De ce sunt pesimist

Astăzi, joi, 22 august, la Cairo ar trebui să se definitiveze negocierile in vederea armistițiului dintre Israel și Hamas .

Lăsând la o parte contradicția logică pe care o implică negocierile cu un grup terorist pe care ți-ai propus să-l distrugi, mă gândesc că totuși pentru binele majorității israelienilor și a palestinienilor, aceste negocieri ar trebui să se încheie printr-un acord.

În primul rând, Israelul ar avea foarte puțin de câștigat și foarte mult de pierdut din continuarea ostilităților, atât pe plan umanitar, cât și economic și geopolitic. Soarta tot mai puținilor ostatici rămași în viață îngrijorează majoritatea populației. Un sondaj recent arată că 63% din totalul israelienilor sprijină un acord de eliberare a ostaticilor, în vreme ce doar 19% se împotrivesc. Un astfel de acord ar permite și reîntoarcerea a peste o sută de mii de oameni din nordul țării care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, aflate în bătaia rachetelor Hezbollah. El ar fi benefic și din punct de vedere economic. Războiul din Gaza înghite mulți bani și într-o zi contribuabilul israelian va trebui să-i plătească prețul. Israelul nu se mai poate baza doar pe tehnologia de înaltă clasă care a scos economia din încurcătură până acum. Recent, compania de estimări Fitch a redus evaluarea economiei israeliene de la A+ la A (previziune negativă) lucru care ar fi trebuit să-l îngrijoreze în primul rând pe ministrul de finanțe, Smotrich, dar acesta se preocupă mai mult de înființarea de noi colonii în teritorii, decât de treburile ministerului său. Deficitul bugetar, aflat la zero în urmă cu doar doi ani, a ajuns la miliarde de dolari și reprezintă 7.8% din produsul național brut. În termeni absoluți e o sumă astronomică de 150 de miliarde de șekeli. Nici politic nu stăm mai bine. Israelul e tot mai izolat pe scena internațională, iar aplauzele entuziaste din Congres nu fac decât să accentueze tăcerea rece care vine dinspre alte zone.

Un acord de încetare a focului ar fi o mană cerească și pentru palestinienii din Gaza. Gaza e în colaps. Mulți locuitori nu-și vor mai găsi casele când se vor întoarce. Sunt convins că niciun ofițer israelian nu a dat vreun ordin de genul „Bombardați civili!”, dar încă nu s-au inventat rachetele care identifică teroriști Hamas, mai ales atunci când aceștia se ascund prin școli, spitale sau coridoare umanitare.

Așa ar trebui să fie dacă am analiza lucrurile logic. Din păcate, în zona noastră logica nu funcționează, pentru că există doi oameni care nu au nimic de câștigat dintr-un eventual acord.

Unul din ei este ticălosul absolut, Yehia Sinwar, arhiterorist și criminal, cel care a declanșat acțiunea Hamas din 7 octombrie 2023. Sinwar știe că zilele îi sunt numărate și că mai devreme sau mai târziu Israelul îl va găsi. Pentru el, orice soluție care nu îi garantează supraviețuirea este inacceptabilă. În acest scop nu-i pasă să sacrifice încă multe zeci de mii de locuitori ai Gazei.

Al doilea este, bineînțeles, Benjamin Netanyahu. El știe că acei 19% care se împotrivesc acordului, chiar dacă sunt o minoritate, sunt cei care îi țin laolaltă coaliția. Pentru Netanyahu, ca și pentru Sinwar, pierderea puterii reprezintă mai mult decât o simplă schimbare de roluri. Așa cum Sinwar se teme de armata israeliană, Netanyahu se teme de justiția israeliană. El e implicat în trei procese și nu are niciun chef să schimbe șampania rosé cu hainele vărgate. Așa se face că și el vrea să continue ostilitățile , dar speră că ticălosul Sinwar va fi primul care va respinge propunerea.

Victoria totală este doar o lozincă, plăcută auzului, dar imposibil de realizat în condițiile actuale și Netanyahu știe asta. Gaza nu are un Reichstag pe care să-ți înfigi steagul, iar majoritatea simbolurilor puterii Hamas au fost deja distruse. Nici lichidarea câtorva zeci sau sute de teroriști în plus nu ar justifica pierderea vieților ostaticilor israelieni. Dar pentru Netanyahu, ca și pentru Sinwar, victoria totală înseamnă supraviețuirea la putere.

Tocmai de aceea, guvernul israelian încă nu a luat în discuție nici până acum viitorul Gazei, așa că deocamdată fiecare își poate imagina ce dorește. Kahaniștii lui Ben-Gvir visează la reîntoarcerea coloniilor evreiești. Ei sunt nostalgici după “raiul“ de dinainte de dezangajarea din 2005, uitând că acel rai a însemnat iadul pentru mulți soldați și civili.

Se spune că în cel mai bun caz, în Gaza va exista o conducere de arabi moderați, dar nimeni nu ne spune unde vor fi ei găsiți. Din câte știu, în cosmos nu trăiesc palestinieni și poate că nici pe Pământ nu sunt – după definițiile unora. Este doar o echilibristică de limbaj, în spatele căreia se află refuzul de a discuta cu Autoritatea Palestiniană, un organ corupt și antipatic, e drept, dar cel puțin el a recunoscut existența Israelului. Arabii înțeleg doar forța – spun unii. Dar atunci când preferi să negociezi cu Hamas și nu cu Autoritatea Palestiniană, transmiți mesajul că, de fapt, și evreii înțeleg doar forța.

Deci, atât pentru israelieni, cât și pentru palestinienii din Gaza ar fi mai bine ca acest conflict să nu degenereze într-unul regional. Doar că interesele de moment ale celor aflați la cârmă (și ale acoliților lor) sunt altele. Pe undeva regret și mă mir de această neconcordanță.

Însă, de fapt, dacă acestea sunt datele problemei, ar trebui să mă mir că încă mă mai mir.

George Uri Schimmerling

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

33 Comments

  • Michael Lavie commented on September 6, 2024 Reply

    Ma gandesc de ce Sinwar nu cere in schimbul ostaticilor sa ne retragem din Ierusalimul de est. Si de ce n-ar face-o ? Si asa suntem dispusi sa dam tot….

  • Veronica Rozenberg commented on September 1, 2024 Reply

    Si iata ca a mai trecut o zi, o zi poate mai trista si mai ingrozitoare decat celelalte 3XX, care se completeaza curand la 365.

    Si oare acum tot se mai gandesc capetele luminate de o lumina, cu siguranta opaca, la faptul ca razboiul trebuie continuat pana la victoria finala?
    Nu ar fi fost o dovada de moraliate suprema🤔, ca Dl Netanyahu sa ofere pe cei doi fio ai sai in achimbul copilasilor roscati, Cfir si Ariel, pe care toata lumea ii cunoaste (sau aproape toata…)

    Moralitatea, adeseori mi s a spus ca nu are sens, iar in politica cu siguranta.

    Fara sa vrei, privind, urmarind si lacrimand te atasezi de unii dintre cei multi, asa a fost pentru mine Carmel Gat si Hersh Goldberg Polin.

    Declara Bibi:
    “cine omoara ostaticii nu e interesat
    de un deal”

    Declara Lapid:
    “Sangele celor omorati cu sange rece este pe constiinta guvernului”

    Presedintele Herzog isi cere iertare pentru nepurinta de a i salva pe ostatici

    De la cine oare?
    De la parinti si rude, de la cetatenii din mijlocul carora au fost capturati, poate de la Dumnezeul, care nu pare sa fi fost implicat in cursul evenimentelor, sau poate ca este un act cate at trebui sa dea la o parte opacitatea celor care in acest moment, nu mai cred ca pot face prea mult.

    Inca o partida pierduta….sau cu sigueanta necastigata.

    • Veronica Rozenberg commented on September 1, 2024 Reply

      Îmi pare rău că nu am anticipat mesajul meu anterior cu o explicaţie a situaţiei DISPERATE, imposibil de
      a fi crezut, gândit sau acceptat că s-ar fi întâmplat, si anume, ceea ce s a anunţat de dimineaţă la ştirile din Israel. Până la această oră târzie, probabil că toată lumea ştie despre ce este vorba:
      La cca 1 km de tunelul subteran aflat sub oraşul Rafiah, în apropierea locului unde a fost salvat în viu, cetăţeanul beduin, au fost reperate cam la 20 m sub pământ 6 cadavre. În ultimele ore şi după investigaţiile patologice nu există nici o îndoială că cei 6 ostatici (4 barbati si 2 femei) au fost ucişi între zilele de joi şi vineri, cel mai târziu vineri (29-30 august) imediat după reuşita de a-l salva pe Farhan Kadi. Presupunerea că în tunelele subterane aflat în apropiere a determinat o masivă investigaţie a militarilor. În acelaşi timp, se pare că prin mijloace proprii teroriştii Hamas, care îi păzeau pe ceilalţi ostatic aflaţi într-adevăr în apropiere şi-au dat seama că soldaţii israelieni se află exact deasupra lor. Este de semnalat ca imediat după eliberarea primei tinere israeliene din captivitate, conducătorii Hamas au ordonat că ori de câte ori există bănuiala că soldaţii se apropie de locul în care sunt ascunşi ostaticii, aceştia să fie împuşcaţi fără milă. Este ceea ce s-a întâmplat şi cu cei 6, ale căror cadavre au fost în cele din urmă găsite şi înapoiate în ţară.
      Se mai relateaza, ca în aceeaşi perioadă, dupa toate probabilitatile dupa ce i-au ucis pe israelieni, o serie de terorişti au fost vazuti ieşind de sub pământ, îndreptându-se în goană în toate direcţiile; o parte au fost împuşcaţi, dar nici unul nu a fost prins viu. Informaţiile despre existenţa ostaticilor în apropierea locului salvării lui Farhan, nu au fost obţinute de la acesta, care probabil fusese însuşi ţinut în izolare. Bănuiala că şi alţi ostatici se pot găsi în apropiere, părea suficient de verosimilă ca să se înceapă campania de a fi căutaţi ostatici în zona respectivă.
      Dar era deja târziu şi crima fusese înfăptuită.

      Acum, cei 6 sunt deja într-o altă lume, scenele de la televizor, arătându-i plini de viaţă, povestind despre fiecare cum a ajuns să fie răpit, disperarea familiilor şi nu numai a familiilor, a fiecărui cetăţean în parte, sunt scene care e greu de închipuit că se petrec în secolul XXI.
      Pentru mâine s-a declarat grevă generală, aproape toate întreprinderile vor lua parte la această grevă, aeroporturile, autobuzele, şcolile – elevi, care abia au început anul şcolar – cu toţii se vor alătura acestui semn de tristă solidaritate.
      Durerea, moartea, nesiguranţa, au depăşit de mult graniţele politicului, care şi aşa nu pare că face ceva, că ia vreo hotărâre înţeleaptă. O ceaţă groasă s-a lăsat peste ţara lui Israel. Pe ici pe colo vocile răsunătoare ale demonstranţilor pas să sune în gol, pe ici pe colo oameni încearcă să se ridice la suprafaţă, în Sud, în Nord, pe unde Statul nu reuşeşte să readucă viaţa la normal.

  • Florin commented on August 31, 2024 Reply

    Iata , in sfirsit , opinia realista a unui om care intelege ca si parerea celuilalt conteaza.

  • Veronica Rozenberg commented on August 31, 2024 Reply

    corectura :

    Tu esti o singura persoana si logica matematica spune ca ai o singura parere, Dar, cine stie, poate urmaresti toate canalele de radio si televiziune israeliene si strainet, astfel incat faci SINTEZA (tot din matematica luata) a opiniilor si le desfasori aici la baabel?

  • Eva Grosz commented on August 30, 2024 Reply

    Nu mulți deschid discuția despre actualul război între Israel și organizațiile teroriste dirijate de Iran.
    E meritul lui George Schimmerling că scrie în revista Baabel, care e citită în multe țări din lume, că are curajul să scrie și să să spună părerea sinceră despre cum înțelege el evenimentele.
    De fapt e vorba de viața multor oameni care e în cumpănă. De ce să nu vorbim despre ea?
    Ce a spus Elie Wiesel espre responsabilitate ?
    Sinwar abia așteaptă să fim angajați într-un război total, Hamasul visează să se refacă .
    Iar Israelul, chiar dacă a greșiit în 7 Oct.2023 , acum trebuie împreună să pună toată înțelepciunea la contribuție ca să iasă din acest greu impas. E adevărat. hotarul Philadelphyi este un punct strategic important, dar totul e important. Mai ales viața oamenilor!
    Eu am găsit aici locul unde să-mi exprim părerea. Am făcut-o mai ales pentru mine, ca să descarc povara care mă apasă. Cred că și pe alții.

    • Marica Lewin commented on August 30, 2024 Reply

      Si eu il apreciez pe d- l Shimmerling pentru ca discută despre ce ne doare şi ne preocupă pe toți: războiul pe toate fronturile, teama de un conflict armat mai larg in zonă, supraviețuirea Israelului.
      Sigur ca Bibi, dar nu numai el, a comis multe greşeli care au condus la tragicul 7 octombrie.
      Dar acum, a nu păstra axa Phidadelphy si culoarul Netzarim, inseamna capitularea totală in fața duşmanilor nostri feroce.
      Daca saptămîna aceasta, teroristii Hamas din Gaza au tras spre Tel Aviv, ce ne asteapta in viitor?
      Pentru cîteva luni, pînă la alegerile din America va fi linişte, apoi rămînem la cheremul Iranului, prin Hamas, Hitzbolah, si multe țari arabe aşa zise ” moderate”, care de fapt sapa cit pot Israelul.
      Egipt, daca dorea in adevar eliminarea terorismului, nu putea sa- i accepte pe Gazanii civili pentru cîteva luni in Sinai?
      Ma rog sincer pentru eliberarea ostaticilor si pentru existența Statului evreiesc si democrat, Israel

      • Veronica Rozenberg commented on August 30, 2024 Reply

        Marica, tu ai asa niste opinii transante, incat ma gandesc ca ai putea sa te inscrii intr-un partid politic. Ma intreb insa in care, pentru ca Likudul cu Bibi, caruia i-ai luat de atatea ori apararea , nu mai reprezinta o optiune.

        De asemenea, nu itneleg cum poti sa ti exprimi o asemenea parere TRANSANTA, DA sa ramana Philadelphy, sau NU, sa nu ramana.

        Oare chiar crezi ca stii exact ce se va intampla in cazul ca Bibi insista in obsesiva lui insistenta, si nu renunta la ceea ce nenumarate persoane care vorbesc la TV, de la jurnalisti pana la feluriti comentatori politici, explica de ce nu trebuie insistat in acest sens,. Insistenta mareste pericolul ca numarul ostatecilor vii ( s-a comunicat deja ca 36 sunt morti) sa se imputineze semnificativ.

        • Marica Lewin commented on August 31, 2024 Reply

          Veronica, nu am făcut parte din nici un partid politic, niciodată. Si nici nu voi face.
          Imi amintesc săptămīna de inainte de 7 octombrie: Si Bibi si Galant erau in la 9- lea cer.
          Bibi vorbise cu Elon Musk pentru dezvoltarea AI in Israel, era curtat de Arabia Saudita, Erdogan vroia sa incàlzeasca relatiile cu Israel.
          Galant incheiase o tranzacție uriaşa cu Germania in domeniul tehnic militar.
          Le reproşez ca nu au fost mai atenti , mai vigilenti, cu ce se întîmplă acasă.
          Dar şi opoziția avea o singură idee fixă: Să- l dea jos pe Bibi.
          D- lor Lapid , Ganz, Ehud Barak nu le păsa de loc ca in fiecare saptămînă erau atentate si mureau oameni, ca țara este şubrezită discordie.
          Am văzut deja la ce ne- a adus ” amabilitatea” fața de Hamas.
          Nu sunt tranşantă , aplic doar logica din matematică.

          • Veronica Rozenberg commented on August 31, 2024 Reply

            Nu pot intelege cum poti sa faci o asemnea afirmatie “Bibi si Galant erau in la 9- lea cer”
            Esti transanta, pentru ca afirmatiile tale sunt la frontiera opiniilor exprimate de oameni de specialitate, dar tu ii dai inainte cu lucruri care imi par absurde.
            Lapid nu era politician cand erau atentate, afirmatie falsa. Ganz nici el nu era atunci in politica, dar afirmatia ta este imbibata cu cu neadevaruri, cu informatii gresite si cu impresii personale cu care nu sunt de acord. Tara subrezita de discordie? Totdeauna au fost conflicte intre reprezentanti ai diferitelor parti ale populatiei, dar nu pe vremea de care vorbesti. Barak a oprit – cel putin pentru o vreme – razboiul din Liban, acum i se imputa ca nu a facut-o altfel.
            Expui idei extremiste si sa-ti spun sincer ma mir si imi pare rau. Si mai spui ca opozitia are o idee fixa, cred ca tu ai negatia ideii fixe.
            Logica ta matematica ar fi trebuit sa te indrepte catre alte meleaguri, nu in a-l apara pe Bibi, datorita caruia Hamas a evoluat catre ceea ce a determinat catastrofa abatuta asupra Israelului. O persoana fara constiinta, altfel ar fi zburat de mult, el si altii.
            SI iarasi absolut incredibil cum iti poti permite sa vorbesti la PLURAL. Tu esti o singura persoana si logica matematica spune ca ai o singura parere, Dar, cine stie, poate urmaresti toate canalele de radio si televiziune israeliene si strainet, astfel incat faci SINTEZA (tot din matematica luata) a opiniilor anti-bibi si le desfasori aici?

          • Eva Grosz commented on August 31, 2024 Reply

            Un singur lucru poate fi sigur negat din confirmațiile tale Marica , deși sunt convinsă că vrei binele țării ca și toți cetățenii Israelului ,de care guvernului puțin îi pasă
            Cu toții ne amintim că nu cu mult timp înainte de atacul Hamasului, în toiul demonstrațiilor împotriva reformei judiciare, pe când Bibi era în America, Galant a dat o declarație publică , cerând să fie oprit demersul reformei judiciare, pentrucă dezbinarea poporului invită dușmanii la o acțiune teroristă extremă. Când Nataniahu s-a întors din America a vrut să-l dea afară pe Galant din guvern. Poporul a demonstrat pentru Galant.
            Galant a fost unul din cei care au prevăzut tragedia. De atunci Nataniahu nu-l poate suporta. Galant e singurul care a votat contra rămânerii pe un timp pe hotarul Philadelphy în avantajul eliberării ostaticilor./ Dar ieri Bibi și confrații lui au semnat condamnarea la moarte a ultimilor ostatici în viață/ Acest lucru pune mare semn de întrebare …

            • Veronica Rozenberg commented on August 31, 2024 Reply

              Punct ochit, punct lovit, nu retineam declaratia lui Galant privind reforma in justitie.

              Faptul ca Galant a avut curajul public sa i se opuna lui Netanyahu ii confera deja un surplus de respect in fata alot membrii ai guvernului la putere.

  • Marica Lewin commented on August 30, 2024 Reply

    D- le George Uri Shimerling, şi eu sunt tristă şi pesimista. Oare Thedor Hertzl a avut dreptate considerînd crearea unui Stat evreiesc modern , soluția impotriva antisemitismului european?
    Cum putea sa- şi imagineze o asemenea reacție din partea țărilor arabe?

    • George Schimmerling commented on August 31, 2024 Reply

      Dna Marica, pe mine nu țările arabe mă sperie ci actualul guvern israelian. Asa cum -din pacate bine am anticipat- Netanyahu va refuza eliberarea de ostateci , deoarece teama lui de a merge la inchisoare e mai mare decat grija pentru viețile prizonierilor . Coridorului Philadelphi i s-ar fi putut găsi o rezolvare practică, asa cum au sugerat toti ceilalti.

  • Veronica Rozenberg commented on August 30, 2024 Reply

    wwwDOTyahooDOTcomSLASHnewsSLASHgaza-teen-amputee-recalls-nightmare-142255918DOThtml

  • tiberiu ezrri commented on August 29, 2024 Reply

    Pesimism îndreptățit.

  • Veronica Rozenberg commented on August 23, 2024 Reply

    Gyuri te rog corecteaza linkul, daca stii cum. Si daca vrei
    te-as ruga sa-mi dai mailul tau al meu fiind verroz2004
    arond yahoo dot com
    Multumesc

    • George Uri Schimmerling commented on August 23, 2024 Reply

      Problema cu linkul e generală – nu doar la articolul meu .. Mailul meu e dilas arond 012 dot net dot il – trebuie sa fac echilibristica asta caci nu ma lasa sa trimit adrese de mail formatate

      • Andrea Ghiţă commented on August 23, 2024 Reply

        Prin politica WordPress linkuri poate posta doar administratorul, cred că e o măsură pentru a evita virusurile informatice care sunt adesea linkuri.

        • Veronica Rozenberg commented on August 23, 2024 Reply

          Cele spuse sunt valabile doar in comentarii. Autorul unui un articol poate sa publice linkuri si odata cu postarea, dar cred ca si dupa aceea. Pentru aceasta e nevoie sa te loghezi in sistem.

  • Florentino Himelbrand commented on August 22, 2024 Reply

    Domnule George Uri Schimmerling nu amintiți producătorii de armament și bancherii.

  • Veronica Rozenberg commented on August 22, 2024 Reply

    Gyuri prezentare corecta si obiectiva, ba chiar as zice indrazneata prin comparatia intre Sinwar si Bibi, o iau ca o comparatie pe sectoare limitate. Dar, eu sunt mai pesimista decat tine, eu nu vad bine viitorul acestui stat, care timp de 76 de ani nu a fost in stare (oricum ar fi fost partenerii sai de discutie) sa ajunga la o solutie viabila a problemei palestiniene. Saracia si mizeria sunt factori care instiga la disperare, disperarea la ura si violenta. Toata situatia israeliana in momentu de fata este imbibata in tragedie, moarte, neputinta si in ultima instanta lasitate. Lasitatea conducatorilor care nu isi parasesc pozitiile (nu ma refer numai la Bibi, mai sunt multi care au lasat lucrurile sa se produca dintr-o nonsalanta si lipsa de raspundere. Acestia ar trebui sa infunde puscaria pe ani multi.

    • Veronica Rozenberg commented on August 23, 2024 Reply

      Asta seara au aparut la Conventia Partidului Democratic de la Chicago, unde Kamela Harris urmeaza sa fie declarat candidata PD, parintii unuia dintre ostaticii din Gaza, Hersh Goldberg-Polin. Vorbind intai mama, apoi tatal (banuiesc ca sunt cetateni americani) s-au vazut nu numai s-a izbucnit in ropote de aplauze dar si in lacrimi care curgeau pe fetele aproape ale tuturor, cel putin filmati. Discursurile lro scurte se pot vedea mai jos. Dar motivul pentru care m-am gandit sa pun acest post cu discursurile este asemanarea intre ceva scris de tine si ceva spus de tatal baiatului.
      Este vorba de cele doua persoane, precum tatal mentioneaza de care pare-se ca depinde sfasritul acestui cosmar al zilei de 7 octombrie, cei doi oameni sunt, cei mentionati de tine mai sus.

      youtubeDOTcomSLASHwatch?v=_PleW3qZSxQ

      • George Uri Schimmerling commented on August 23, 2024 Reply

        Mulțumesc Veronica, da si eu am vazut intrerventia si apoi interviul emoționant cu fam Goldberg-Polin si m-a multumit cumva că și dânșii au văzut exact ceea ce am văzut eu.. A fost singurul punct luminos din știrile de seară.. Pe urmă a apărut Miri Regev cu comparatia ei dintre ceremonialul alternativ de 7 oct si ceremonialul israelo-palestinian și mi-a venit să vărs .. Asta arată iarăși completa lipsă de empatie a lui Netanyahu , care a numit-o

  • Eva Grosz commented on August 22, 2024 Reply

    George Schimmerling, de acord cu tot ce spui.
    Adaug că noi ne aflăm deja într-un război regional, a cărei extindere cu consecințe fatale pentru Israel, poate fi oprită numai prin oprirea războiului din Gaza ,și eliberarea ostaticilor, după care sunt șanse de calmare a celorlalte puteri dușmane. Acest lucru e subliniat în continuu de toate unitățile de securitate a țării.
    Eu mă întreb : nimeni nu are puterea să pună la o parte un om care evident duce țara la pierzanie ! ?

    • Marica Lewin commented on August 29, 2024 Reply

      Războiul din Gaza ma doare f mult, pentru ca atîția tineri cad pe front, si multi altii grav răniți.
      Daca se opreşte războiul ṣi Hamasul rămîne la putere in Gaza, credeți ca pentru Israel va incepe o eră benefică?.
      Eu dimpotrivă, cred că totul va fi pierdut.
      Nu inteleg totuşi de ce nu reuşim să invingem după aproape 11 luni

      • George Uri Schimmerling commented on August 29, 2024 Reply

        Dna Marica Lewin, cum vedeti Dvs aceasta victorie ? Cam ce ar trebui să se intâmple ca să spunem că am învins Hamasul? Intreb fiindcă și eu as vrea să știu

        • Marica Lewin commented on August 30, 2024 Reply

          D- le Uri Schimmerling, Hamasul nu poate fi distrus, dar impărtăşesc opinia Generalului Galant exprimata pe 7 sau 8 octombrie; Hamasul trebuie complet eliminat din Gaza.
          Asa cum nazistii au continuat sa traiasca dupa WW2, dar nazismul, ca putere politica nu a mai existat in Germania.
          Gaza a fost guvernata de Egipt pînă in 1967. De ce acum nu?

      • Eva Grosz commented on August 29, 2024 Reply

        Războiul din Gaza nu se poate termina . El va dura mullți ani. Dar acum TREBUIE ÎNTRERUPT și ELIBERAȚI toți ostaticii.
        Ajunge faptul că zilnic mor soldații care sunt copiii și frații noștri, cu vârste între 19 și 35-45 de ani. Natanyahu vrea să-i lase în Gaza ani de zile … Ce viitor pentru generația nouă de tineri!
        Natanyahu a pus noi condiții cum este hotarul Filadelfi şi hotarul Netzartim de care nu vorbise la tranzacția pe care el însuși a propus-o în mai. Numai pentru a păstra guvernul antidemocratic cu el în frunte, total rupt de situația poporului. Acest guvern știe că ne poate duce la un război total și totuși nu ascultă de cei mai competenți oameni din armată și securitate. Nici măcar nu-l lasă pe ministerul Apărării Ioav Gallant să participe la ședințele consiliului restrâns. De asemenea ceea ce face Ben Gvir, ministrul securității interne, cel mai primejdios om și tâmpit peste toate, precum și Smotrici este de a pune ulei pe foc. Așa cum spune Sara Natanyahu “Din partea mea să ardă țara!” Cu îndemnul lui Ben Gvir au primit curaj și teroriștii israelieni de extremă dreaptă care își fac de cap fără să fie pedepsiți.
        Nu vorbesc de Hamas… Toți știim cine sunt, dar aștept de la şeful guvernului ȚĂRII MELE să nu lase această țară să fie nimicită, din egoismul lui fără limită. Ajunge!
        Războiul în SUD trebuie oprit ACUM ! Ostaticii aduși acasă vii,dacă mai sunt…. Unde sunt principiile Israelui de a nu lăsa nici un om în urmă? Unde ???? Trebuie să fii orb să nu vezi că totul merge spre prăpastie.

        • Andrea Ghiţă commented on August 29, 2024 Reply

          M-a impresionat profund textul sincer şi aproape disperat al acestui comentariu. Din păcate cei în drept nu sunt impresionaţi.

          • Eva Grosz commented on August 29, 2024 Reply

            Exact cum spui Andrea . Nici Hizbala nici Iran nu vor un război total, dar totul e legat de încetarea focului în Gaza și ieșirea armatei. În câteva săptămâni Hamasul nu se poate reface și nu poate reface tunelurile, dar Natnyahu nu a avut nici o strategie timp de 11 luni. Nu aliații, neutrii, nu țări arabe moderate, nu palestinieni moderați… Nimeni altul decât Țahal are voie să domine Gaza. Unicul lucru care îi rămâne să nu ajungă la “victoria totală”, care e un mare bluf, ci să se mulțumească cu ce au reușit soldații israelieni să distrugă în Gaza. Şi nu au distrus puțin. Să înceteze focul și să scoată ostaticii. Armata să se elibereze pentru eventuale conflicte în nord sau mai bine tratative de înțelegere mutuală. Pace nu va fi cu nici o grupare teroristă. Jumătate din popor are nevoie de psiholog… Familii care au pierdut pe cei dragi, soldați întorși din război fără picioare, mâini sau cine știe… Un popor traumatizat. Încetează Domnule Natanyahu să te gândești numai la tine!

        • Veronica Rozenberg commented on August 30, 2024 Reply

          Dragă Eva,

          Nimeni nu aude strigătul tău disperat, doar Andrea se pare că îl percepe. Ceilalţi tac, s-au obişnuit.

          Israelul nu a reuşit să oprească atacul mişelesc de la 7 octombrie, oamenii vinovaţi de această catastrofă îşi declină răspunderea, în loc trebuiau pe loc să dispară. Imoralitatea domină capetele vinovate, din ce în ce mai des şi mai clar se dovedeşte că aroganţa, siguranţă de sine şi lipsa de respect faţă de oameni alături de conflictele interne din secţia de Inteligenţă a Armatei s-au numărat printre cauzele principale ale evenimentelor de rea faimă ale lui 7 octombrie.

          Şi întrebarea mea a fost, cum de la puţine zile după 7 octombrie, armată, aviaţia nu au aterizat EXACT lângă coridorul Philadelphi, lângă Rafiah, când se ştia perfect că acolo au fost intrările blestemate ăle armelor şi tuturor celorlalte mijloace de luptă, transport, combustibil care au permis Hamasul să-şi dezvolte tactică de luptă şi tehnica de construcţie a lumii sale subterane.

          Unde aţi fost voi atunci, de ce aţi trebuit să distrugeţi întreaga fâşie Gaza şi abia după 1 an să ajungeţi acolo unde erau punctele de intrare în Gaza dinspre Egipt, cum de nu le-aţi distrus imediat înainte de a fugări pe palestinieni, Hamas şi non-Hamas din nord în sud, apoi iarăşi în nord, de ce nu aţi împiedicat orice mişcare la punctul de ieşire, imediat după începutul războiului.

          În fiecare zi continua să moară cel puţin câte un soldat, o dată o explozie pusă în drumul maşinilor, sau al blindatelor militare, altă dată trageri greşite sau negândite până la capăt, ale israelienilor, către clădiri în care alţi israelieni îşi fac loc, în alte dăţi sunt pur şi simplu vizaţi de către trăgători puşi la pândă, şi mai rar ucişi în câte o luptă faţa în faţă cu ostaşi ai Hamasului care nu se mai termină.

          Se vorbeşte despre peste 10,000 de răniţi, mare parte dintre ei cu sechele ce nu se vor reglementa prea repede.

          Părinţii disperaţi au trecut astăzi graniţa în Gaza strigând numele copiilor, al fraţilor, că părinţi sigur nu mai sunt, aflaţi dincolo. Strigătul lor disperat nu îţi iese din rărunchi.

          Uneori mă gândesc câtă stăpânire de sine au aceşti oameni că nu iau cu asalt locuinţa lui Netanyahu. Dar pe lângă această nu-mi dau seama cine îl poate înlocui?

          Pe lângă tot acest război blestemat, 100,000 de refugiaţi în propria ţară ezită a se întoarce în nord, Israelul îşi pierde graniţele, care deja s-au mutat spre interior. Ce i-ar putea convinge pe oameni să se întoarcă în orăşelele sau localităţile nordice, atât timp cât dronele nu prea pot fi localizate în zborul lor dement, atacând deja tot ce poate fi o ţintă. Iar ţintele au ajuns spre veste, spre Naharia, spre centru, până la Zefat şi tendinţa este probabil să coboare şi mai la sud. Dacă nu ucid, distrug, dacă nu incendiază, panichează, sperie şi ridică nesfârşite întrebări.

          Acuşi vine prima zi de şcoală, dar nimeni nu ştie încă unde va fi localul şcolii. Preconizarea oficială că cetăţenii nordului să se întoarcă pare a fi un scop iluzoriu, dar mai mult periculos.

          Recent a fost scos pe baze de informaţii obţinute probabil de la prizonierii Hamas, un locuitor al oraşului beduin Rahat, ţinut toate 320 e zile în întuneric, cu permisiunea de a se ruga şi cu un minimum de condiţii de trai.

          Fratele acestuia a povestit cum întreaga sa familie, 11 copii trăiesc în corturi în condiţii grele şi a rugat pe cei în măsură să ajute s sprijine familia ca să poate să-şi asigure, condiţii de viaţă umane, după cele întâmplate. Cetăţeanul Beduin lucra într-unul din kibbutzurile din Sud atacate la 7 octombrie, a fost incărcat pe o motocicletă si dus in Infern.

          Oprirea războiului în Gaza este o iluzie, pentru ca o dată cu aceasta, probabil se va porni ofensivă către Liban. Cele două nu pot fii susţinute simultan în condiţiile actuale.

          Ce-i cu Iranul? Cel mai indicat este de a parcurge articolele scrise de Peter Biro, la baabel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *