Amintiri din cariera mea de farmacistă

Precum am mai povestit, am terminat anul întâi de medicină la Timișoara și apoi am plecat în Israel.  (Unii se miră că nu am ales un timp mai „potrivit”, dar noi, cei care cunoaștem situația din România anilor 1970, știm că nu plecai atunci când voiai, ci atunci când primeai aprobarea.)  Ajunsă în Israel, am hotărât să trec la farmacie și cred că a fost una dintre cele mai înțelepte hotărâri din viața mea.  Bunicul meu matern, care era el însuși medic, m-a susținut, zicând: „Ai dreptate.  Vei avea o viață mult mai ușoară.  Și apoi, gândește-te că pacienții vorbesc, dar sticluțele tac.”  Era unul din panseurile clasice ale bunicului meu…

Am absolvit în 1977, am intrat să-mi fac stagiul la spitalul Hadassah Ein Kerem și am ieșit de acolo… pensionară.  Am rămas pentru că era aproape, atmosfera era plăcută și mai ales era o muncă foarte variată, puteam oricând să trec la alt domeniu și să învăț ceva nou.  Ambiții de a ajunge într-un post de conducere nu am avut niciodată, cel mai bine mă simțeam făcând „mâna a doua” (ca și acum, de altfel, în redacția revistei Baabel).  Am lucrat în producție, în distribuție, am lucrat în mai multe secții ale spitalului – supravegheam stocul de medicamente din secție și făceam comenzile.  De fapt această funcție am îndeplinit-o și după pensionare, benevol, la Terapia Intensivă, până când corona m-a trimis acasă definitiv.  Aș vrea să relatez câteva întâmplări mai deosebite din cursul carierei mele.

1982 Eu la maşina de făcut supozitoare
1987.  Cu colega mea Mati, cea care a crescut-o pe fetița beduină numită Sinaia. 

Povestea fetiţei Sinaia o găsiţi aici: https://baabel.ro/2019/06/sinaia-e-un-nume-de-fata/

Era în 1977.  Începusem stagiul și în aceeași încăpere lucram vreo cinci persoane, printre care și unul originar din România.  Bineînțeles că ne-am împrietenit foarte repede.  La un moment dat el mă întreabă:

– Nu cumva ești Arad?

– Ba da!

– Și părinții tăi sunt medici pediatri?

– Sigur că da!

– Și bunicul tău era Wolf Shaffer?

– Da, dar de unde mă cunoști atât de bine?  Tu cine ești??

Era Boris și într-adevăr ne cunoșteam din Arad.  Când el a terminat liceul și a plecat la Timișoara la studii, părinții lui i-au închiriat bunicului meu camera în care locuise el!  Numai că eu pe atunci eram în clasa întâi, pe părinții lui îi cunoșteam bine, dar el venea acasă rar.  În plus, în Israel își schimbase numele.  Și eu eram deja căsătorită și numele meu de familie nu mai era Shaffer.  Și iată că el m-a recunoscut!  Mai târziu el a devenit directorul farmaciei și chiar dacă nu pot spune că „m-a protejat”, a fost totuși foarte plăcut să lucrez cu un director pe care îl cunoșteam din copilărie.

Boris în 2014, la pensionarea mea.

Spitalul Hadassah a fost construit întâi pe Muntele Scopus la sfârșitul anilor 1930, de către Erich Mendelsohn, despre care am mai scris.  https://baabel.ro/2022/06/trei-arhitecti-din-ierusalimul-interbelic-1-erich-mendelsohn/  A fost primul spital modern din întreaga țară.  În timpul Războiului de Independență spitalul a fost asediat.  Despre această filă de istorie am aflat din amintirile șoferului Benjamin Adin, pe care am avut plăcerea să-l cunosc personal.  Și despre asta am scris.  https://baabel.ro/2020/08/aventuri-la-volan/  Dar după război, Muntele Scopus a fost ocupat de Iordania.  Spitalul a rămas ca o enclavă în teritoriul Iordanian.  Drumuri de acces nu existau, spitalul a fost abandonat și la începutul anilor 1960 organizația Haddassah a construit la Ierusalim un al doilea spital, Hadassah Ein Kerem.  După Războiul de Șase Zile, când Muntele Scopus a redevenit teritoriu israelian, spitalul a fost renovat și redeschis.

