. Da ,in mare parte hitlerismul si “solutia finala”este rezultatul sufletului german din anii aceia. Genocidul si restul crimelor au fost executate de mase de oameni si nu de o clica restrinsa.
        iar intepatura ,cum ca pe rusi ii discriminez,nu merita comentariu.

        • Andrea Ghiţă commented on August 15, 2022 Reply

          QUED privind concepţia Dvs.

          • Andrea Ghiţă commented on August 15, 2022 Reply

            Domnule Robicsek, vă invit să urmăriţi un discurs rostit de psihologul şi filosoful Viktor Frankl. Dacă apăsaţi pe CC, apare subtitrarea în engleză. Această înregistrare mi-a fost sugerată de Eva Grosz, autoare în Baabel, şi o consider foarte, foarte potrivită.
            V. Frankl, supraviețuitor al holocaustului explică de ce nu există vină colectivă.
            https://www.youtube.com/watch?v=leGKtWlwHt4

          • BORIS MEHR commented on August 15, 2022 Reply

            Rezultatul sufletului este fără noimă, poate ruzultatul dorinței, dar oricum învinuirea unui popor, al oricărui popor de crime istorice se apropie fatal de rasism, șovinism, chiar și de antisemitism, nu trebuie uitat că popoarele sunt componentele omenirii, atitudinea mizantropă este antiumană, cei vinovați trebuie judecați individual.DIN păcate războiul din UCRAINA a tulburat mult morala noastră, rusofobia devenind o regulă de conduită, absolut fals. Putin va răspunde în fața propriului popor la un moment dat, există tăcere din teamă, din dezinformare, etc.

        • Klein Ivan commented on August 23, 2022 Reply

          Domnule Robichek , E ușor sa pretinzi de la alții sa fie decentei și sa aibă atitudine anti altfel fiind ca S.M. , uitind ca exista și calea de mijloc pe care omul decent e nevoit s-o aleagă . K.I.

      • theodor toivi commented on August 26, 2022 Reply

        Da,nazismul şi fascismul german au aparţinut şi au exprimat “sufletul german” in perioada respectiva, Am vazu cateva filme la Merano care m-au lamurit. Aeelasi lucru despre austriecii care l-au untimpinat cu mare bucurie pe Hitler!

        • theodor toivi commented on August 26, 2022 Reply

          TEBUIE SA VEDETI DOCUMENTARE DE EPOCA PREZENTATE LA CASTELUL DIN MERANO…

        • Andrea Ghiţă commented on August 26, 2022 Reply

          Asta e opinia Dvs. domnule Toivi. Unii austrieci, unii maghiari, unii, unii, unii…Nu se poate generaliza la întregul popor. Asta e opinia mea.

          • Eva Grosz commented on August 26, 2022 Reply

            Nu numai tu Andrea. Eu mă întreb, după ce antisemitismul a avut ca trăsătură principală generalizarea, nu am înețes nici acum la ce duce această generalizare ?
            Câți oameni au murit de-alungul istoriei pentrucă s-au opus: religiei, descoperirilor științifice , rasismului, urii împotriva celor cu piele neagră sau galbenă sau s-au opus unui regim ? Ce este aici de înțeles ? Toți oamenii au limite. Nici unul nu poate judeca un popor întreg.

          • theodor toivi commented on August 27, 2022 Reply

            Mulţi au cooperat cu autorităţile, din motivele ideologice sau din dorinţa de a obţine pe
            loc beneficii materiale sub forma proprietăţilor confiscate de la evrei. Uşurinţa cu care
            campania antievreiască s-a desfăşurat în Transilvania de Nord, ca şi în alte zone, poate fi
            atribuită în parte și absența unei mișcări de rezistență serioasă, ca să nu mai vorbim de lipsă
            unei opoziţii generale faţă de persecutarea evreilor. Neutralitatea și pasivitatea au fost
            atitudinile caracteristice ale capilor Bisericii creștine din Transilvania de Nord, așa cum se
            reflectă în comportamentul lui János Vásárhelyi, episcop calvin, și al lui Miklós Józan,
            episcop unitar.

            • Andrea Ghiţă commented on August 27, 2022 Reply

              Au fost şi excepţii, domnule Toivi. Episcopul romano-catolic Márton Áron, ún predica sa din 18 mai 1944, în numele iubirii creştineşti de semeni, şi-aridicat glasul în apărarea evreilor ghetoizaţi, iar protopopul luteran Andor Járosi, a salvat evrei. Ambii au fost recunoscuţi ca Drepţi au popoarelor. Lucrurile sunt mult mai nuanţate decât aplicarea unei definiţii generalizatoare, colective.

              • Eva Grosz commented on August 27, 2022 Reply

                E foarte interesant ce spune filozoful evreu Yeshayahu Leibowitz 1903-1994 :
                ” Voltaire scria că :”Istoria umanităţii nu este altceva decât cronica unor nebunii, crime și tragedii.”
                El [Voltaire] ne spune ADEVĂRUL, dar NU TOT ADEVĂRUL. Istoria omenirii, spune Leibowitz este și cronica revoltei omului împotriva naturii istoriei.
                În fiecare generație, cultură umană și eră istorică s-au ridicat oameni, uneori grupuri de oameni care au încercat să lupte împotriva atrocităților din toată puterea lor. Acest lucru dă sens istoriei.” Se poate asculta în video clipul din You Tube intitulat -Leibowitz On History https://www.youtube.com/watch?v=ATe0UgU5M9U

  • Thomas Lewin commented on August 13, 2022 Reply

    Sunt întru totul de acord cu Doamna Galambos!

  • Marina Zaharopol commented on August 12, 2022 Reply

    Din pacate, oamenii manifesta atitudini de exces nu numai in cazul unui razboi just de aparare, ci si in cazul unor miscari progresiste, ca, de exemplu, MeToo. Au fost pedepsite personalitati politice si culturale nevinovate sau care au savarsit infractiuni minore; carierele lor au fost distruse!
    De obicei, balanta se redreseaza si judecata rationala revine la un oarecare echilibru. Sa speram…
    Mi-a placut mult articolulu!

  • BORIS MEHR commented on August 12, 2022 Reply

    TOT MAI MULȚI OAMENI DE CULTURĂ DIN LUME PROTESTEAZĂ ÎMPOTRIVA ISTERIEI INCHIZITORIALE FAȚĂ DE CULTURA, SPORTUL, ȘTIINȚA RUȘILOR ȘI CELOR DE LIMBĂ RUSĂ. ESTE LESNE PENTRU SEMIDOCȚI SĂ-ȘI ETALEZE DEZGUSTUL PENTRU O CUTURĂ PE CARE NU O ÎNȚELEG. INTERDICȚIA PROPUSÎ DE ZELENSKI DE ASE ACORDA VIZE TURISTICE RUȘILOR ESTE O ALTĂ ABERAȚIE, IAR GERMANIA O RESPINGE. ARTICOLUL EVEI GALAMBOS ESTE SALUTAR. DIN FERICIRE EDITURA HUMANITAS NU FACE RABAT ÎN CULTURĂ.

  • Radu Zaharopol commented on August 12, 2022 Reply

    Si nu sint numai scriitorii rusi; sint si muzicienii rusi, matematicienii rusi, in general, oamenii de stiinta rusi, etc., etc.

  • Tiberiu Georgescu commented on August 12, 2022 Reply

    Felicitari doamna Galambos pt. prezentarea facuta.
    Ma numar printre cei care au avut contacte directe cu cetatzeni rusi, unele f. dure intr-o aminmtire relatam cum in tren in 1944 un soldat rus a pus pistolul in piepturile sorei mele si mie pt. a jefui in voie parintii care ne insotzeau. Mult mai tarziu, in cadrul relatiior de serviciu am cunoscut colegi de breasla, rusi, medici f. competenti,pe care i-am apreciat si stimat.
    Fiecare popor are gunoaiele lui; separam: ce e bun de ce e rau si apreciem pe cei merituosi.

  • eva galambos commented on August 11, 2022 Reply

    Nici una dintre cărți nu promovează supremația spiritualității ruso-ortodoxe, dimpotrivă. Pe Evgheni Vodolazkin nu l-am amintit, am citit trei dintre cărțile enumerate, deoarece m-am ocupat de această dată de scriitoare.

  • Eva Grosz commented on August 11, 2022 Reply

    Poate fi amintit și scriitorul rus-francez
    Andrei Makine ? Pentru că mie îmi place foarte mult.

  • Andrea Ghiţă commented on August 11, 2022 Reply

    Răspunsul la întrebarea din titlul acestui articol pare de la sine înţeles şi totuşi nu este astfel, din moment ce autoarea a simţit nevoia să scrie un articol cu acest subiect. Din păcate. mulţi dintre cei aflaţi în postura de a lua măsuri administrative habar nu au de literatură, de muzică, de artă, de ştiinţă şi acţionează după ureche: dacă numele unui autor e rusesc e suspect şi trebuie interzis.

  • Anca Laslo commented on August 11, 2022 Reply

    Ar fi absolut nedrept si in defavoarea noastra in primul rand sa limitam accesul la cultura rusa. Aud ca unele teatre exclud din repertoriul lor pe clasicii rusi iar una ca asta ma convinge tot mai mult ca lumea noastra a inebunit…

  • Gheorghe Moldovan commented on August 11, 2022 Reply

    Referitor la scriitorii ruși, doresc să adaug un nume nou EVGHENI VODOLAZKIN. Este rus, născut la Kiev, în 1964. A început să scrie relativ recent, în 2005, însă, este un demn urmaș al marilor clasici ruși. Cred că, în viitor, se va mai vorbi mult despre el. Iată titlurile unor romane : „Răpirea Europei”, „Soloviov și Larionov”, „Laur”, „Aviatorul”, „Brisbane”, „Istoria Insulei”.

  • Monica Ghet commented on August 11, 2022 Reply

    Tine de demnitatea intelectuala si artistica promovarea operelor de inalta tensiune etico-estetica a marilor sau “minorelor” (??) culturi.

    Literatura rusa e inseparabila de tezaurul verbului in lume.

    Prin urmare, multumiri stimata doamna Eva Galombos pentru prezentare si justa apreciere a situatiei.

  • Eva Grosz commented on August 11, 2022 Reply

    Frumoasă prezentarea a câtorva scriitoare contemporane rusești în contextul evenimentelor actuale.
    Recomandările sunt binevenite . Eu am citit din cele amintite doar pe Ljudmila Ulitzkaja ,care mi-a plăcut
    mult.Mulțumesc.

  • Maria Roth commented on August 11, 2022 Reply

    Merci pentru frumoasele recomandari. Sunt sigura ca toate merita citite si promovate. Nici una dintre ele nu pare sa promoveze suprematia spiritualitatii ruso-ortodoxe

  • Hava Oren commented on August 11, 2022 Reply

    Absolut de acord: lumea nu este în alb și negru, ci într-o sumedenie de nuanțe de gri. Am fost revoltată să aflu despre un cercetător rus care a criticat deschis războul cu Ucraina. Rușii l-au pus pe lista neagră – iar colaboratorii lui din Vest l-au boicotat pentru că e rus. E nedrept și necinstit!

    • Eva Grosz commented on August 12, 2022 Reply

      Mă întreb dacă porțile Rusiei se vor închide pentru emigrarea oamenilor de cultură în alte țări în general și pentru emigrarea evreilor în special.
      Se pare că istoria se repetă .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *