Ben Ferencz, un copil evreu sărman din Maramureș, a primit cea mai înaltă distincție a Congresului Statelor Unite

Cred că foarte puțină lume a auzit de Ben, de fapt Benjamin B. Ferencz, după nume de proveniență est-central europeană. Așa și este, s-a născut în 1920 la Șomcuta Mare, Maramureș, fiul unei familii de evrei care a emigrat în Statele Unite când Ben avea 10 luni. A absolvit City College din New York și a obținut o bursă la Harvard, unde a terminat Facultatea de Drept. De menționat că City College a fost, nu știu dacă este și acum, un fel de ”universitate a săracilor”. Creat în 1847, a fost prima universitate fără taxe, destinată copiilor de emigranți și celor din familii fără venituri, admiși pe baza rezultatelor la învățătură. Aceasta nu însemna că nivelul predării ar fi fost inferior altor universități americane, ceea ce se vede și din performanțele absolvenților – 10 laureați ai premiului Nobel, un deținător al medaliei Fields (matematică), un câștigător al premiului Turing (computere), trei câștigători ai premiului Pulitzer și trei deținători de burse Rhodes.

După absolvire, în 1944, Ben s-a înrolat în armata americană și-a încheiat cariera militară ca sergent. La scurt timp după aceea, deși nu avea experiență juridică, a fost invitat să facă parte ca procuror din echipa de juriști americani care a participat la Procesul de la Nürnberg, unde a primit gradul de colonel.

El făcea parte din grupul procurorului Telford Taylor. Acesta care l-a desemnat pe Ben Ferencz, în funcţia procuror șef, în procesul criminalilor naziști care au comis ”Holocaustul prin gloanțe”. E vorba de membri ai Einsatzgruppen care au împușcat sute de mii de evrei în teritoriile ocupate din URSS-Belarus și Ucraina-. Toți cei 22 de oficiali naziști acuzați în proces au fost condamnați, 13 dintre ei la pedeapsa cu moartea, patru fiind executaţi.

Trailerul filmului Prosecuting the Evil

După terminarea procesului de la Nürnberg, Ben Ferencz a rămas în continuare în Germania și împreună cu Kurt May, viitorul director al United Restitution Organization, și alte persoane a participat la realizarea unor programe de reabilitare și compensare pentru victimele persecuțiilor naziste. Ben Ferencz a jucat un rol important și în negocierile care s-au finalizat cu semnarea în 1952 a Acordului de Reparații și Compensări între Israel și Germania de Vest și la prima Lege Germană de Despăgubiri. El a fost șeful uneia dintre cele trei comisii care s-au ocupat de problema despăgubirilor care urmau să fie plătite de Germania și anume cea legată de compensațiile pentru supraviețuitori.

După ce a revenit în America și și-a deschis un birou de avocatură, a intentat un proces concernului Flick care a folosit munca de sclavi a deținuților din lagărele de exterminare, inclusiv de la Auschwitz. Demersurile au durat șase ani, dar Ferencz a avut câștig de cauză și a reușit să obțină despăgubiri.

Având experiența celui de al Doilea Război Mondial și a Războiului din Vietnam, Ferencz s-a lansat în crearea unui Tribunal Penal Internațional (TPI) care să fie considerat drept cea mai înaltă instanță de judecare a crimelor împotriva umanității și crime de război. El a criticat vehement autoritățile americane care nu au ratificat aderarea SUA la TPI.

El a afirmat că legea trebuie să se aplice în mod egal tuturor chiar și în context internațional. Într-un interviu din 2006, Ferencz a declarat că nu numai Saddam Hussein trebuie judecat, ci și George W. Bush, deoarece SUA au început războiul din Irak fără acceptul Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, a susținut că ”folosirea forței armate pentru scopuri politice ar trebui condamnată drept crimă internațională și națională”.

Ben Ferencz a fost și profesor universitar, a scris mai multe cărți despre experiența lui de jurist și a fost subiectul unor filme documentare.

Propunerea pentru a i se acorda Medalia de Aur a Congresului SUA a fost făcută de o organizație evreiască. Acesta s-a adresat celor două Camere și o comisie formată din membri ai Camerei Reprezentanților și Senat a făcut toate demersurile. Propunerea a fost supusă votului celor două Camere și pentru a deveni validă, trebuia să primească voturile a trei sferturi din membrii Congresului, ceea ce s-a și realizat. Astfel că, la vârsta de 102 ani cât are acum, Ben Ferencz a fost distins cu această medalia care, în decurs de peste 250 de ani, nu a fost acordată decât unui număr de 175 de persoane, primul deținător fiind George Washington.

Legiuitorii americani care și-au dat votul erau conștienți nu numai de realizările deosebite ale lui Ferencz de-a lungul vieții, de probitatea lui morală, dovedită în toate acțiunile lui, ci și de valoarea de simbol a acestui gest în condițiile actuale, când războaiele și actele de genocid se perpetuează în lume.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on January 5, 2024 Reply

    Foarte interesanta personalitate, nu am citit la vremea respectiva, de varsta lui Biti Caragiala, si s-a pierdut in prinavara anului trecut. A fost scutit de tragedia de la 7 octombrie.

  • Andrea Ghiţă commented on April 9, 2023 Reply
  • eva galambos commented on February 15, 2023 Reply

    Cred că e prea în vârstă să-iș exprime punctul de vedere dar după ce l-am cunoscut din tot ce a făcut, ar fi condamnat violențele

    • Marica Lewin commented on February 15, 2023 Reply

      Felicitari pentru articol! Faptul ca d- l Ferencz e din Transilvania, că are o frumoasa vârsta, ca si activitatea sa sustinuta pentru dreptate si pace sunt o inspirațir!

      • Andrea Ghiţă commented on February 15, 2023 Reply

        Ben Ferencz a părăsit Maramureşul (comuna Şomcuta Mare) la vârsta de câteva luni. Aşa cum povesteşte în cartea Cuvinte de rămas bun (Parting words), “M-am născut în acelaşi pat în care se născuse sora mea, cu un an în urmă. Sora mea era unguroaică, dar pe paşaportul meu scria că sunt român…De vreme ce Ungaria şi România erau la fel de antisemite, cel mai bun lucru pe care l-au putut face părinţii mei a fost să părăsească ţara – sau ţările- dacă se poate spune aşa. Aşa a început călătoria mea, în condiţii de sărăcie absolută. Cocioaba în care m-am născut nu avea apă, toaletă şi nici curent. Avea un singur nivel și un pod…Când s-a ivit posibilitatea am luat un mic vas spre America.Am dormit pe o punte neacoperită în mijlocul iernii lui 19202”. Ben Ferencz se consideră american.

  • Marica Lewin commented on February 15, 2023 Reply

    Va multumesc pentru faptul ca datorita dvs am auzit de avocatul Ben Ferencz, unul din judecator in procesul de la Nürenberg, apoi un mediator pentru ca Israel sa obtina despagubiri din Germania. Cu acesti bani, tănărul Stat Israel si- a putut dezvolta economia si armata.
    Am fost insa impresionata de ideea extrem de umana ca lupta armata nu trebuie folosita in scopuri politice, atát pe plan national cát si internațional, cát si crearea unui Forum pentru a judeca abaterile respective.
    De ce oare, in virtutea acestor idei, nu este condamnata Autoritatea Palestiniana, Hamas, etc, pentru ca se
    dedau la violenta si terorism pentru motive politice, dar refuza Tratativele?
    Mai mult, UE a construit scoli in localitati ilegale ridicate de arabi in Cisioedania, in care se preda ura impotriva evreilor si terorismul, inca din clasele elementare.
    Il asteptam pe dl Ferencz sa se exprime si in zcest caz…

  • Andrea Ghiţă commented on February 9, 2023 Reply

    Copilul sărman din Maramureş a avut norocul să emigreze în America la vârsta de câteva luni. Acolo şi-a putut valida calităţile deosebite şi să se afirme, punându-se în slujba Dreptăţii, la nivel mondial. După ce am citit articolul am comandat cartea sa Cuvinte de rămas bun, apărută (Parting words) apărută în 2020 la Editura RAO. Cartea are un subtitlu care te pune pe gânduri: Drumul este veşnic anevoios, niciodată drept. Abia aştept s-o citesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *