Multe capodopere ale literaturii şi teatrului liric au ca tematică esenţială scene de viaţă, personaje, situaţii dramatice în legătură cu sau chiar din viaţa ţiganilor. Cred că ar fi potrivit să se reamintească mai des că ţiganii nu au fostRead more…
Miriam Bercovici: AMERICA de peste POGROM – un ROMAN ZGUDUITOR
Romanul apărut la editura Cartea Românească în 2014 nu este o ficţiune, ci o tristă realitate care arată că oricând o populație relativ pașnică, vecini lângă care ai copilărit, oameni pe care i-ai iubit și ai crezut că-i cunoști, pot deveniRead more…
Lucian-Zeev Herşcovici: TU BIŞVAT – UNITATEA dintre OM şi POM
Atunci când mă gândesc la sărbătoarea de TU BIȘVAT (Anul Nou al Pomilor), îmi pun câteva întrebări. Este aceasta o sărbătoare filosofică sau o sărbătoare practică, folclorică? Sau deține ambele aspecte? Este ea o sărbătoare mare sau o sărbătoare minoră?Read more…
Liana Saxone-Horodi: DINU SĂRARU la ICR TEL AVIV
Miercuri, pe 21 ianuarie ne-am dus la ICR Tel Aviv pentru a participa la o întâlnire cu scriitorul Dinu Săraru, prilejuită de jubileu apariţiei romnului său emblematic: Nişte ţărani. Am ajuns ceva mai devreme decât ora începerii manifestării şi Maestrul,Read more…
Júlia Szilágyi: RÂNDURI DESPRE CARTEA FĂRĂ SOMN (*) .
Este o carte clujeană. Cartea memoriei. Aici m-am născut şi aici am născut. Aici este locul meu de veci şi locul de veci al părinţilor mei. Oare de ce s-o fi numind strada Şoimilor locul unde se află cimitirul? LocRead more…
Irina Markovits: CU CE MĂ ÎMBRAC LA SALĂ?
De câteva luni fac sport. Sigur că, la fel ca multe femei, îl fac pentru a deveni o “perfectă clepsidră”. Însă e mai mult decât dorinţa de a-mi modela corpul. Sportul a devenit barometrul meu pentru ambiţie, tenacitate, perseverenţă. Nu măRead more…
George Hida: CURĂ de SLĂBIRE şi DETOXIFIERE
Întrebarea este ce putem face să scăpăm: de kilogramele în plus aşezate triumfător pe burtă sau pe buci; de senzaţia de gust amar în gură; şi de balonarea perpetuă. Cei mai mulţi dintre noi vor să se simtă din nouRead more…
George Farkas: CU PESIMISM, după COMEMORĂRILE de la AUSCHWITZ
Anul acesta subiectul aniversării zilei în care lagărul Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de soldaţii Armatei Roşii pare să fi ocupat mai mult loc în presă şi ceva mai mult spaţiu în programele TV . Cauzelor „obiective” ale acestui fenomen liRead more…
Evi Szmuk: PĂRINTELE ILUMINISMULUI, SPINOZA
De curând a apărut la editura Vellant, în traducere, o carte publicată relativ recent în SUA, Problema Spinoza, de Irvin D. Yalom, autor a numeroase lucrări prestigioase de psihoterapie, precum şi al romanelor Plânsul lui Nietzsche, Soluţia Schopenhauer . CarteaRead more…
Eva Galambos: CE SE VA ÎNTÂMPLA cu GRECIA?
Cred că la ora asta este o întrebare atât de grea încât alții, mult mai buni cunoscători ai situației din această țară, nu au făcut prognoze. Sătui de șase ani de austeritate, de salarii și pensii reduse, șomaj și multeRead more…
Eva Galambos: MULTICULTURALISMUL – ALTFEL
De câtva timp, multiculturalismul – fenomen atât de drag nouă și altora care trăiesc într-un mediu unde condițiile istorice, geografice, politice au impus sau permis coexistența mai multor popoare, limbi, tradiții – a devenit un cuvânt hulit. În urmă cuRead more…
Gabriel Ben Meron: VIVE la PETITE DIFFÉRENCE!
Ceea ce am văzut în oraş nu e deloc o himeră. Atmosfera întâlnită era cea adevărată. Oamenii nu numai că păreau, dar chiar erau relaxaţi, preocupaţi de gânduri şi proiecte similare, dacă nu identice, cu cele ale oricărui locuitor alRead more…
Andrei Banc: CÂT de INTELIGENTĂ poate fi INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ?
Puterea calculatoarelor a crescut enorm în ultimele decenii dar ”creierul artificial” a rămas deocamdată mai mult o metaforă decât o realitate. Iar prin deceniul IX al secolului trecut a avut loc un val de falimente ale firmelor care se ocupauRead more…
Andrea Ghiţă : PRIMA IUBIRE LA PREZENTUL CONTINUU
De curând am primit – via Facebook – fotografia unor prieteni foarte dragi – Eva şi Akiva (pentru prieteni Laci) Leob din Natanya, sărbătorind 69 de ani de căsătorie. I-am regăsit învăluiţi în acelaşi glob de tandreţe iscat – suntRead more…
Tiberiu Roth : CE AU MAI FĂCUT MOGULII?
Am făcut o călătorie în India de Anul Nou. Un tur organizat,pentru vizitarea celebrului ”triunghi de aur”, adică orașele Delhi (Old și New!), Agra și Jaipur. Monumentele fără egal ale Imperiului Mogul. Impresionant ! Îţi taie răsuflarea ! Între cele trei orașeRead more…
Serena Adler: AMINTIRI despre Nea VASILE
Prietenii ortodocşi ce poartă numele de Vasile îşi sărbătoresc onomastica în fiecare an pe 1 ianuarie, o zi care mi-l readuce în memorie pe «Nea Vasile Tâmplarul». Apelativul « tâmplarul » arată şi în ce meserie era un mare meşter Nea Vasile!Read more…
Andrea Ghiţă: PĂRINŢII MEI, în IANUARIE 1945
Doina Gecse-Borgovan: TANTI ANI
Amintirea lui Tanti Ani m-a pocnit de-a dreptul de dimineaţă, fără să-mi dau seama de ce. Era şefă de unitate la librăria din cartierul copilăriei mele, Marna. O librărie nouă, deschisă la parterul unui bloc nou şi el, construit peRead more…
Eva Galambos: “UCIŞI PENTRU VINA DE A FI EVREI”
Această propozițiune sub forma: «aveau o singură vină aceea de a fi evreu» o folosim adesea când ne referim la victimele Holocaustului. O regăsim în paginile cărților de istorie, în paginile unor ziare, în evocări ale supraviețuitorilor. Nu m-am gânditRead more…
George Farkas: DUMINICA LIBERTĂŢII, EGALITĂŢII ȘI… NAIVITĂŢII
Nici măcar euforia lui Bernard Henri Levy cu ocazia interviului ad-hoc pe care l-a acordat Christianei Amanpour de la CNN în toiul demonstraţiei istorice de la Paris n-a reuşit să–mi uşureze sacul de îndoieli cu care mă lupt zi deRead more…