Era deja la începutul anilor 1980, deci vreo 15 ani după recucerirea Muntelui Scopus, când într-o zi directorul m-a chemat în biroul lui.  (Nu era Boris, arădeanul, ci directorul dinainte, un englez.)  Cineva a scormonit prin subsolul spitalului de pe Muntele Scopus și a găsit… un întreg muzeu.  Era toată aparatura și recipientele folosite în farmacie în anii 1940, pe care cineva le ascunsese atât de bine, încât nu au fost găsite decât după 40 de ani!  Directorul a trimis câțiva muncitori să ambaleze întreaga colecție în lăzi și să o aducă, iar mie mi-a cerut să o despachetez, să văd ce conține, să curăț, să clasific – în speranța că vom putea deschide un muzeu. 

A fost senzațional!  De unde așa o bogăție de exponate?  De la colegi mai în vârstă am aflat că pe Muntele Scopus lucraseră câțiva farmaciști veniți încă înaintea celui de al Doilea Război Mondial din Europa și își aduseseră cu ei întreaga colecție de ustensile și de recipiente.  Unele aveau etichete cu nume de-a dreptul ciudate, îmi amintesc de exemplu Fiakerpulver (Praf de birjă??)  Asta ce-o mai fi?  Cărțile pe care le aveam la dispoziție erau în engleză și medicamente germane vechi nu figurau.  Nici internetul încă nu exista.  Abia acum am aflat ce era: un laxativ folosit de birjarii vienezi, care stăteau toată ziua pe capră și sufereau de constipație…  https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Fiakerpulver

Din păcate directorul nu a reușit să obțină un local pentru a deschide un muzeu și cu timpul o parte din obiecte s-au pierdut.  Cele mai frumoase sunt expuse pe câteva rafturi în bibliotecă și în biroul noii directoare.  Zilele trecute am dat pe acolo și am făcut câteva fotografii.

Din toate domeniile în care am lucrat, cel mai mult mi-a plăcut alimentația intravenoasă.  Este o opțiune relativ nouă, dezvoltată în anii 1970, care dă o soluție pentru acei pacienți care au digestia total scoasă din funcțiune timp de săptămâni, luni, sau chiar toată viața.  Spitalul nostru a fost primul din țară care a introdus acest tratament, la sfârșitul anilor 1970.  Eu am început să lucrez în acest domeniu cu vreo zece ani mai târziu.

Povestea începe cu „A fost odată…”  O clasă de liceu a făcut o excursie în deșertul Neghev.  Dintr-o dată unul dintre elevi, I.K. (dar toată lumea îi zicea Țahi), a primit dureri abdominale intense.  Încă nu erau telefoane celulare și pe coclauri, pe unde umblau ei, nu puteau primi ajutor.  A durat multe ore până au reușit să-l transporte la spitalul cel mai apropiat, la Beer Șeva.  Diagnosticul a fost infarct mezenteric – un vas de sânge care alimentează intestinul s-a astupat sau a plesnit, intestinul nu a primit oxigen și țesutul practic „a murit”. Băiatul a fost operat de urgență și viața i-a fost salvată, dar a rămas fără intestin, ceea ce însemna că mai devreme sau mai târziu ar fi murit de foame!

Medicii din Beer Șeva știau de încercările recente de alimentație intravenoasă din Statele Unite și Țahi a plecat în America împreună cu mama lui.  Au petrecut acolo un an întreg.  Între timp un chirurg de la Hadassah a plecat la specializare în acest domeniu în SUA și o farmacistă americană a venit la noi, a improvizat un laborator și a învățat-o pe colegele mele Felicia și Liliane cum să prepare alimentația intravenoasă. 

Când toate pregătirile au fost terminate, Țahi s-a întors acasă.  Părinții veneau de două ori pe săptămână să-i aducă porțiile zilnice de „mâncare”, iar el primea infuzia în timpul nopții și ziua trăia practic normal.  În felul acesta a terminat liceul, a studiat, a lucrat (într-un birou), s-a căsătorit și a avut copii.

S-ar putea spune că a fost o poveste de succes, dar nu a fost simplu.  De fiecare dată când avea vreo complicație, se interna la chirurgie.  Așa l-am cunoscut și eu, atât pe el, cât și pe mama și pe soția lui.  Și din păcate nu au lipsit complicațiile.  În ultimii ani l-am văzut de câteva ori și la terapia intensivă.  De fapt a suferit foarte mult.  Dacă a meritat?  Eu cred că da, mai ales când, în ultimele sale luni de viață, a fost de față la nunta fiicei sale.

Progresul realizat în câteva decenii în alimentația intravenoasă este enorm.  La început fiecare „porție” era preparată manual, pornind de la vreo zece componente diferite și nu putea fi păstrată decât 3-4 zile în frigider.  Era o muncă sisifică și trebuia făcută cu cea mai mare precizie și în condiții sterile.  Când am început eu, exista deja un început de standardizare, primeam din industrie unele produse „semipreparate”, dar și acelea se puteau păstra numai o lună în frigider; formulele pentru copii erau mai departe preparate manual.  În zilele noastre standardizarea s-a lărgit, produsele semipreparate pot fi păstrate multe luni la temperatura camerei, deci aprovizionarea nu mai este o problemă.  Manual se mai prepară numai formulele pentru bebeluși, care sunt adaptate zilnic nevoilor pacientului.  Ca urmare, alimentația intravenoasă nu mai este o excepție în Israel, zeci de pacienți o primesc la domiciliu și sute de pacienți o primesc în spitale.[1]

Prepararea hranei intravenoase

Așa se prepară alimentația intravenoasă (doar că noi lucram șezând) Aș putea să mai povestesc multe, dar undeva trebuie să mă opresc.  În 2014 m-am pensionat și cel mai important lucru este că am descoperit că există viață și după pensie, ba chiar o viață foarte bună.  M-am reprofilat, devenind traducătoare, editoare și mai ales baabeliană.  And the rest is history.

Hava Oren


[1] De ce alimentația intravenoasă este atât de complicată.

1. Compoziție.  Un om normal bea când îi e sete, mănâncă atunci când îi e foame, mănâncă ce are poftă și în mod natural primește tot ce are nevoie.  Dar la alimentația artificială, aceste mecanisme de reglare sunt scoase din funcțiune și după o vreme e foarte ușor să apară anumite lipsuri.  Ajunge să lipsească o singură vitamină ca să apară semne de boală.  La fel pot apărea și excese care pot fi foarte dăunătoare, mai ales dacă rinichii nu funcționează bine.  Deci hrana administrată intravenos trebuie să o imite cât se poate de fidel pe cea absorbită în mod normal prin intestin.

2. Preparare.  Prima problemă a fost că grăsimile nu se pot administra intravenos, pentru că ar astupa venele.  Abia în 1969 o companie suedeză a reușit să prepare o emulsie stabilă de ulei cu picături atât de fine, încât să poată fi administrată intravenos.

3. Stabilitate.  Alimentația intravenoasă conține zeci de componente: apă, glucoză, ulei în emulsie, diverși aminoacizi, minerale (Na, K, P, Ca, Mg), microelemente (Cu, Zn, Se, Cr, Mn) și vreo zece vitamine.  Cu cât sunt mai multe componente, cu atât mai mult pot avea loc între ele reacții chimice și produsul se deteriorează.  Unele, ca de exemplu fier și iod, trebuie date separat.  Vitaminele se adaugă numai înainte de administrare.

4. Administrare.  Dacă un om bea în medie 2 litri de apă pe zi, înseamnă că toate aceste componente trebuie dizolvate în numai doi litri, deci soluțiile sunt foarte concentrate și ar distruge venele.  De aceea alimentația intravenoasă nu se poate da ca orice altă infuzie, într-o venă a brațului.  Ea se dă într-una din venele mari care ajung la inimă, unde sângele curge atât de rapid, încât hrana este imediat diluată.  Dar aceste vene nu sunt ușor accesibile și e nevoie de o operație prin care se implantează un cateter în venă și prin el se conectează alimentația.  Și ca orice operație, are și ea riscuri: infecții, operații nereușite, etc.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

21 Comments

  • theodor toivi commented on September 21, 2022 Reply

    FELICITĂRI. EXTREM SE INTERESANT ACEST INEDIT ARTICOL . FELICITĂRI ȘI COMENTATOTILOR..

  • gabriel gurm commented on August 29, 2022 Reply

    Cu totul și cu totul întâmplător, mama Milei Barak (care semnează un comentariu aici) a fost (și rămâne!!) și …mama mea!
    Fiind mai în vârstă decât sora mea, eu am apucat anii în care mama avea propria ei farmacie, și pot spune că am crescut printre rafturi, medicamente (imaginile din articol îmi sunt foarte familare), și mai ales am fost martor la pregătirea medicamentelor după prescripția medicilor (printre ei fiind și răposatul nostru tată).
    Acea activitate, cu mojare și alte instrumente, cu prafuri puse în plicuri și cu soluții pregătite după perdea, ce-și așteptau cumpărătorii, era una intelectuală, care cerea și cunoștințe, și îndemânare, și experiență.
    Din păcate azi farmacistul de ”rețea” a devenit un simplu vânzător, e drept după rețete, dar care nu conțin combinații de substanțe ci medicamente gata preparate.
    O distincție o face farmacistul de spital, care dacă e atașat unei secții clinice, are sarcini multiple, el/ea devenind consilierul medicilor în ceea ce privește medicația, asocierile de medicamente, potențializarea lor, sau din contră interdicția de a le administra împreună.
    O dată pe lună eu fac o vizită farmaciei din policlinica orășelului meu, și de fiecare dată simt în mine o senzație de respect pentru această profesie.
    Iar în ceea ce privește TPNul (”total parenteral nutrition”), cum se numește acest tip de alimentație artificială intravenoasă, intr-adevăr ea a salvat nenumărate vieți în toată lumea.
    Mulțumesc, Dna Oren, pentru că ne-ați dat ocazia (mie și surorii mele) să ne aducem aminte de ”acele” timpuri.
    GbM

    • Andrea Ghiţă commented on August 29, 2022 Reply

      Foarte frumos comentariul Dvs. domnule doctor! Şi eu am prins epoca reţetelor “magistrale” care la noi, la Cluj, a durat ceva mai mult. Ani de zile doamnele de la farmacia din cartier îmi preparau o cremă specială pentru iritaţii, caşete cu albastru de metilen pentru cistită şi un sirop pentru stârnirea poftei de mâncare. Treptat ingredientele au început să dispară şi au apărut medicamentele standardizate – mai scumpe – şi nu întotdeauna la fel de eficiente. Încă mai păstrez reţetele îngălbenite, parafate de medici care de mult timp au părăsit această lume. Hava Oren a avut norocul să fie farmacistă în adevăratul sens al cuvântului adică să pună umărul la remedierea sănătăţii pacienţilor.

      • Hava Oren commented on August 29, 2022 Reply

        Părerea ta, Andrea, este foarte romantică, dar nerealistă. Calitatea medicamentelor standardizate o întrece cu mult pe cea a rețetelor magistrale. Pe atunci încă nu exista noțiunea de termen de expirare și dacă substanțele se aflau în laborator de cine știe de când, era perfect legal să fie folosite, chiar dacă erau alterate. (Oricum farmacistul nu avea cum să le verifice.) Dacă farmacistul făcea o greșeală, ea trecea neobservată, pentru că nu exista control de calitate, puteai numai să speri că nu va avea consecințe grave. Și greșeli se făceau, pentru că errare humanum est. Rețetele magistrale nici măcar nu puteau fi mai ieftine, pentru că „taxa laborum” era mare – e și logic ca un produs făcut la comandă să fie mai scump ca unul de serie. Rețeta magistrală avea rost doar pentru a prepara medicamente care nu se găseau sub formă standardizată.

        • Andrea Ghiţă commented on August 29, 2022 Reply

          Vai de capul meu de profană! Totuşi, caşetele cu albastru de metilen erau mai eficiente decât produsele actuale (mai scumpe) sau cine ştie… organismul meu reacţionează mai încet şi mai greu decât la vremea caşetelor.

          • Hava Oren commented on August 29, 2022 Reply

            Produse actuale mai scumpe: nu poți compara prețul unui medicament actual cu al unuia de acum 50 de ani, pentru că valoarea banilor era alta.

            Nu mă îndoiesc că albastrul de metilen te-a ajutat, dar a fost înlocuit cu medicamente mai eficiente (cel puțin statistic!) și cu mai puține riscuri. Albastrul de metilen e teratogen (e toxic pentru embrion / făt) și are interacțiuni periculoase cu unele medicamente destul de comune.

            • Andrea Ghiţă commented on August 30, 2022 Reply

              Uite câte lucruri noi, despre care habar nu aveam. Nu.mi imaginam că albastrul de metilen cu care ne ungeau pe gât când eram copii este atât de periculos! De altfel în România mai există produse cu acest ingredient, ca de pildă pastilele pentru gât Septosol https://www.drmax.ro/septosol-cu-albastru-de-metilen-20-comprimate-de-supt-biofarm. Prospectul nu cuprinde nicio avertizare privind efectele negative ale albastrului de metilen!

              • Hava Oren commented on August 30, 2022 Reply

                Cauta pe Wikipedia Methylene blue si o sa vezi.

    • Hava Oren commented on August 29, 2022 Reply

      Vă mulțumesc pentru frumosul comentariu. Și eu am mai apucat să prepar unele rețete prescrise de tatăl meu, pe vremea când el lucra ca pediatru la Herzlia, iar eu, ca studentă, lucram în vacanțe la una din farmaciile din oraș. Îmi amintesc de una, o soluție cu pepsină și acid muriatic (acid clorhidric diluat) pentru bebeluși cu probleme digestive. Pe atunci se scria, bineînțeles, cu mâna, iar scrisul tatei fiind destul de neciteț, adesea mă chemau pe mine să „descifrez” rețeta…

    • Veronica Rozenberg commented on August 29, 2022 Reply

      Incredibilă această emoţionantă evocare şi de asemenea legatura adusă la iveală prin amintirile unui baabelian.

      Ce frumoasă întâmplare, prin care amintirile unui om se întâlnesc în povestea lor cu amintirile celorlalţi, de data aceasta doi fraţi baabelieni.

      Cred că este o marcă, printre multele mărci apreciabile ale acestei reviste!!

      Şi poate şi faptul că lumea pe cât de imensă, este în ultimă instanţă un poduleţ îngust, care chiar şi în vremuri tulburi, poate face legătura dintre oameni născuţi în zodii, locuri şi timpuri diferite.

  • Marina Zaharopol commented on August 27, 2022 Reply

    Intr-un anumit sens, Hava, te-ai “reprofilat” dupa pensionare, dar intr-alt sens – mai profund, in opinia mea – vad o continuitate. Ai stofa de explorator si in orice intreprinzi: farmaceutica, traduceri, munca editoriala sau creatie eseistica, esti permanent motivata de aceeasi curiozitate si de dorinta de a cunoaste lucruri noi si interesante… cu placere si mult entuziasm..

  • Mila Barak commented on August 26, 2022 Reply

    Am citit cu interes articolul. Tot ce e legat de farmacie ma transfera la perioada copilariei, mama mea fiind farmacista. Pozele cu acele borcane etichetate cu denumiri exotice inca ma fascineaza. Pina in ziua de azi, intrind intr-o farmacie mirosul imi trezeste nostalgie, este parfumul mamei. Ma refer la acele vremuri in care farmacistul prepara medicamente, nu numai le vindea.
    Cit despre alimentatia intravenoasa TPN
    Toti cei din bransa recunosc importanta ei covirsitoare.

  • Andrea Ghiţă commented on August 25, 2022 Reply

    Un articol care îmbină anecdoticul cu informaţiile foarte interesante. Acum am citit pentru prima oară despre hrana intravenoasă salvatoare a vieţilor persoanelor care nu mai pot digera alimentele, dar şi despre munca foarte importantă şi de mare răspundere a farmaciştilor. Mai nou suntem tentaţi să credem că a fi farmacist se rezumă la a vinde medicamente în farmacie. Nici pomeneală. Articolul de faţă ne dovedeşte că profesiunea de farmacist cere cunoştinţe temeinice, îndemânare şi multă atenţie.

  • Tiberiu ezri commented on August 25, 2022 Reply

    O viata in care ai profitat si te-ai delectat de fiecare moment, ceea ce continui si la Baabel.

    • Hava Oren commented on August 25, 2022 Reply

      Fără îndoială! O singură dată era cât pe ce să-mi dau demisia: când s-a introdus calculatorul. Dar mi-am dat seama că oriunde plec, tot nu scap de el, așa că am rămas. Ba chiar atunci când s-a dat în funcțiune „foaia de observație computerizată” de la ATI, eu am introdus în sistem lista medicamentelor, pentru ca totul să fie definit clar, concis și pe cât posibil să se evite greșelile.

  • BORIS MEHR commented on August 25, 2022 Reply

    F.F.INTERESANT, AM TRECUT PRIN spitalul HADASAH, ca pacient

    • Hava Oren commented on August 25, 2022 Reply

      Dacă ați ieșit din spital în condiții mai bune decât ați intrat, atunci ma bucur. Cine stie? Poate că am contribuit și eu cu ceva.

  • Anca Laslo commented on August 25, 2022 Reply

    Foarte interesant articolul tau Hava si demna de admiratie “reinventarea” ta din ultimii ani ca baabeliana!

    • Hava Oren commented on August 25, 2022 Reply

      Mulțumesc pentru compliment, dar reinventarea Andreei a fost mult mai spectaculoasă ca a mea!

  • Eva Grosz commented on August 25, 2022 Reply

    Povestire interesantă din viața profesională ! “Sticluțele tac”, dar ele pot influența soarta pacientului

  • carmen stoianov commented on August 25, 2022 Reply

    Extrem de interesant și, în opinia mea, educativ – în multe privințe. Îl găsesc fascinant și îl voi recomanda prietenelor mele…asta cu siguranță!
    Felicitări pentru tot ceea ce scrieți! Am mai luat cunoștință de câteva articole care m-au cucerit….. ca și acesta, cu ideile puse în circulație și fotografiile însoțitoare…..
    În altă ordine de idei, constat că suntem de-un leat ca pensionare: tot 2014…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *