A fost Crăciunul, Hanuca, vine Anul Nou și poate că noi și cei dragi nouă s-au săturat de cozonac, oricât de bun ar fi fost sau de gogoșile se mănâncă de Hanuca, sărbătoarea evreiască a luminilor și am ar dori altceva. Cred că la ora actuală gospodinele și-au cumpărat și cele mai noi cărți de bucate cu sfaturile utile de a găti în așa fel încât mâncăm și slăbim – de curând am văzut un film în care se făcea reclamă la mâncarea…moleculară – dar, de ce să nu recunoaștem că de sărbători ne întoarcem la cartea de bucate a mamei, mai ales, cum este cazul meu. Mama mea, Irina Szmuk, a fost autoarea unor astfel de cărți. Așa că vă propun să coaceţi o prăjitură după una dintre reţetele ei. (Nu voi trece, cum nici ea nu a făcut-o, câte calorii cuprinde).
Ingrediente
Blatul: 350g făină, 200g unt, un ou, 10g drojdie, o lingură zahăr, 1/2 dl lapte, o lingură smântână, o priză de sare.
Umplutura: 250g nuci, 250g zahăr, coaja unei lămâi, 100g unt, 100g miere, un gem acrișor.
Facem o cocă din drojdia desfăcută în lapte și puțin zahăr, făina, untul, oul, smântâna, priza de sare și o împărțim în trei părți egale. O punem în frigider pentru o oră. Întindem prima parte, o ungem cu gem, o presărăm cu jumătate din nucile amestecate cu tot atâta zahăr, și jumătate din lămâia rasă, o stropim cu jumătate din mierea topită și jumătate din untul de asemenea topit. Acoperim cu a doua foaie întinsă și, repetăm unsul cu gem, nucile amestecate cu zahăr, lămâia rasă, mierea și untul topite și acoperim cu a treia foaie întinsă. Ungem fie cu ciocolată topită la abur fie cu gălbenuș vanilinat și coacem la foc lent. După răcire tăiem prăjitura în felii lunguiețe.
Poftă bună!
Eva Szmuk