Baabel la 10 (zece) ani

Astăzi, 28 iulie 2022, se împlinesc zece ani de la acea zi de sâmbătă, când am lansat în spaţiul virtual nava sub pavilionul Baabel, purtând la bord un singur articol, întitulat Armonia din babilonie (https://baabel.ro/2012/07/armonia-din-babilonie/) prin care defineam profilul noii publicaţii fondate împreună cu Eva Galambos. Pe parcursul deceniului care a trecut am marcat, an de an, aniversarea revistei, împărtăşind cititorilor realizările, împlinirile și neîmplinirile noastre. Doritorii le pot răsfoi în subsolul acestui articol[1]

Cred că aniversarea de 10 ani (de căsnicie, de la absolvirea liceului, facultăţii etc.) este cea mai aşteptată şi mai frumoasă, pentru că îmbină experienţa unui răstimp nu foarte îndelungat, dar semnificativ, cu speranţa în alte multe aniversări rotunde (jubilee) – vremea fiind încă „tânără”, nu-i aşa?

Dar, până la urmă, cel de al zecelea an este tot un (singur) an şi, având la dispoziţie dările de seamă anuale, nu cred că mai are rost să fac un bilanţ „decenial”, cu excepţia unei comparaţii relevante (cred eu):

Primul număr al revistei, apărut în ziua de joi 31 iulie 2012, avea 5 (cinci) articole, scrise de 3 (trei) colaboratori (le puteţi consulta aici https://baabel.ro/2012/07/ ), iar acum, în caseta redacţională – care apare în partea dreaptă a oricărui articol accesat – puteţi număra peste 80 de autori[2] care au semnat, de-a lungul anilor în revista noastră, în timp ce media articolelor/număr s-a triplat. Desigur, non multa sed multum şi tocmai de aceea ne-am străduit și ne străduim să ridicăm mereu ştacheta calităţii, să îmbogăţim și să diversificăm subiectele articolelor.

Pe de altă parte, revista a devenit şi o adevărată „pepinieră” de autori de carte. Anul acesta doi baabelieni au publicat volume în care au adunat articolele (sau și articole) apărute în Baabel. Soarta a făcut ca amândoi să-şi prezinte cărţile și la Cluj.

În 8 iunie 2022, Peter Biro îşi lansa, în ambianţa barocă a Palatului Bánffy, trei cărţi (în maghiară, română și germană): Váradtól, Váradig, Vom Taumeln zwischen den Kulturen şi Incredibila poveste a lui Jean-Jacques Récamier, omul-canapea – cuprinzând și versiunile originale sau traduse ale unor articole publicate în premieră în Baabel.

Cluj, 8 iunie 2022, Muzeul de Artă. Lansarea volumelor lui Peter Biro. De la stânga la dreapta: autorul, Judit Simon, jurnalistă, Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj

În 14 iunie 2022, în acelaşi palat care găzduieşte Muzeul de Artă din Cluj, Andrei Schwartz îşi prezenta publicului cititor cel de al doilea volum de proză scurtă – Aristocratul Roşu şi alte povestiri – alcătuit din articolele publicate în Revista Baabel.[3]

Cluj, 14 iunie, Muzeul de Artă. Lansarea volumului Aristocratul Roșu. De la stânga la dreapta: autorul, Adrian Grănescu, scriitor, şi jurnalistele Doina Gecse-Borgovan şi Andrea Ghiţă

Ambele lansări au fost evenimente remarcabile, gustate de cititorii clujeni şi, implicit, au contribuit şi la sporirea faimei revistei.

Din păcate, împlinirile au fost umbrite de tristeţe. În mai 2022 Revista Baabel pierdea unul dintre oamenii săi de bază, prezent în paginile ei încă din primul an.

Tiberiu Roth (feb.1935 – mai 2022)

Tiberiu Roth a părăsit această lume la vârsta de 87 de ani… Absenţa sa este resimţită puternic şi de Revista Baabel, unde timp de aproape un deceniu a publicat, număr de număr, articole care vădeau erudiţia şi înţelepciunea sa, viziunea holistică şi originală asupra trecutului şi viitorului evreimii. Făcea parte din colegiul nostru de redacţie, era un sfetnic preţios, un om foarte apropiat de Baabel. Fie-i memoria binecuvântată!

În acest an ni s-au alăturat doi autori noi, pe care-i invit să se prezinte:

Gheorghe Moldovan

M-am născut la 24 mai 1946 în localitatea Simeria din jud. Hunedoara. Am urmat Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din Timișoara, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini. La încheierea stagiului în producție, în 1972, am devenit profesor-inginer la Școala Profesională Specială nr. 2 din Timișoara, școală în care erau profesionalizați copii cu deficiențe de auz. La această școală am funcționat timp de 38 de ani, până când m-am pensionat, în anul 2010.

