Toamnă fără iarnă

Suntem în plină toamnă și se simte. E anotimpul pregătirilor pentru iarnă. Gospodinele îşi rânduiesc cu grijă pe rafturile din cămară, în dulapurile din bucătărie sau în balconaşe borcanele cu castraveciori muraţi, gogonele şi zacuscă.

În nordul SUA, Canadei, Rusiei și Ţărilor Baltice, urşii se pregătesc și ei pentru şase luni de hibernare, în felul lor… adică acumulând tone de grăsime ca să supravieţuiască până la primăvară din aceste “provizii.” Ajunge să compari aspectul unui urs în primăvară, când îşi părăseşte bârlogul, cu acelaşi urs în toamnă și ai să înţelegi anvergura pregătirilor febrile pentru sezonul de inactivitate. Îţi va veni greu să crezi că este vorba de acelaşi urs!

De ani de zile, un aparat de filmat se concentrează asupra câtorva urşi din Parcul Naţional şi Rezervaţia Katmai, o regiune mai izolată și greu accesibilă din Alaska de sud. Se captează imagini inedite ale urşilor pescuind somoni în râul Brooks, în perioada cunoscută ca Fat Bear Week.

Urşi pescuind somoni pe râul Brooks

La sfârşitul vizionării virtuale, publicul din faţa ecranelor de calculatoare votează un câştigător. Criteriile depăşesc aprecierea straturilor de slană care rotunjesc ursul. Este luată în considerare și personalitatea ursului, dacă ursul este recunoscut ca dominant în grupul lui de “pescari” şi dacă ocupă locul cel mai avantajos din râu pentru prinderea somonilor. Ani de-a rândul a fost favorizat ursul Otis, dar recent, el a fost detronat de Ursul 747.

Săptămâna de îngrăşare a urșilor (octombrie 6-11) nu este dată publicității pentru a alege un câştigător. Urşii filmaţi nu au habar de interesul pe care îl provoacă şi încoronatul nu se făleşte cu laurii victoriei. Ceea ce se urmăreşte este ca publicul să devină conştient de importanţa protejării unor specii periclitate, a ecosistemului care le susţine şi, bineînţeles, o creştere a contribuţiilor la fondul Organizaţiei de Conservare Katmai. Acţiunea se bucură de succes, fiindcă ceea ce se proiectează pe ecrane este tot o poveste de succes. În plus, timp de zece ani, cei ce urmăresc evenimentul i-au revăzut în fiecare an la râu pe aceiași urşi și i-au îndrăgit ca pe nişte celebrităţi.

Am fost consternată să aflu că au fost şi voturi frauduloase, fapt constatat din mulțimea de voturi în favoarea unei ursoaice tinere, dar promiţătoare, cu potenţial de a se afirma în viitor. Aceste voturi suspecte şi dovedite au fost înlăturate la timp pentru încoronarea adevăratului campion: Ursul 747.

Ursul campion 747

Singurii “serioşi” în această afacere sunt oamenii de ştiinţă care încearcă să înţeleagă cum se face că aceşti urşi obezi, cu insensibilitate la insulină, nu progresează la stadiul de diabet. S-a constatat că ceea ce îi protejează sunt nişte gene care sunt activate în acest scop și apoi dezactivate primăvara, când urşii devin din nou activi şi susceptibili la consecinţele unui exces de greutate. Descifrarea mecanismului acestor gene ar fi nepreţuit în lecuirea sau prevenirea diabetului.

***

De când m-am stabilit în SUA, am fost invitată de nenumărate ori să mă alătur unor grupuri care merg în toamnă “la frunze.” Pentru locuitorii statului New York, unde am locuit până recent, “a merge la frunze” înseamnă a organiza o mini-excursie în “Noua Anglie,” de preferință în Vermont sau New Hampshire, unde, în luna octombrie, specia predominantă de arţari îşi etalează cele mai spectaculoase nuanţe de roşu și galben.

Dar pentru mine, schimbarea culorii frunzelor, chiar dacă ea este fabuloasă, simbolizează moartea lor. Dispariţia culorii verzi, a clorofilei, scoate la iveală ceea ce era ascuns, dar prezent de la început în frunze: existenţa lor trecătoare.

E oare just ce gândesc? Da și nu. Privit din altă perspectivă, prin prisma copacului şi nu a frunzelor, cred că nu am dreptate. Lepădându-şi frunzele, copacul se debarasează de “o gură în plus de hrănit” și îşi poate concentra resursele de supravieţuire până la primăvară, când îşi va putea din nou permite să se împodobească cu alte frunze. Seva care îl hrăneşte va fi adăpostită ca și ursul în bârlogul lui. Copacul se pregăteşte de iarnă asemenea unei gospodine care îşi drămuieşte cu chibzuială resursele.

***

Probabil cel mai bine este să încerci să trăieşti în momentul actual și să apreciezi toamna pentru ce îţi oferă ea – mai ales în zilele blânde și însorite – şi să nu vezi mereu iarna pe care acest anotimp îl prevesteşte şi care, dacă te gândeşti, te răsfaţă și ea cu bucuriile ei. Ştiu că această recomandare a devenit un clişeu, dar asta nu îi ştirbeşte cu nimic valabilitatea.

Friedrich Nietzsche a decretat la un moment dat că vaca are un mod de viaţă ideal. Ea paşte sau rumegă, absorbită total de satisfacţia activităţii prezente, nepăsătoare la ce va urma sau la ziua de mâine.

Mă întreb adesea dacă această bovină reprezenta realmente idealul de viaţă al filozofului, sau dacă afirmaţia lui ar putea fi mai degrabă etichetată drept o exprimare pe care englezii o numesc sugestiv tongue in cheek.?

Marina Zaharopol

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Eva Grosz commented on October 21, 2022 Reply

    Și mie mi-a plăcut povestea cu diabetul care nu apare la urși. Copacii cu frunzele care își schimbă culoare sunt viața , moartea și veșnica revenire . Frumos gând.
    Mai puțin mi-a plăcut citatul lui Nietzsche, de care sunt aproape sigură că nu l-a spus. Dacă l-a spus, l-a spus în ironie. Și mai sigur este că modul acesta de viață nu era idealul lui.
    Oricum, ai venit din nou cu alt articol interesant . Felicitări !

    • Andrea Ghiţă commented on October 22, 2022 Reply

      Şi totuşi, vacile sunt blânde şi, uneori, râd, potrivit unei renumite mărci de brânză franţuzească :))

    • Eva Grosz commented on October 22, 2022 Reply

      Citatul apare in Wikipedia, fiind fin cartea Ultimely meditation. .Nu am cartea ca să o găsesc, dar orice citat al acestui filozof trebuie luat în contextul larg al textului . Și cele mai multe exprimă exact inversul gândirii lui.
      Sper că observația mea nu a supărat pe nimeni.

      • Marina Zaharopol commented on October 23, 2022 Reply

        Draga Eva, si eu am fost socata de afirmatia lui Nietzsche acum un numar de ani cand am asistat la un seminar la universitate unde se discuta acest extras din volumul:”Untimely Meditations.”Torturat de probleme existentiale, filozoful invidia vacile pentru capacitatea de a fi fericite traind numai in prezent. Ma pregateam tocmai sa-ti trimit citatul odata ce comentariul va apare in Baabel.
        Dar, mi-ai luat vorba din gura cu al dolea comentariu in care subliniezi – in mod just – necesitatea de a judeca opiniile lui Nietzsche in contextul mai larg al textului. Este esential sa nu rupem un simplu paragraf din contextul in care a fost elaborat pentru ca asta creeaza o imagine deformata. Eu as largi notiunea de context la totalitatea operei lui Nietzscee. In multe locuri, el din contra, deplange stupiditatea vacilor/ a animalelor pentru incapacitatea lor de medita asupra existentei! Deci, o ambivalenta a filozofului cu privire la acest subiect…sau poate cautarea unui echilibru intre extreme?
        Eu am cautat sa fiu concisa in eseul despre toamna si nu am elaborat problemape larg, fiindca nu asta e esenta articolului meu. Am mentionat totusi ca afirmatia trebuie cantarita, considerata o exprimare “tongue in cheek'” adica exact ce sustii si tu:in gluma, ironic , sarcastic. Poate ca exprimarea mea nu era asa de clara..
        In orice caz, ma bucur ca ti-a placut restul articolului si iti multumesc pentru comentariu.

        ,

        • Eva Grosz commented on October 23, 2022 Reply

          Mulțumesc pentru răspuns Marina.
          E foarte probabil că în acel context afirmația este folosită într-un fel umoristic, ca o critică la un anumit subiect: istorie, cultură, educație etc. cartea fiind prima în care Nietzsche adoptă o poziție critică față de multe aspecte.
          Articolul e foarte interesant, iar încheierea poate fi luată humoristic, așa cum de altfel afirmă cineva despre carte și totul e în regulă. Aprecierea mea e mare față de acest filozof, care a fost eronat tradus și editat de către sora lui profascistă ,care l-a prezentat ca filozoful a cărei teorie sprijină nazismul . Absolut eronat.
          Mulțumesc din nou pentru clarificare. Eva

      • Eva Grosz commented on October 23, 2022 Reply

        Cartea e Untimely Meditation [Unzeitgemässe Betrachtungen), scrisă între anii 1873-76 în timp ce era Prof. de filologie clasică la Univ. din Basel .Titlul de Profesor la Basel l-a primit la vârsta de 24 de ani. Cartea e compusă din patru eseuri și e mai puțin cunoscută. Despre erorile intenționate pe care le-au făcut editorii cărților lui, post mortem sunt multe de spus.

  • Anca Laslo commented on October 20, 2022 Reply

    Intotdeauna am perceput toamna ca pe momentul cand natura se dezbraca ca sa se “culce” pana in primavara care o trezeste…M-a amuzat ursul 747, l-am asociat Boeingului, formidabil si acela 😀 Un articol foarte reusit, placut si captivant ai scris din nou Marina!

    • Marina Zaharopol commented on October 21, 2022 Reply

      iti multumesc din inima pentru comentariul apreciativ, Anca!
      Intr-adevar, toata natura, cea vegetala si cea animala “hiberneaza” – fiecare cum s-a adptat la acest fenomen Cu unele exceptii, cum ar fi lupii, de exemplu, specii care au iarna dificultati in gasirea hranei.

  • Tiberiu ezri commented on October 20, 2022 Reply

    Foarte interesanta teoria cu insulina si ursii. Este greu de inchipuit ca ursoaicele isi nasc puii in timpul hibernarii. Tot interesanta este teoria debarasarii copacilor de frunze ca sa scape de inca o gura de hranit. Poate daca acei copaci ar primi ingrasaminte toamna, asa cum ursii se ingrasa cu somoni inainte de hibernare, frunzele ar ramane vesnic verzi ?…

    • Marina Zaharopol commented on October 21, 2022 Reply

      O idee interesanta si ingenioasa referitor la copaci. Chiar daca teoria tine”, nu prea vad cum ar putea fi pusa in practica pe scara larga, mai ales pe suprafete intinse cum sunt padurile de foioase. Dar mai stii…
      Marina

  • theodor toivi commented on October 20, 2022 Reply

    M-a entuziasmat articolul.
    Într-o toamna, întorcându-ne dintr-o deplasare din Statele Unite, un coleg Mizrahi relatează la lucru principalele impresii:
    -Știți cum este în America? Toate frunzele s-au îngălbenit și au căzut din copaci!

    • Marina Zaharopol commented on October 21, 2022 Reply

      Da, mi-e familiara ignoranta sabrelor cu privire la lepadarea frunzelor in toamna. Acum multi ani, urmam un curs de literatura la Univ. Givat-Ram din Ierusalim si profesoara s-a adresat clasei de studenti: “Ca sa intelegeti aceste poezii, trebuie intai sa intelegeti ca in Europa frunzele copacilor cad in toamna!”
      Ma bucur ca v-a placut articolul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *