În ziua referendumului din Crimeea, s-a întâmplat să fie și Purim la evrei. Un urmaș anonim al lui Amalek a ținut să-și exprime cu acest prilej sentimentele, scriind pe intrarea de la sinagoga ”Ner Tamid”(candela care arde veşnic) din Simferopol,Read more…
Lucian Zeev Herşcovici: PURIM – DATINI şi OBICEIURI
Ce reprezintă ziua de Purim? Este o sărbătoare adevărată, sau o zi de amintire, de memorie a salvării poporului lui Israel, celebrată cu bucurie, muzică și dans în amintirea salvării ? Cu alte cuvinte, bucuria supraviețuirii, transmisă urmașilor celor salvați, caRead more…
Eva Galambos: EVREII din BUDAPESTA au COMEMORAT 70 de ANI de la DEPORTARE
La 19 martie a.c. în organizarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz), a avut loc o mare adunare comemorativă în memoria evreior ucişi în Holocaust. Guvernul ungar, criticat din cauza manifestărilor antisemite înregistrate în ţară, a decis să organizeze, împreunăRead more…
Eva Galambos: JOCURILE lui PUTIN
Nu, nu este vorba de recentele jocuri politice ale preşedintelui Rusiei, ci de adevăratele jocuri, cele olimpice, prezentate într-un film. Este de fapt istoria “din spatele cortinei” Olimpiadei de la Soci. Un film dureros, amar şi revoltător, o dezvăluire şocantăRead more…
Andrea Ghiţă: ATENŢIE! MAGNOLIILE SUNT pe CALE să ÎNFLOREASCĂ!
Pe vremea copilăriei mele în fiecare primăvară ziarul local dădea de ştire clujenilor că înfloriseră magnoliile din Grădina Botanică, invitându-i să se grăbească pentru a vedea minunea exotică, întrucât florile fragile şi suav parfumate se trec repede. Pe atunci Clujul avea doar câteva magnolii, să le numeri pe degete… Cel puţin eu ştiam doar de trei, în afara celor – deja renumite – din Grădina Botanică. O magnolie maiestuoasă cu flori de culoare roz, pe strada Brătianu (fostă 23 August, fostă Király şi fostă Platea Regia) şi alte două, cu flori fragile, ca nişte fluturi albi, aflate dincolo de gardul uneia dintre casele scăpate, ca prin farmec, de campania de demolare care pusese bazele cartierului nostru de blocuri.Read more…
Mihai Eisikovits: MEŞTERUL POLACK din GHERLA
În apropierea gării din Gherla era un atelier în care se confecţionau perii de tot felul: de păr, de mustaţă. de haine, de pălării, dar şi perii ovale pentru vite şi cai. Toate erau frumoase şi de bună calitate, pentruRead more…
Flavia Ardelean: MACHIAJUL TENULUI MATUR
Orice ten are nevoie de retuşuri , în special tenul matur care de cele mai multe ori prezintă pete de culoare, riduri, cearcăne şi este mai uscat. De aceea cu ajutorul machiajului trebuie să estompaţi semnele de îmbătrânire şi săRead more…
Liana Saxone-Horodi: AMINTIRI despre GHERSHON KNISPEL
Ghershon Knispel, născut în 1932 în Germania, a venit în Israel la vârsta de trei ani. A studiat artele plastice la academia “Betzalel” din Ierusalim şi în 1955, participa la crearea Cercului de pictori realişti din Haifa, din care făceauRead more…
Laszlo Alexandru: HOLOCAUST şi GULAG
Două fenomene extreme ale secolului XX – care au dezvăluit resorturile cele mai monstruoase ale naturii umane, prin măcelul generalizat care s-a aplicat împotriva semenilor nevinovaţi – riscă să fie confundate de un observator superficial. Studiul minuţios al jurnalistei AnneRead more…
Irina Markovits: POT SĂ MAI PORT GALBEN?
În ultimele 3 zile m-am încrucişat pe stradă cu mai multe narcise, găini şi canari decât am văzut în orice manual de botanică şi zoologie. De vină trebuie să fie soarele care s-a lăsat aşteptat atâtea săptămâni – şi, bineînţeles,Read more…
Eva Szmuk: De la GYÖRGY KONRÁD CITIRE*
Cei care au acceptat drept propria lor morală punerea în aplicare în mod radical a discursurilor antievreiești erau de părere că nu au voie să cadă în păcatul omeniei și că nu există cruțare nici pentru sugari. Oricât ar păreaRead more…
Doina Gecse-Borgovan: DUPĂ BLOCURI
Singura chelfăneală adevărată primită de la mama a fost în vacanţa de vară dintre clasele întâia şi a doua. Îmi amintesc perfect, era sâmbătă după masă şi mă jucam pe-afară cu prietenii de la bloc. Nu ştiu de unde aRead more…
Andrei Banc: ŞANSELE de a MURI, ŞANSELE de a TRĂI
Începând cu 1995 NASA a identificat 9600 de ”obiecte apropiate de Pământ”, dar numai 861 cu diametrul mai mare de 1 km. Nu e nevoie de o ciocnire cu un asteroid de 1 km, pentru dispariția noastră ar ajunge, probabil,Read more…
CARTOFII de JOI, din CASA MĂTUŞII mele, LENKICE
Nuanţele de roşu din farfuria de faianţă, aroma chimionului şi cepei peste care sfârâia uleiul fierbinte de floarea soarelui, gustul laptelui acru preparat în casă se îngemănează în memoria mea cu imaginea idilică dintr-o seară de vară timpurie, la Dej Triaj. Abajurul lămpii ne învăluia într-o lumină caldă şi calmă pe toţi trei: unchiul meu Laci – tânărul şi chipeşul inginer de căi ferate stagiar-, soţia lui, Lenkice, care încă nu împlinise 19 ani şi cu mine, tronând între ei, la vârsta de şase ani, beneficiind din plin de statutul de nepoţică sosită în vizită.Read more…
Andrei Banc: CINE a MUŞCAT din MĂRUL ”APPLE” ?
Dacă veți răspunde la întrebarea din titlu cu Adam sau Eva, veți greși total. Acest logo nu e un memento al păcatului originar, ci al consecințelor intoleranței și bigotismului. E un memento în memoria lui Alan Turing, matematician britanic deRead more…
Irina Markovits: CE ÎNSEAMNĂ UN BĂRBAT ELEGANT
Nu mă refer la eleganţa sufletească, ci la alură. Deşi, între noi fie vorba, nu au cum să existe separate, iar dacă prima este absentă, a doua nici nu mai contează! Aud deseori spunându-se că este mai uşor să oferiRead more…
Tiberiu Roth: PRIMA RELATARE despre ULTIMUL EPISOD
Un periplu în timp şi spaţiu care începe cu un Prolog adresat de scriitorilor şi cititorilor acestei reviste, pentru ca apoi să fie călăuziţi prin mitologia greacă, geografia-politică a spaţiului mediteranean din diferite epoci istorice – antică, modernă, contemporană şiRead more…
Mihai Eisikovits: O ÎNTÂMPLARE din cele MULTE, din UCRAINA DETAŞAMENTULUI de MUNCĂ
După ce detaşamentul nostru muncă ieşise dintr-un sat ucrainean în plină iarnă, cu zăpadă abundentă şi vânt năprasnic, mărşăluiam pe un drum de ţară, cu uneltele pe umăr, către un alt loc de muncă, încă necunoscut. La un moment datRead more…
Mike Klein: UN PRIMAR NOU ÎN NEW YORK
De peste 20 de ani, New York-ul, un oraş eminamente democrat, nu a avut un primar din Partidul Democrat. La 1 ianuarie, în prezenţa fostului preşedinte Bill Clinton, Bill de Blasio a fost instalat în funcţia primar al oraşului.Read more…
Lucian-Zeev Herşcovici: MOȘE RABEINU : PROFET ȘI LIDER POLITIC
Moșe apare ca un lider politic exemplar pentru epoca în care a trăit. Analiza vieții, caracterului și activității lui sunt interesante până în prezent pentru studierea anatomiei unui conducător, bineînțeles păstrând poziția lui în cadrul aspectelor epocii în care aRead more…