Doborârea de către Turcia a unui avion de luptă rusesc, aparat care, potrivit Ankarăi, ar fi violat spațiul aerian turc și nu a răspuns la avertismentele de a părăsi acest spațiu, la care se adaugă și uciderea unuia dintre cei doi piloți care s-au catapultat, de către forțe de origine turcmenă de la granița cu Siria, aliați ai Turciei, au pus capăt proiectului unei largi alianțe anti-ISIS în care, alături de coaliția occidentală implicată în război, ar fi fost atrasă și Rusia. În fond, era un pas logic, din moment ce dușmanul este comun. Read more…
Scrisoare către ”văru’ meu”
Autorul exprimă reflecţiile sale asupra relaţiilor complicate dintre evrei şi arabi din vremurile biblice şi până azi, prezentate sub forma de scrisoare adresată “vărului” arab.Read more…
Note de călător în Belgia, la 5 ZILE… după.
Reflecţii despre starea de spirit şi precara înţelegere a situaţiei, în Belgia, la Bruxelles, la cinci zile după atentatul de la BataclanRead more…
Indexul Terorismului Global – o lectură actuală și instructivă
Indexul terorismului Global, un instrument in analiza fenomenului terorist.Read more…
Două întâmplări cu Mama mea, Sárika
Amintirile senine pot tămădui sufletul îndurerat. Acest lucru încerc şi eu să fac, evocând întmplările vesele cu mama mea, SárikaRead more…
Regal Lőwy&Lőwy
Cronica unei suite manifestari culturale din Cluj ai carei protagonisti au fost cei doi LŐWY, tatal si fiul.Read more…
Gheorghe Țuţui – istoricul
Portret al istoricului Gheorghe ŢUŢUI, soţul autoareiRead more…
Colegiul fantomă
O unitate de învăţământ cu patru clase poartă ilegal numele de Colegiu ortodox, deşi face parte dintr-o altă structură şcolară, confesională. Oare de ce ?
Read more…
Abatoarele, fabrici ale cruzimii oamenilor.
Reflecţii asupra cruzimii cu care se sacrifică animalele în abatoare şi ipocrizia privind ocrotirea câinilor vagabonziRead more…
Gura Ocniţei
Amintirile din tinereţea unui viitor inginer petrolist, din răstimpul petrecut ca muncitor la Gura OcniţeiRead more…
Tatăl lui Dani – în “Album Amicorum”
Portret subiectiv al doctorului Carol Löwy prin ochii unei vechi prietene a lui Daniel Löwy, pentru care doctorul este în primul rând Tatăl lui Dani
Read more…
Mofturi la tv
Mofturi de toamna la televizor si nu numaiRead more…
Arta layeringului în 8 paşi
Arta layeringului în asortarea vestimentaţiei comode de toamnă-iarnă
Read more…
INCREDIBIL, dar ADEVĂRAT. NOI ATENTATE la PARIS.
După nici un an, Franța – din nou ținta unor atentate sângeroase Nu au trecut decât 10 luni de la atentatul din ianuarie de la Paris, împotriva ziariștilor de la revista ”Charlie Hebdo” și de la un magazin alimentar cașer,Read more…
CÂT VA REZISTA GUVERNUL CIOLOȘ?
Deocamdată întrebarea este retorică deoarece nu s-a format încă, nu știm de unde își va aduna viitorii miniștri care să corespundă criteriilor cerute de stradă: figuri noi, necompromise, fără de partid dar și competente. Nu este o sarcină ușoară. SuntRead more…
PE URMELE LUI ROBERT RÉGNIER.
Sunt mânată mereu de dorinţa de a descoperi frânturile de amintiri care ar putea contura cât de cât firul vieţii curmate de Holocaust a familiei mele, de a recupera şi restitui existenţa generaţiei lipsă, poveştile de viaţă pe care viitoriiRead more…
COLONIŞTII
Ierusalimul este orasul potrivit pentru Șabat. Are o solemnitate specială care o împrumută atmosferei.Aerul respiră sfințenie. De la ora unu după prânz de Iom Șiși (ziua șasea care este Vineri) toată lumea întră într-un fel de efervescență. Comercianții încep să-șiRead more…
ÎN VIZITĂ LA CASA lui AXEL MUNTHE
Motto: Ceea ce păstrezi pentru tine vei pierde, iar ceea ce dăruieşti, al tău va rămâne pe vecie. Dr. Axel Munthe Drumurile ducându-mă în această vară la Neapole, am făcut o vizită mai de durată la Capri, la casa DoctoruluiRead more…
O GENERAȚIE RESPONSABILĂ
Ceea ce s-a întâmplaat în aceste zile în România, solidaritatea și omenia tinerilor (și nu numai a lor) față de tragedia de la clubul Colectiv risipește un mit în care, personal, nu am crezut niciodată – indiferența și nepăsarea generațiilorRead more…
ROSALIND FRANKLIN, O PERSONALITATE NEDREPTĂȚITĂ
În 1962, la ceremonia de conferire a Premiului Nobel, pentru descoperirea structurii AND, au fost de faţă premianţii Watson, Wilkins și Crick, absentând un membru al echipei lor, cea care de fapt, în 1958, descoperise cea dintâi această spirală aRead more…