În ultimii ani de activitate didactică am cedat unor impulsuri mai vechi de cercetare istorică. Deși intenția inițială era de a scrie o monografie a școlii în care lucram, cercetările pe care le-am făcut au scos la iveală o serie de realități ale trecutului care erau total uitate și care depășeau limitele unei simple monografii. În final, au rezultat un număr de opt cărți referitoare la istoria învățământului special din țara noastră[4] 

De asemenea, rezultatul studiilor le-am publicat în diferite reviste din țară, inclusiv Baabel, aducând în atenţia cititorilor o tematică inedită.

Ivan Schwartz:

Iom Huledet Sameach, Baabel! La Mulți Ani, Baabel!

O aniversare minunată, o ocazie să felicităm pe editorii ei și pe toți scriitorii articolelor pe care le citesc cu mult interes și curiozitate.

Anul acesta m-am asociat și eu cu modestul articol despre amintirile unui medic stagiar din România. Am făcut cunoștință cu redactorul revistei, d-na Andrea Ghiță, dar doresc să mă prezint tuturor scriitorilor și iubitorilor acestei reviste. Mă numesc Ivan Schwartz, născut la Cluj în 1948, absolvent al liceului Ady Șincai și licențiat al Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, promoția 1972. După trei ani de stagiu la Bătarci am emigrat în Israel împreună cu soția mea, Iulia Friedman, fostă colegă de facultate, și băiețelul nostru Robert care tocmai împlinise trei ani. Visul din anii studenției de a deveni chirurg s-a împlinit după ce am terminat specializarea în spitalul Meir din Kfar Saba, unde locuim și în prezent. În anii de practică chirurgicală m-am axat pe două domenii, chirurgia bariatrică (a obezității) și traumatologie, în ultimii 20 de ani fiind directorul centrului de traumatologie din spital. M-am pensionat în 2015, am redus treptat activitatea profesională și ne-am orientat preocupările spre domenii care mi-au fost dragi toata viața: muzica, artele, literatura, excursii în lume, iar în ultimii trei ani am început să scriu un roman autobiografic pe care încerc să-l continui cu amintiri din anii în care am practicat chirurgia. Viața ne rezervă multe surprize, uneori mai grele, uneori neașteptat de plăcute. Dacă poți să le observi, să le primești cu înțelegerea și maturitatea vârstei, sunt șanse să fii fericit, să te bucuri de tot ce este frumos în cadoul unic numit VIAȚĂ!

Baabel s-a bucurat de o audienţă constantă care – la fel ca anul trecut – ar putea umple zilnic cu cititori o sală de cinema de dimensiuni medii.

Închei acest articol invitându-vă să vă imaginaţi o sală elegantă, cu fotolii capitonate, în care stau comod cititorii, cu ochii pe numărul curent al revistei Baabel.

Desigur, cititorii noştri sunt risipiţi în multe locuri din lume (din România, până în SUA, din Israel, până în Australia, din Canada, până în Armenia), dar se întâlnesc cu toţii în sala primitoare a site-ului https://baabel.ro/, unde le dorim să rămână cât mai mult timp!

Andrea Ghiţă


[1]Iulie 2013

Un an de Baabel

https://baabel.ro/2013/07/eva-galambos-un-an-in-baabel/

iulie 2014

Impresii la a doua aniversare

https://baabel.ro/2014/07/andrea-ghita-impresii-la-aniversare/

iulie 2015

Trei ani de Baabel

https://baabel.ro/2015/07/trei-ani-de-baabel/

iulie 2016

Patru ani de Baabel

https://baabel.ro/2016/07/patru-ani-de-baabel/

iulie 2017

Să închinăm un pahar, la cinci ani de Baabel

https://baabel.ro/2017/07/sa-inchinam-un-pahar-la-5-ani-baabel/

iulie 2018

Şase ani în Baabel și un tort aniversar

https://baabel.ro/2018/07/sase-ani-in-baabel-si-un-tort-aniversar/

iulie 2019

Şapte ani în Baabel și un tort de maximă audienţă

https://baabel.ro/2019/07/sapte-ani-in-baabel-si-un-tort-de-maxima-audienta/

iulie 2020

Opt ani în Baabel și un tort de îngheţată prăjită

https://baabel.ro/2020/07/baabel-implineste-8-opt-ani-dare-de-seama-si-o-portie-de-inghetata-prajita/

iulie 2021

Baabel împlineşte 9 ani în cifre şi litere

https://baabel.ro/2021/07/baabel-implineste-9-noua-ani-in-cifre-si-litere/

[2] Lista autorilor baabelieni în ordine alfabetică: SERENA ADLER, IRINA AIRINEI, ROMAN BAICAN, ANDREI BANC (d.2018), MIRJAM BERCOVICI, PETER BIRO, LYA BENJAMIN, JACK CHIVO, VLAD CIURDAR, VIOREL-TIBERIU COSTE, PAULA CRĂCIUN, DARIA DASCĂLU, EFRAIM DASCĂLU, EMILIAN M. DOBRESCU, ILYA EHRENKRANZ, GHEORGHE EISIKOVITS, RODICA EIZIKOVITS, TIBERIU EZRI, GEORGE FARKAS, SIMONA FUCHS, EVA GALAMBOS, DORIAN GALBINSKI, DOINA GECSE-BORGOVAN, TIBERIU GEORGESCU, ANDREA GHIŢĂ, VALENTIN GHIŢĂ, EVA GROSZ, ANDREI GRÜN, GEORGE HIDA, LUCIAN-ZEEV HERSCOVICI, MIREL HORODI, LIANA SAXONE-HORODI, CAROL IANCU, VERA IEREMIAŞ-LAZAR, ANDREI IZSAK, NICOLAE KALLÓS (d. 2018), DÁNIEL KÁROLY (d.2018), MIKE KLEIN, IVAN KLEIN, GEORGE KUN, EDI KUPFERBERG, RÓBERT LACZKÓ VASS, ANCA LASLO, LASZLO ALEXANDRU, THOMAS LEWIN, DANIEL LŐWY, IRINA MARKOVITS, ALEXANDRU MARINESCU, GABRIEL BEN MERON, MAGDA MIHĂILESCU, STRUL MOISA, GHEORGHE MOLDOVAN, TEREZA MOZES, JUDIT MUREŞAN, EMIL NICOLAE-NADLER, VASILE NUSSBAUM, HAVA OREN, CLAUDIA PASPARAN, ZOE PETRE (d.2015), ISTVÁN ROSTÁS-PÉTER, GEORGE ROTH, MARIA ROTH, TIBERIU ROTH (d.2018), VERONICA ROZENBERG, ERIKA SCHAFFER, GEORGE SCHIMMERLING, ANDREI SCHWARTZ, IVAN SCHWARTZ, ILONA SIMON, IVAN SIPOS, SULAMITA SOCEA, CARMEN STOIANOV, EDITH ŞIMŞENSOHN, CSABA T. SZABO, G. SEBESTYEN SZEKELY, EVA SZMUK, PETER SZMUK, ZOLTÁN TIBORI SZABO, THEODOR TOIVI, MIHAI VASILESCU, JOHANAN VASS, EMESE VIG, GEORGE VIGDOR, MOSHE YASSUR, ANDREI ZADOR, MARINA ZAHAROPOL, RUDI ZIMAND

[3] Prima culegere a articolelor din Baabel a apărut în 2020 şi se întitulează Lecturi obligatorii.

[4] 1. Începuturile învățământului special în Timișoara (2007). 2. Istoria învățământului bănățean pentru surdomuți (2010).3. Prima carte de logopedie tipărită în România. Timișoara – 1900 (2012). 4. Literatura surdologică în România interbelică (2015).5. Contribuția comunității armenilor din Elisabethopolis (Dumbrăveni) la înființarea și funcționarea primei școli pentru surdomuți din România (2017).6. Învățământul deficienților din prima jumătate a secolului XIX, în Ardeal și Banat (2019).7. Educarea surdomuților în România de la primele preocupări până la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial (2019).8. Învățământul special. Documente de arhivă. 1828-1849 (2021).

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • roby roth commented on July 31, 2022 Reply

    La mulți ani, si multe mulțumiri pentru calda amintire a tatalui meu
    Revista Baabel a fost un proiect la care a ținut foarte mult, caruia i s-a daruit cu multa dedicație (asa cum o favea cu toate proiectele in care se implica) si care i-a intors la randu-i
    inzecit aceasta investiție de timp, efort, inspirație prin cele doua volume publicate sub titlul de “Evreu fara frontiere”.

    Mult succes in continuare

    Cu drag
    Roby

  • Peter Biro commented on July 28, 2022 Reply

    Nu fără o anumită mândrie, pot privi înapoi la aproape jumătate din acest timp ca cititor și autor la Baabel. În special, aș dori să mulțumesc editoarelor pentru că au putut accepta unele dintre contribuțiile mele care – din punctul lor de vedere al contextului declarat al revistei – au fost cam aproape de limita acceptabilității. Făcând acest lucru, ei și-au demonstrat nu numai toleranța enormă, ci și expertiza lor jurnalistică și editorială considerabilă.

    • theodor toivi commented on August 2, 2022 Reply

      Am retinut caracterizarile limita acceptabilității. si toleranța enormă…

  • Tiberiu Ezri commented on July 28, 2022 Reply

    Felicitari fondatoarelor Doamnele Ghita si Galambos si dm Doamnei Hava Oren pentru editarea multior articole!!

  • Daniel A. Lowy commented on July 28, 2022 Reply

    Felicitări celor două fondatoare și tuturor colaboratorilor! Zece ani de apariție continuă reprezintă o remarcabilă dovadă de sustenabilitate. Mulți înainte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *