Pandemia și morile de vânt

În copilărie am citit cartea Don Quixote de la Mancha și am văzut și filmul. Se spunea că aceasta a fost cea mai citită carte a tuturor timpurilor. Pe atunci m-a distrat cel mai mult duelul lui Don Quixote cu morile de vânt. Adineauri mă plimbam pe străzile din Rehovot, orașul israelian în care trăim, și într-un morman de cărți aruncate am găsit acest volum, frumos legat, tipărit în engleză în 1969 și distribuit de Heron Books. În acel moment mi-am pus întrebarea: oare există vreo asemănare între lupta omenirii împotriva actualei pandemii de COVID 19 și duelul lui Don Quixote cu morile de vânt?

În ultimul număr al revistei Baabel am citit cu plăcere excelentul articol al colegului și prietenului meu Gabriel Ben Meron legat de pandemie https://baabel.ro/2021/08/prostii-nu-sunt-de-vina/ și mi-am spus că atâta timp cât COVID 19 nu dispare, articolele despre el vor curge gârlă, atât de enigmatic este acest virus și boala produsă de el.

Ca să răspund la întrebarea de mai sus, am recitit cartea, precum și alte surse de informare. Miguel de Cervantes a publicat romanul în două părți, în 1605 și 1615, iar traducerile engleze au apărut în 1612 și 1620. Titlul original al cărții (în traducere liberă din spaniolă) era Ingeniosul gentilom (în partea întâi) sau cavaler (în partea a doua) Don Quixote de La Mancha”. Titlul ediției actuale, așa cum se vede în ilustrație, este Aventurile lui Don Quixote de La Mancha.

Bazat pe arhivele din La Mancha și pe texte vechi traduse din limba arabă, autorul încearcă să prezinte acțiunea fictivă ca pe ceva real. Don Quixote întâlnește diferite personaje și intervine în mod violent în treburi care nu îl privesc, încercând să facă dreptate și să “corecteze” lumea, ceea ce creează nenumărate probleme pentru el și pentru servitorul său, Sancho Panza. https://en.wikipedia.org/wiki/Don_Quixote#:~:text=The%20plot%20revolves%20around%20the,Don%20Quixote%20de%20la%20Mancha.

Cervantes a fost contemporan cu Shakespeare, cu regele Spaniei Filip al II-lea și cu regina Angliei Elisabeta I. A fost chiar furnizor de materiale pentru Invincibila Armada, celebra flotă spaniolă care a fost distrusă de englezi. Ca urmare, Cervantes, care nu prea avea spirit de comerciant, a dat faliment. Viața în Spania acelor vremuri avea încă multe caracteristici medievale, deși restul Europei apusene se afla deja în Renaștere. Influența medievală se simte și în scrisul lui Cervantes, însă prin comportarea și faptele eroului, Cervantes ironizează unele aspecte învechite din țara sa. Atitudinea modernă a scrierilor sale a devenit aparentă mai ales după vizitele făcute în Italia, care era deja în plin Rinascimento, în comparație cu Spania. Cartea s-a bucurat de la început de o imensă popularitate și traducerile în limbi străine au urmat în ritm rapid.

Ceea ce i-a cucerit pe cititori este eternul conflict dintre caracterul idealist și cel realist al sufletului uman, valabil nu numai în Spania medievală, ci pretutindeni și oricând. Dinamica dintre cele două personaje se schimbă nu numai odată cu vârsta, ci și sub alte influențe. În prefață, romancierul englez William Buchan descrie cartea ca pe o capodoperă a literaturii universale. Don Quixote este un cavaler de modă veche, sărăcit, care însă și-a păstrat idealismul neatins, cu toate că e înconjurat de oameni realiști. Deși pare ridicol până la extrem, Don Quixote își păstrează șarmul și demnitatea. Buchan recomandă această carte cititorilor din toate generațiile și toate vârstele.

Cavalerul din satul La Mancha, în vârstă de vreo cincizeci de ani, avea o constituție solidă, era înzestrat cu o armură care îl acoperea din cap până-n picioare, o suliță și o mârțoagă pe care o numea Rocinante. Citea fără întrerupere romane cavalerești și abia dormea, ceea ce, după spusele autorului i-a secat creierii”. Numele lui adevărat era Alonso Quixano, dar pentru a corespunde idealului său de cavaler medieval, el și-a ales numele de Don Quixote de la Mancha. Ca amantă virtuală și-a ales o țărancă frumușică din satul vecin, Toboso. Și ei i-a dat un nume nobil, Dulcinea del Toboso. Don Quixote credea că tot ce scria în romanele cavalerești era purul adevăr, considerându-se el însuși un cavaler medieval.

Într-o bună dimineață Don Quixote a ieșit la drum cu Rocinante, cu sulița și cu armura pe el. Ajungând la un han, și-a imaginat că era un castel. Pe hangiul burtos l-a luat drept nobil castelan, iar în femeile de moravuri ușoare a văzut doamne de la curte. Văzându-l cam ciudat, hangiul i-a spus că nu mai are paturi libere. A cerut de mâncare, dar armura îl împiedica să mănânce și să bea, așa că femeile din han i-au turnat apă în gură printr-o tulpină de trestie. După cină, căzând în genunchi în fața hangiului, pe care și-l închipuia nobil, i-a cerut să-i acorde ordinul de cavaler. Hangiul a intrat în joc, dar mai târziu Don Quixote s-a luat la harță cu ceilalți clienți și după ce a rănit doi dintre ei, aceștia l-au izgonit din han, aruncând după el cu pietre. În continuare, întâlnind niște negustori din Toledo, care cică își băteau joc de Dulcinea lui imaginară, a sărit să o “apere”, dar a fost bătut măr. La un moment dat vecinul său, Sancho Panza, i s-a alăturat ca să participe și el la aventuri, începând cu atacul asupra morilor de vânt, pe care Don Quixote și le închipuia ca pe niște monștri înfricoșători.

Mă opresc aici, fiindcă la morile de vânt voiam să ajung. La vederea celor 30-40 de mori de vânt, Don Quixote i-a grăit lui Sancho Panza:

– Dumnezeu ne-a scos în cale acești monștri ca să-i căsăpim și să scăpăm omenirea de ei.

Surprins, Sancho i-a răspuns că erau simple mori de vânt, și nicidecum monștri.

– Se vede, i-a răspuns Don Quixote, că nu ai experiență în luptă, așa că stai de-o parte, mă descurc eu singur cu ei, într-o luptă feroce și inegală.

Don Quixote atacă morile de vânt, pe care le ia drept monștri. Ilustrație din carte

Mori de vânt reale în La Mancha

În ciuda opoziției lui Sancho, galopând pe Rocinante și cu Dulcinea în suflet, el s-a năpustit asupra primei mori de vânt, strigând că el, chiar de unul singur, va nimici toți monștrii. Între timp vântul s-a întețit, lancea s-a rupt, iar cal și călăreț s-au încurcat în roata morii care se învârtea tot mai repede, ca pe urmă să cadă amândoi de la mare înălțime. Don Quixote era convins că cei care i-au furat cărțile cu povestiri cavalerești i-au creat pe acești monștri aidoma celor din cărți.

După părerea unui prieten psihiatru, Don Quixote suferea de o nevroză combinată cu narcisism. Trăia cu capul în nori, era tipul omului idealist, fiind până la urmă adus la realitate de Sancho Panza. În descrierea lui Cervantes mai pot fi identificate și alte simptome neurologice și psihiatrice: tremor, insomnie, halucinații vizuale și auditive (mai ales în lupta cu morile de vânt) și demență, manifestată prin tulburări cognitive, judecată inadecvată și lipsă de orientare în timp și în spațiu. Până la urmă, cu ajutorul lui Sancho Panza, Don Quixote se trezește la realitate.

https://www.karger.com/Article/Fulltext/341338

Ce nu știm despre COVID 19?

Spre deosebire de bolile virale sezoniere, care se limitează la afecțiuni respiratorii, boala produsă de COVID 19 atacă rinichii, sistemul imunitar și produce coagularea excesivă a sângelui, ducând la leziuni serioase în plămâni, inimă și creier. Complexitatea acestei boli încă nu este înțeleasă până la capăt. De aceea și din cauza complicațiilor care apar uneori pe neașteptate, tratamentul este numai simptomatic, fără a combate cauza bolii, ceea ce explică și mortalitatea crescută în cazurile severe. Lipsa de oxigen, care de multe ori apare pe nesimțite, este înfricoșătoare, fiindcă ea poate cauza moartea pacientului în câteva minute. Misterul hipoxiei (lipsei de oxigen) silențioase rămâne încă nerezolvat. Tratamentul ei este controversat, fiindcă fiecare metodă, fie ea administrare de oxigen, ventilație artificială sau prin ECMO (o mașină care “înlocuiește” inima și plămânii, asigurând schimbul de gaze în afara corpului) poate eșua în mod imprevizibil. Nici furtuna imunologică produsă de virus în cazurile grave încă nu este complet elucidată.

https://www.newyorker.com/science/medical-dispatch/what-we-donț-know-about-covid-19

Un alt mare mister este cum se poate prezice un nou val de pandemie. Deși metoda cea mai eficientă de a preveni sau întârzia un nou val de pandemie pare limitarea propagării virusului, https://www.nature.com/articles/s41598-021-85875-2 în practică acest lucru este greu de realizat. Scăderea infectării la aproape zero (cum a fost după al treilea val din Israel) creează un cerc vicios: relaxarea restricțiilor, (zboruri în străinătate, deschiderea școlilor, etc.) a dus la al patrulea val de pandemie în Israel, în ciuda procentajului mare de vaccinări.

Legătura alegorică dintre morile de vânt ale lui Don Quixote și tâlcurile neștiute ale pandemiei.

Expresia “a te lupta cu morile de vânt” înseamnă a face o muncă sisifică, dar fără rost. Revenind la titlul articolului, aș dori să explic cum văd eu legătură dintre lupta lui Don Quixote cu morile de vânt și lupta noastră contra pandemiei. Don Quixote suntem noi înșine, cei care nu prea înțelegem cu cine ne luptăm și cum va reacționa adversarul, dar totuși ne încăpățânăm să continuăm lupta. Morile de vânt sunt reprezentate de virusul enigmatic. Iar Sancho Panza, realistul, este vaccinul, cel care ne va salva de virus prin progrese în microbiologie și farmaceutică. Dar avem și Don Quixoți moderni: unii care neagă existența pandemiei și se opun vaccinării și alții care își închipuie că îi pot convinge pe primii că nu au dreptate…

Deocamdată COVID 19 rămâne cu noi și posibilitatea ca boala să dispară sau fie prevenită depinde de vaccinări sau de alte tratamente preventive viitoare, de comportamentul uman și de evoluția virusului.

Și totuși, istoria a arătat că toate pandemiile s-au terminat odată (în afară de pandemia antisemitismului și a rasismului în general). Trebuie să avem în noi un dram de Don Quixote și mult din Sancho Panza ca să putem scăpa definitiv de pandemie.

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

29 Comments

  • Michael Lavie commented on September 12, 2021 Reply

    Comparatia cu romanul lui Cervantes este geniala.
    De fapt nu e pentru prima oara cand omenirea se “bate” cu morile de vant.
    Cred ca in realitate ne aflam in al treilea razboi mondial, de data asta biologic. Nu intre apus si rasarit, nu intre cei “buni” si cei “rai” ci a intregii umanitati contra naturii.
    Ceea ce i-mi vine mie in gand este afirmatia lui Rica Venturiano din Noaptea Furtunoasa a lui Cragiale:
    Ori cu totii sa traim, ori cu totii sa muriti. Din dilema aceasta nu puteti iesi ! Dixit !

    • Tiberiu Ezri commented on September 12, 2021 Reply

      Multumesc. De acord.

  • sschwartz andrei commented on September 8, 2021 Reply

    Felicit[ri pentru articol ,Părerea mea este că fără Doni Quoxioți lumea ar fi fost mult mai săracă și fără vaccinul covid am fi fost total fără perspectivă.

    • Tiberiu Ezri commented on September 8, 2021 Reply

      Multumesc!

  • Lidia Motoi commented on September 6, 2021 Reply

    Interesanta comparatie. Mi-a placut.
    Veronica si eu am cautat mai multe despre Ichilov si cercetarile sale si din pacate nu am mai gasit nimic.

    • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2021 Reply

      Multumesc!

    • Veronica Rozenberg commented on September 6, 2021 Reply

      Poate trebuie incercat pe alta cale, nu stiu unde va aflati, dar cu bine, fara pelungirea pandemiilor si sarbatori fericite, Veronica

      • Tiberiu Ezri commented on September 6, 2021 Reply

        Daca vom trai, vom vedea.
        Shana Tova!

  • Marina Zaharopol commented on September 4, 2021 Reply

    Mi-a lacut sugestia din finalul articolului că, totuşi, e necesar să reţinem şi un dram din idealismul lui Don Quichote, pe lângă o doză masivă din realismul lui Sancho Panza!
    Episodul relatat îmi pare o analogie pertinenta la situaţia actuală. Unele lucruri se schimbă în decursul istoriei – mai ales aparenţele, – în timp ce altele, cele care depind de natura umană, persista.
    De fapt, relevanta romanului la epoca şi la situaţia actuală e o dovadă a valorii cărţii, a faptului că ea continua să ne vorbească. Şi, dincolo de analogie, trebuie să sperăm în posibilitatea victoriei asupra “morilor de vânt!”

    Mie personal, vindecarea celor 10 bolnavi la spitalul Ichilov m-a încurajat. Chiar dacă nu au fost făcute experienţe pe un număr mai mare de pacienţi (cerinţa de rigoare), faptul că TOŢI cei 10 – din care unii în stare gravă – s-au însănătoşit şi încă aşa de rapid, îmi pare un semn ff bun că putem să întrevedem şi o vindecare într-un viitor relativ apropiat. –

    • Tiberiu Ezri commented on September 4, 2021 Reply

      De acord! Trebuie sa ne pastram optimismul.

  • Andrea Ghiţă commented on September 3, 2021 Reply

    Mi-.a plăcuit foarte mult asociaţia de idei, cu totul originală. Pe de altă parte, cred că şi anti-vacciniştii pot fi consideraţi că se luptă cu morile de vânt, pentru că vaccinul rămân imperturbabil la asalturile lor şi îşi face datoria de a ne furniza…energia eoliană ca să ne apărăm de boala care ne-ar putea epuiza.

    • Tiberiu Ezri commented on September 3, 2021 Reply

      Sunt foarte de acord!

  • Klein Ivan commented on September 3, 2021 Reply

    E tragic că idealistul Don Quijote e stimulat de interesați ( hangiul n-o să contrazică un client ) să fie și mai integrat într-o lume iluzorie . În lumea lui Covid 19 idealiștii întîlnesc interesați și mori de vînt . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on September 3, 2021 Reply

      De acord

  • Anca Simona Laslo commented on September 3, 2021 Reply

    Felicitari pentru un articol plin de originalitate si interesant!

    • Tiberiu Ezri commented on September 3, 2021 Reply

      Multumesc!

  • gabriel gurm commented on September 2, 2021 Reply

    Conotațiile mele în legatură cu Don Quijote sunt amestecte, intre nostalgia acestie cărți citită și răscitită în adolescență și noțiunea de ”mori de vânt”…..
    GBM

    • Tiberiu Ezri commented on September 2, 2021 Reply

      Inteleg…

  • Eva Grosz commented on September 2, 2021 Reply

    Dragă Tibi ! Este foarte interesantă paralela între pandemie și romanul lui Cervantes, considerat primul roman din literatura modernă.Și poate cel mai vestit roman ! Există o sumedenie de conflicte , paradoxuri și grotesc, în persoana lui Don Quixote și Cervantes l-a folosit alegoric pentru a caracteriza decadența nobilimii spaniole din acea vreme .Să nu uităm că inchiziția exista încă pe vremea lui Cervantes. Limbajul trebuia să fie subînțeles . Acest personaj așa de bine condeiat de Cervantes poate fi adaptat și situației de astăzi. Ideea e foarte bună și poate inspira la o reflectare detailată asupra romanului picaresc a lui Cervantes . Felicitări !!! Shana Tova ,să fiți cu toții sănătoși ! .

    • Tiberiu Ezri commented on September 2, 2021 Reply

      Multumesc draga Evi si va doresc si voua Shana Tova!

  • tiberiu ezri commented on September 2, 2021 Reply

    Astazi a aparut in ziarul israelian YNET un articol despre medicamentul REGENEROL sintetizat din anticorpii unor bolnavi de corona si care poate preveni agravarea bolii la cei peste 65 de ani. Medicamentul sa gaseste in Israel.

    • Eva Grosz commented on September 2, 2021 Reply

      Tot în Ynet este un videoclip cu Prof. Galia Rahav care spune că ar fi vrut să pună în folosință acest medicament de mai mult timp. Dar ea există numai la spitale unde bolnavii ajung în fază înaintată și atunci Regeneron nu mai are efect. În afara spitalului nu se găsește . Tot așa nu se mai vorbește de acel medicament care a fost preparat în laboratoarele din Spitalul Ichilov și care ajută tocmai în faza înaintată a bolii. Curios !

      • Veronica Rozenberg commented on September 2, 2021 Reply

        Apropos, ceea ce se administa la Ichilov nu era “medicament”. era o solutie care se administra prin inghalatie, ca de ex Ventolin, Bricalin, sau alte lucruri pe care le cunosc din situatii de bronsita din familie.

        Aici era si punctul remarcabil, ca solutia “necunscuta” reusea sa distruga monstrul, doar prin foarte putine administrari, doar in cateva zile (4-5 s-a spus initial) bolnavii erau sanatosi.
        Nu era vorba doar de bolnavii gravi ci si de cei in “faza a doua”

        • Tiberiu Ezri commented on September 2, 2021 Reply

          Vom trai (daca?) si vom vedea…

  • Veronica Rozenberg commented on September 2, 2021 Reply

    Tibi, ca de obicei trebuie sa te laud si de aceasta data, pentru initiativa, pentru curajul de a lua dintr-un morman de carti aruncate la intamplare “o carte”, desi era una cu schepsis, nu numai pentru ca te facea sa retraiesti amintiri, dar si pentru ca a generat o atat de originala paralela intre subiectul don-quichotismului si – chiar daca intr-un sens diferit – al luptei inca in fasa pe care o duc specialistii din tarile lumii impotriva bolii pe care ne-a ridicat-o in fata destinul, sau poate chiar oamenii, unii pe care nu-i cuoastem.

    Exista un subiect, pe care as dori sa-l elucidez, dar din pacate nu m-am preocupta de aceasta.
    Un medic israelian de la spitalul Ichilov, a administrat inca de acum un an un tip de cocktail prin intermediul inhalatiei oferita unor bolnavi de Corona, faza medie si avansata. Dupa foarte putine zile oamenii s-au insanatosit.
    S-a mentionat la TV, ca medicul facea unele investigatii impotriva cancerului.
    Medicamentul, despre care s-a relatat deja in februarie 2021 purta deja un nume, EXO-CD24.
    Era vorba de o protiena biologica al carei efect era sa opreasca actiunea sistemului de imunitate al organizmului uman in faza in care devenea auto-ofensiv, astfel producand marile probleme respiratorii.

    Am revazut pe Internet acest subiect, dar de atunci si pana acum circa o luna nu s-a mai vorbit de acest doctor si nici de medicamentul respecitv. Ceea ce totusi s-a mai relatat, este ca sistemul medical din Grecia a investit o suma de 8 milioane de euro, pentru continuarea ivnestigatiilor in domeniu, invitandu-l pe doctorul israelian sa-si continue cercetarile la Atena.

    Mie mi s-a parut senzational, ca printr-o doza aparent foarte mica a substantei introdusa pe cale directa prin inhalatie sa se puna capat atat de rapid, monstrului viral, un monstru care nu este cu sigurata, de tipul monstrilor cu care s-a luptat vizionarul Don Quixote, ci chiar unul violent si real.

    Poate vei mai adauga detalii interesante in acest domeniu, daca te va interesa.

    Articolul citit in ebraica al carui nume nu-l pot trece in comentariu, l-am gasit notand pe google

    הרופא מאיכילוב מצא תרופה נגד קורונה
    doctorul de la Ichilov care a gasit un medicament importiva coronei

    • Tiberiu Ezri commented on September 2, 2021 Reply

      Draga Veronica
      Iti multumesc pentru complimente si pentru comentariul detailat. Cat despre medicamentul din Ihilov m-am bucurat si eu de rezultate, desi nu cred in studii care cuprind cateva zeci de bolnavi fiindca sansa randomala adica intamplatoare este mare. Sper sa se faca un studiu adevarat care sa confirme rezultatele preliminare.

      • Hava Oren commented on September 2, 2021 Reply

        Revista Baabel a publicat un articol pe această temă în februarie.
        Și mie mi se pare foarte ciudat că un medicament care părea atât de promițător nu a primit fondurile și aprobarea pentru o cercetare pe un număr mai mare de pacienți. Să nu uităm că în israel, mortalitatea de corona este de doar 0,7% și poate că bolnavii care s-au vindecat s-ar fi vindecat și așa. Același lucru s-a întâmplat încă anul trecut cu hidroxiclorochina.

      • Veronica Rozenberg commented on September 2, 2021 Reply

        Din reportajul facut la kan11, rezulta ca la Atena unde dr. israelian a plecat, s-au facut experiente pe un numar mult mai mare de pacienti. Dar amanuntele nu-mi sunt cunoscute, ti le sugeram tie daca te-ar interesa, draga Tibi 🙂

        • Tiberiu Ezri commented on September 2, 2021 Reply

          OK multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *