Rămas bun, Theodor Toivi!

În zorii anului 2024 a părăsit această lume, la vârsta de 87 de ani, Theodor Toivi, un colaborator devotat al Revistei Baabel. Născut la Ploieşti, într-o familie din clasa de mijloc (proprietară a Hotelului Europa), Theodor Toivi a trăit toate schimbările majore care au afectat evreimea în cea de a doua jumătate a veacului XX: prigoana antisemită, deposedarea de avere a familiei, anii democraţiei-populare şi primii ani ai ceauşismului, inclusiv şicanele Securităţii, ca apoi să se confrunte cu provocările stabilirii în Israel.

După absolvirea liceului şi apoi a facultăţii de Petrol şi Gaze, Theodor Toivi s-a afirmat ca un excelent inginer, cercetător şi inventator atât în România socialistă – obţinând, printre altele, Medalia de aur la Târgul Internaţional de la Leipzig – cât şi în Israel, devenind unul dintre cei mai apreciaţi constructori de utilaje hidraulice. S-a perfecţionat în SUA şi a colaborat cu firme din multe ţări occidentale şi nu numai.

Theodor Toivi a început să publice în Baabel în mai 2015, când – fiind deja cititor al revistei – ne-a trimis un mail în care îşi exprima dorinţa de a ni se alătura ca autor. Avea un stil concis şi alert care vădea o experienţă literară anterioară. Curând am aflat că publicase în Israel câteva cărţi în limba română: ficţiune (spionaj) şi memorialistică[1].

De-a lungul celor opt ani cât a publicat în Baabel, Theodor Toivi a abordat o tematică variată, dar subiectele care au adus valoare adăugată revistei noastre au fost cele despre destinul familiei sale (înainte şi după război)[2], istoria Uzinei 1 Mai, a cercetării şi proiectării de utilaj petrolier din Ploieşti[3], emigrarea în Israel şi realizarea profesională[4], figurile emblematice ale evreimii ploieştene postbelice[5], amintirile despre Sanda[6], soţia pierdută acum câţiva ani. 

A mai publicat note de călătorie în Europa, SUA şi URSS, un ciclu de articole despre muzică şi dans, un ciclu despre cele mai moderne tehnici militare şi reflecţii asupra situaţiei politice din Israel.

Numărul mare de accesări ale articolelor sale din Baabel atestă că cititorii erau interesaţi de ceea ce scria, fapt care i-a înseninat anii senectuţii, când starea de sănătate nu i-a mai permis să călătorească şi apoi, după decesul soţiei, a avut de înfruntat spectrul singurătăţii.

Theodor Toivi a părăsit această lume, dar articolele sale păstrează crâmpeie din amintirile sale, informaţii despre realizările sale profesionale, despre evenimentele cu care a fost contemporan. Atâta vreme cât lumea îi va citi scrierile nu va fi uitat, continuând să trăiască prin ceea ce a publicat.

Fie-i memoria binecuvântată!


[1] Mai multe amănunte găsiţi în articolul Scrierile mele https://baabel.ro/2018/02/scrierile-mele/

[2] https://baabel.ro/2015/08/amintiri-de-familie/, https://baabel.ro/2015/07/gradinita-din-piata-hirsch-din-brasov/, https://baabel.ro/2017/11/hotelul-europa-din-ploiesti/, https://baabel.ro/2017/11/amintiri-din-anii-razboiului-1941-1944/, https://baabel.ro/2023/07/amintiri-triste-despre-viata-nefericita-a-fratelui-si-surorilor-tatalui-meu/, https://baabel.ro/2022/08/23-august-1944/, https://baabel.ro/author/theodor-toivi/page/5/, https://baabel.ro/2015/05/anul-1968-arestarea-mamei-si-lupta-pentru-eliberarea-ei/,

[3] https://baabel.ro/2021/10/de-ce-a-disparut-intreprinderea-1-mai-din-ploiesti-raspunsuri-posibile/, https://baabel.ro/2021/01/mutatiile-mass-mediei-orgolii-si-naivitati-din-vremea-tineretii/, https://baabel.ro/2020/09/amintiri-de-la-serviciul-proiectari-1965-1979/, https://baabel.ro/2019/01/cazul-dimitrie-tomozei/,

[4] https://baabel.ro/2020/02/platforma-gloria-s-a-nascut-si-pe-planseta-mea/, https://baabel.ro/2016/05/medalia-de-aur-de-la-leipzig/, https://baabel.ro/2020/04/inceputurile-serviciului-in-haifa/, https://baabel.ro/2020/04/succese-avansari-si-amintiri-triste-in-20-de-ani-de-cariera/, https://baabel.ro/2019/02/1980-primele-trei-luni-in-tara-sfanta/, https://baabel.ro/2018/08/fosti-colegi-de-prestigiu-amintiri-despre-dr-g/,

[5] https://baabel.ro/2021/12/evrei-din-ploiesti-in-perioada-post-23-august-1944/,

[6] https://baabel.ro/2023/06/sanda-i-cum-ne-am-cunoscut-logodit-si-casatorit/, https://baabel.ro/2023/07/sanda-ii-popasuri-pe-drumul-casniciei-noastre/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Teșu Solomovici commented on January 10, 2024 Reply

    TEȘU SOLOMOVICI

    Moartea lui Toivi ne întristează. Ne-a părăsit un om de calitate, sârguincios, talentat. Prietenia sa m-a onorat. A fost ani în șir colaboratorul principal al revistei „MAXIMUM” pe care o editez la Tel Aviv, deținea rubrica „Cu degetul pe pulsul Israelului”, dar concomitent colabora și cu alte articole pe teme locale și internaționale. Editura TEȘU i-a publicat primele două romane și o carte de călătorii. De două ori Centrul Cultural Israeliano-Român și Revista MAXIMUM i-a decernat Premiul „Cartea Anului”, iar anul trecut a devenit vicepreședintele USILR (Uniunea Scriitorilor Israelieni de Limba Română). Se spune că adevărata moarte vine cu uitarea celui care pleacă dintre noi. Nu-l vom uita! .

  • Marica+Le commented on January 3, 2024 Reply

    Condoleanțe sincere!
    In cadrul Baabel, am discutat uneori cu ing Teodor Toivi. In Ro i s- a luat un interviu si la TV, in care una din problemele dezbatute era predarea intnsiva a matematicii in institutele tehnice. Daca Math ii ajuta pe ingineri in activitatea lor viitoare.
    Sunt surprinsa de disparitia lui Teodor Toivi, mai ales ca inainte de 7 octombrie 2023 era inca activ in cadrul revistei.
    Z” L

  • BORIS MEHR commented on January 3, 2024 Reply

    L-AM CITIT CU INTERES. ZICHRONO LIVRAHA

  • Galambos+Eva commented on January 3, 2024 Reply

    Imi pare rau. Condoleanțe familiei

  • gabriel+gurman commented on January 3, 2024 Reply

    Ing. Toivi a fost soțul unei bune colege de an a mea la facultatea de medicina, Sanda Brucker.
    I-am apreciat enorm pe amandoi si am regretat faptul ca nu am reusit sa-i reintalnesc in Israel.
    GbM

  • klein ivan commented on January 3, 2024 Reply

    Condoleanțe sincere familiei.K.I.

  • Tiberiu Ezri commented on January 3, 2024 Reply

    Foarte impresionant necrolog.
    Condoleanțe, fie-i țărâna ușoară. Zichrono livraha!

  • Marina+Zaharopol commented on January 3, 2024 Reply

    Sa-i fie memoria binecuvantata!
    Condoleante celor apropiati!

  • Lucian-Zeev+Herscovici commented on January 3, 2024 Reply

    Sa-i fie amintirea binecuvantata. Condoleante familiei.

  • Elena Stoican commented on January 2, 2024 Reply

    Scrierile au avantajul de a supraviețui autorului lor. Rămân să fie citite sau recitite odată cu gândul că persoana care-ți “vorbește” nu mai e. E un sentiment tare greu de gestionat. R.I.P., Theodor Toivi!

  • Veronica Rozenberg commented on January 2, 2024 Reply

    Inginerul Theodor Toivi a scris până nu demult comentarii la articolele privind situaţia politică din Israel sau din alte locuri, a participat cam la toate comentariile articolelor cu caracter politic, a avut o viziune şi o prezentă profesională, fiind interesat nu numai de politică, dar şi de turism, cultură, tehnică.

    Locuia în apropierea mea şi îmi trimitea câteodată poze din Haifa, poze de care era foarte mândru. Aş mai menţiona şi aprecia sinceritatea pe care a dovedit-o în scrierea ultimelor sale articole biografice.

    Nu am ştiut că era aşa un fervent participant la Baabel încă din anul 2015. Ca orice pierdere umană, o senzaţie de părere de rău, de tristeţe, alături de tristeţea generală care dăinuie ţara pe care Toivi se pare că a iubit-o mult!!
    Fie-ţi memoria binecuvântată dle inginer Toivi!!

  • Eva+Grosz commented on January 2, 2024 Reply

    Trist. Să-i fie amintirea binecuvântată.

  • Anca Laslo commented on January 2, 2024 Reply

    Odihnă în pace, condoleanțe sincere celor apropiați.

  • Hava Oren commented on January 2, 2024 Reply

    Odihnească-se în pace.

  • George Vigdor commented on January 2, 2024 Reply

    RIP. Baruch Dayan Haemet !

  • Peter commented on January 2, 2024 Reply

    Condoleanțe familiei, prietenilor, tovarășilor și cititorilor săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *