Yom Kipur este sărbătoarea dramatică a sufletului ziua în care, potrivit tradiţiei, evreul îşi cercetează sinele, îşi asumă încălcările Legii divine pe care le-a săvârşit – cu sau fără voie – dorind să le ispăşească. „Ziua cea mai lungă” aRead more…
Andrea Ghiţă: SCRIITORUL RODION MARKOVITS a fost COMEMORAT de SĂTMĂRENI
Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE), Comunitatea Evreilor Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare şi Primăria comunei Gherţa Mică şi-au dat mâna pentru a-l comemora pe Rodion Markovits (1884, Gherţa Mică – 1948,Read more…
Irina Markovits: CINCI IDEI pentru SEPTEMBRIE
Suntem la mijlocul lui septembrie, lucru care, din punct de vedere stilistic, înseamnă că începem să facem tranziţia către garderoba de toamnă. Meteorologic ne simţim la sfârşit de vară, mental ştim că suntem în alt sezon – parcă nu maiRead more…
Lucian-Zeev Herşcovici: TORA ŞI BUCURIA ÎNVĂŢĂTURII
Ce reprezintă TORA (=Pentateucul) în iudaism? Răspunsul este: cartea fundamentală. După cum ea reprezintă cartea fundamentală în toate religiile creştine. Este cartea pe baza căreia s-a dezvoltat civilizaţia iudeo-creştină europeană. În iudaism, ea are un rol în plus: este carteaRead more…
Andrea Ghiţă: „PROFUL”, „PROAFA” şi…RISCURILE MESERIEI
Cred că nu sunt singura persoană care, aflată în situaţia de a întâlni o personalitate ştiinţifică sau culturală ce a deţinut sau deţine mai multe funcţii importante, rezolvă chestiunea delicată a adresării cu „Domnule/doamnă profesor!, considerând (pe drept cuvânt) că aceasta este calitatea cea mai importantă şi perenă a unui savant sau cărturar. Toate demnităţile sunt trecătoare, dar cea de profesor nu ţi se poate retrage, întrucât cu cât eşti mai bine pregătit şi mai valoros din punct de vedere profesional, cu atât e mai important să transmiţi celorlalţi zestrea cunoştinţelor, a experienţei acumulate. Nu am scris întâmplător demnitatea de profesor pentru că această profesiune presupune toate atributele demnităţii (aşa cum e definită în DEX): prestigiu, autoritate profesională şi morală şi rang. Un rang conferit de societate, reflectând locul ocupat de cel însărcinat cu instruirea şi educarea generaţiei de mâine. Cred că odată căpătată, demnitatea de profesor te însoţeşte toată viaţa…numai că, de o vreme încoace, condiţia profesorului este tot mai puţin demnă şi tot mai puţini profesori sunt demni de acest statut. Read more…
Laszlo Alexandru: BIOGRAFIE POLIGLOTĂ (II)
Eram în mijlocul unei situaţii lingvistice complexe şi refuzam să tranşez unilateral opţiunea. Orice s-ar spune, povestea mea nu era aşa delicată ca aceea ilustrată de Hannah Arendt. Fiică de evrei germani, ea a crescut şi s-a format în agitaţiaRead more…
Paula Duţă: DETALIILE unei ZILE FRUMOASE
Uneori îmi iau aparatul de fotografiat. Mă las purtată de o temă care-mi tresare din imaginaţie. Străbat aceleaşi drumuri, de fiecare dată găsesc ceva inedit, revin la locuri ştiute pe care încerc să le văd din altă perspectivă. Nu măRead more…
Paul Schveiger: REFLEXII asupra cărţii „ANTISIONISM şi ANTISEMITISM în SECOLUL 21” , de Robert S. Wistrich
Autorul acestui text este un bine cunoscut specialist în domeniu, recunoscut internațional pentru contribuțiile sale la studierea antisemitismului, acest fenomen străvechi care, în cursul mileniilor și al secolelor, s-a adaptat totdeauna la cerințele vremurilor…
István Rostás-Péter: EXCURSII INTEMPESTIVE
Bunica mea, copilă fiind, îl ajuta pe străbunicul la spălat aur. Firicelele strânse cu multă migală au ajuns repejor la băncile din Turda pentru a ajuta familia cu şapte copii. Dar un alt copil, de data aceasta întîmplător cel care semneazăRead more…
George Hida: PE SCURT despre GOURMAND şi GOURMET
Gourmand, gourmet. Nici în română şi nici în engleză nu există o diferenţă semnificativă între cei doi termeni franţuzeşti, amândoi reprezentând o persoană care se bucură şi apreciază actul de a mânca şi mâncărurile. Totuşi, nu este chiar aşa. FiecareRead more…
Gabriel Ben Meron: YOM KIPUR şi cu MINE
Dacă ar veni o lege care ar aboli ziua de Kipur, eu aş fi foarte necăjit. Nu pentru că n-aş putea alege o altă zi de post, ci pentru că s-ar distruge un element extrem de important care leagă milioaneRead more…
George Farkas: ISPITA NEGĂRII
Chiar dacă vinovăţia resimţită faţă de membrii familiei sale îi provoacă o imensă durere, Katharina von Kellenbach se consideră o persoană norocoasă. Avea 13 ani când cineva îi pusese în faţă un articol de ziar care dezvăluia detalii legate deRead more…
Eva Galambos: O ISTORIE FASCINANTĂ a EVREIMII din BANAT
Sunt arădeancă şi, credeţi-mă, în tinereţea mea cei 50 de km. care ne despărţeau de Timişoara despărţeau două lumi. Acest lucru nu m-a împiedecat însă să mă căsătoresc cu un timişorean. De aceea am vrut să citesc cartea „Evreii dinRead more…
Eva Galambos: CINE CÂŞTIGĂ şi CINE PIERDE din ACORDUL SIRIAN de DEZARMARE CHIMICĂ?
Cea mai mare parte a lumii a răsuflat uşurată când, la al 12-lea ceas, nişte cuvinte rostite aiurea de secretarul de stat al SUA, John Kerry, au devenit fundamentul acelui acord ruso-american de care se leagă speranţele unei soluţii fărăRead more…
Evi Szmuk: Din NOU la VIENA
După zece ani, iată-mă din nou la Viena. Surprinzător de schimbată. În bine. Tot orașul revopsit, înfrumusețat. Abundență de turiști. Mai ales ruși. Cam 70%. Autocarele îi transportă peste tot. În prima zi ne urcăm, fiica mea și eu, într-unulRead more…
Irina Markovits: CU ce ne ÎNTOARCEM din VACANŢĂ?
“Cu nisip prin buzunarele blugilor, cu pielea bronzată şi sute de fotografii pe instagram”- asta am răspunde cam toate. Uneori, poate şi cu bagajele ceva mai pline decât erau la plecare. Nu-mi dau seama care este motivul pentru care vremRead more…
Andrea Ghiţă: PROETNICA 2013, PLUSURI şi MINUSURI
Faptul că nu am participat la niciuna dintre cele zece ediţii anterioare ale Festivalului Proetnica de la Sighişoara nu poate constitui nicidecum o virtute, ci reflectă doar opinia mea (nu grozav de favorabilă) despre festivalurile de tip „Cântarea minorităţilor”. Anul acesta, însă, fiind invitată la o masă rotundă despre minoritatea armenească, am poposit şi eu în cetatea Sighişoarei, unde ediţia a XI-a Proetnicii era în toi.Read more…
Tiberiu Roth: ZECE BĂRBAȚI, ZECE PORUNCI
Impunerea unui cvorum de zece bărbaţi pentru desfăşurarea unui serviciu religios, a înlesnit alegerea unei structuri minimale capabilă să administreze o comunitate. Cifra de zece are semnificaţii diferite dar Talmudul defineşte că pentru sanctitatea unei adunări este necesar un “minian”.Read more…
Paula Duţă: FESTIVALUL „ STRADA ARMENEASCĂ” un SUCCES de la PRIMA EDIŢIE
La începutul lunii august din freamătul cotidian s-a desprins un afiş anunţând desfăşurarea pe strada Armenească a unui festival reprezentativ pentru Comunitea Armeană din Bucureşti.
Laszlo Alexandru: BIOGRAFIE POLIGLOTĂ
A fi poliglot echivalează, probabil, cu a stăpîni mai multe meserii. Un proverb maghiar consideră că eşti atîţia oameni, cîte limbi vorbeşti (“Annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz”). Ce minunat e să conturezi tablouri, să amesteci acizi şi să repariRead more…