La ora actuală, trebuie să recunoaştem, chestiunea refugiaţilor este cea mai arzătoare problemă a Europei și a lumii. Mulți analiști consideră că Europa se confruntă cu cea mai mare criză de la cel de-al doilea război mondial, situație care, deRead more…
COȘMARUL NĂSCUT din VISE
Șeherezada este un nume care mi-a rămas întipărit în memorie, din cea mai fragedă copilărie împreună cu fabulosul titlu de ”O mie și una de nopți”. A fost printre primele mele lecturi, cred preșcolare desigur într-o ediție prelucrată pentru copii.Read more…
ECHINOCŢIUL de TOAMNĂ – O ZI ÎNCĂRCATĂ
Era să uit. Data la care durata luminii este egală cu cea a întunericului, adică ziua de echinocţiu a reprezentat şi în acest an Ziua mondială a Păcii, dar şi Ziua Luptei contra bolii Alzheimer, combinaţie căreia chiar dacă îi recunosc peRead more…
FUGA de REFUGIAŢI
Şiruri nesfârşite de oameni cu boccele în spinare, împingând roabe sau cărucioare de copii ticsite cu obiecte desperecheate adunate în grabă, copii în braţe, copii în cârcă, plângând, bătrâni sprijiniţi în bastoane, mame îmbrobodite cu chipuri îngrijorate. Mii de oameniRead more…
Povestea unui inel
Nu ştiam, sau mai bine zis nu voiam să cred că obiectele neînsufleţite pot avea un comportament care să-ţi sugereze că ar reacţiona şi ele diferit în anumite ocazii. Iată o poveste autentică: Înainte de a împlini 25 de aniRead more…
SUCOT, SĂRBĂTOAREA BUCURIEI NOASTRE
Ce reprezintă sărbătoarea de Sucot? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne gândim la denumirile acestei sărbători, la mențiunile ei în Tora, la modul de celebrare al ei și la istoria ei.
ROMÂNII din GHEORGHENI
Gheorgheni, un orășel de secui și de armeni, întemeiat cu multe secole în urmă, avea o măreață biserică romano-catolică, una splendidă armeano-catolică, una mai mică protestantă cât și o sinagogă construită mai recent. Lăcașele de cult reflectau exact compoziția etnicăRead more…
Omul Naledi
Suntem copiii hazardului. Nici o lege naturală nu spune că acolo unde e viață trebuie să apară și ființe inteligente după cum nici o lege naturală nu spune că evoluția omului trebuie să ducă la apariția lui Homo sapiens,rod al hazarduluiRead more…
În ROMÂNIA după TREI DECENII
Au trecut aproape 30 de ani din acel ianuarie 1980 când am ajuns în Ţara Sfântă fără să mă întorc vreodată în Dacia Felix.La începutul lunii iunie 2008 – invitat la aniversarea unui număr de ani de la absolvirea studiilorRead more…
DOVLECEI UMPLUŢI cu MIGDALE şi NU NUMAI
Preambul Cele mai multe metode din procesul gătirii bucatelor au la bază tehnologia culinară. Dacă o înţelegem şi ne însuşim perceptele aceasteia, vom înţelege şi vom şti să le folosim la fel ca şi utilizarea corectă a uneltelor de careRead more…
MIHAIL SEBASTIAN şi POLITICA de la “CUVÎNTUL” (6)
Sebastian şi Austria În contextul mişcărilor extremiste europene, o nouă demisie de la gîndirea democratică îi este imputată lui Mihail Sebastian, ca ipotetic partizan al unificării Austriei cu Germania. După ce-am văzut deja ostilitatea prelungită a ziaristului de la Cuvîntul faţă deRead more…
CINCI ROCHII pentru TOAMNA 2015
Deşi vara şi zilele aurii, călduroase s-au încheiat, rochiile nu dispar din garderoba noastră zilnică. Este adevărat, li se schimbă silueta, lungimea, seriozitatea, textura, cromatică şi inspiraţia… Rochiile de inspiraţie retro – de cele mai multe ori cu o lungime mini,Read more…
DESPRE MOFTURI
O familie clasică, formată din mama, tata şi copilul, lua micul dejun într-o dimineaţă de duminică. Toţi erau obosiţi după o saptămână grea, aşa încât obiceiurle proaste au ieşit la iveală. „Ceaiul e rece”, a spus tata. Soţia vărsă conţinutulRead more…
CE TREBUIE să FACEM cu REFUGIAȚII?
Cred că cel mai simplu și mai onest răspuns este – ”nu știm”. Nu știm cine sunt deoarece se opun cu vehemență încercărilor autorităților de a-i înregistra, identifica în țara în care au ajuns mai întâi, de obicei una careRead more…
SUNT MULȚI sau… SUNTEM MULȚI?
Am început să fac plimbări zilnice, așa am primit recomandări de la medici, se spune că cel mai eficace (și cel mai ieftin:) medicament este mersul pe jos, nimic nou în asta, am mai primit această recomandare. Nou este căRead more…
UN CAZ de PLAGIAT „STÂRPIT în FAŞĂ”
La cumpăna deceniilor şaizeci-şaptezeci reapăruseră revistele şcolare, devenind rapid platforma de afirmare şi validare a înclinaţiilor noastre către umanioare sau ştiinţele exacte. Deşi era coordonată de un cadru didactic, revista era alcătuită de noi, elevii dornici a trudi pe câmpulRead more…
PROIECTUL ELEFANT pentru MEMORIA EVREILOR DIN VIŞEU DE SUS
Contextul. În luna iulie a acestui an am fost într-o splendidă excursie cu” Mocănița “ pe Valea Vaserului la Vișeu de Sus (Maramureș). Mergând cu o zi înainte la Stația CFF (Calea Ferată Forestieră) pentru formalitățile de rezervarea biletelor, amRead more…
UN CAZ de o BANALITATE IEŞITĂ din COMUN
Medicul de-abia îşi luă ochii de pe computerul din faţa sa: – Ce s-a întâmplat?! Faţa pacientului era complet transfigurată, de parcă ajunsese într-o stare în spatele căreia nu se putea ascunde decât o maladie ucigătoare. De fapt era maiRead more…
ARYEH – MEDITAȚII DE TOAMNĂ, SPERANȚĂ şi BUCURIE (II)
CELE ZECE ZILE ÎNFRICOȘĂTOARE DE JUDECATĂ ȘI ZIUA EXPIERII (YOM KIPUR) Roș HaȘana este prima din cele zece zile înfricoșătoare de judecată (”Yamim Norayym”). Ultima dintre ele este Yom Kipur, cea de a zecea zi a lunii Tișrei, ziua expieriiRead more…
MIHAIL SEBASTIAN şi POLITICA de la “CUVÎNTUL” (5)
Sebastian şi Franţa În efortul de a-l transforma, peste decenii, pe Mihail Sebastian în ceea ce n-a fost – un spirit totalitar –, Marta Petreu încearcă şi imposibilul, adică să ne convingă în vreun fel că autorul ar fi avutRead more…